Ηνωμένα Έθνη και Ρωσία θα συναντηθούν την Παρασκευή για εξαγωγές σιτηρών

ΟΗΕ και Ρώσοι αξιωματούχοι πρόκειται να έχουν συνομιλίες στη Γενεύη την Παρασκευή σχετικά με τις συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων, οκτώ ημέρες πριν από τη λήξη των συμφωνιών.

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς και η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, επικεφαλής της υπηρεσίας εμπορίου και ανάπτυξης του ΟΗΕ UNCTAD, θα συναντήσουν αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου από τη Μόσχα, με επικεφαλής τον Ρώσο αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτοιμη η Ρωσία να συζητήσει διεξόδους από την κρίση στις σχέσεις της με την ΕΕ

«Θα συνεχίσουν τις συνεχείς διαβουλεύσεις για την υποστήριξη των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες για την πλήρη εφαρμογή των δύο συμφωνιών που υπογράφηκαν στις 22 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Πέμπτη εκπρόσωπος της UNCTAD.  

«Ελπίζεται ότι οι συζητήσεις θα προωθήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη διευκόλυνση της απρόσκοπτης εξαγωγής τροφίμων και λιπασμάτων που προέρχονται από τη Ρωσική Ομοσπονδία στις παγκόσμιες αγορές».

Η Πρωτοβουλία 120 ημερών για σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, μια συμφωνία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ που συμφωνήθηκε με τη Μόσχα και το Κίεβο, λήγει στις 19 Νοεμβρίου.

Δύο συμφωνίες με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας υπογράφηκαν στις 22 Ιουλίου, για να επιτραπεί η εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που εμποδίστηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στη χώρα και η εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων παρά τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. 

Τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν να ανανεώσουν τη συμφωνία για ένα έτος. Αλλά η Ρωσία είναι δυσαρεστημένη με ορισμένες πτυχές των ρυθμίσεων και τον τρόπο λειτουργίας τους, τροφοδοτώντας την αμφιβολία για το εάν το Κρεμλίνο θα ήθελε να συνεχίσει τη συμφωνία.

Μία από τις συμφωνίες, με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, λειτούργησε αρκετά καλά, επιτρέποντας σε εκατομμύρια τόνους σιτηρών να εγκαταλείψουν τα ουκρανικά λιμάνια και ανακουφίζοντας κάποιους φόβους για μια επιδεινούμενη παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.

Η Ουκρανία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο και η ρωσική εισβολή είχε μπλοκάρει 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών στα λιμάνια της μέχρι να συμφωνηθεί η συμφωνία ασφαλούς διέλευσης.

Ωστόσο, η Μόσχα παραπονέθηκε ότι οι εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, παρά τις συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας που απαιτούσαν να εξαιρεθούν από τις κυρώσεις τα γεωργικά προϊόντα.

Η Ρωσία δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα επεκτείνει τις συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας πέρα ​​από τις 19 Νοεμβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Εννέα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας επέτρεψε το Ισραήλ στη Γάζα-Δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια Γαλλία, Βρετανία και Καναδάς
Βίντεο από τη στιγμή που η ισπανική Αστυνομία σκοτώνει 18χρονο έξω από αεροδρόμιο-Πέρασε την ασφάλεια με μαχαίρι
Βλέπει μία πιθανή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ο Πούτιν μόλις επιτευχθούν οι συμφωνίες
Απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δίνει στον Τραμπ το πράσινο φως να απελάσει και πολίτες της Βενεζουέλας
Μαραθώνια επικοινωνία Τραμπ με Πούτιν-Έκανε λόγο για «ειλικρινή και χρήσιμη» συνομιλία ο Ρώσος Προέδρος
ΒΙΝΤΕΟ: Συναγερμός στην Ινδονησία για τις πολλαπλές εκρήξεις του ηφαιστείου Λεβοτόμπι Λάκι-Λάκι
Άνδρας μαχαίρωσε τέσσερα άτομα στη Σεούλ-Δύο νεκροί
Τουλάχιστον έξι νεκροί από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν το νότιο τμήμα της Κίνας
Το Ισραήλ ανακοίνωσε τη διέλευση φορτηγών με βρεφικές τροφές στην Γάζα
Απειλές ισραηλινού στρατού για μία «άνευ προηγουμένου επίθεση» στη Γάζα-Ζήτησε απομάκρυνση των κατοίκων