Απανωτά τα έκτροπα σε γήπεδα-Μπαλάκι οι ευθύνες και αδυναμία για πάταξη της βίας
12:11 - 08 Οκτωβρίου 2022
Δεν πρόλαβε να συμπληρωθεί ο πρώτος μήνας του πρωταθλήματος και για ακόμη μία φορά, ο τομέας του αθλητισμού βρίσκεται στο επίκεντρο, για τους λάθος λόγους. Τα περιστατικά με επεισόδια συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο, η ανησυχία όλων έχει κορυφωθεί, ωστόσο από πλευράς αρμοδίων παρατηρείται μία σιγή ιχθύος, με την πολιτική προϊστάμενη και την ηγεσία της Αστυνομίας να έχουν κάνει μπαλάκι τις ευθύνες και να το πετάνε μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχει διάθεση κάποιος να σταματήσει το παιχνίδι και να βγει μπροστά, δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις.
Η καλή έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου και το καλό κλίμα ανάμεσα στους οπαδούς δεν κράτησε για πολύ. Οι εντάσεις ανέβηκαν αρκετά γρήγορα, ανάμεσα στους φιλάθλους, οι οποίοι δυστυχώς δεν άφησαν τις διαφορές στις κερκίδες, όπου και ανήκουν, αλλά τα πέταξαν και εκτός γηπέδου, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Η έναρξη έγινε στο super cup του φούτσαλ, μεταξύ Ομόνοιας και ΑΠΟΕΛ, όταν οι οπαδοί της χαμένης ομάδας άρχισαν να ρίχνουν καρέκλες προς το γήπεδο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά δημοσιογράφος, ο οποίος μετέδιδε τον αγώνα.
Και θα πίστευε κάποιος ότι η Αστυνομία και η υπουργός Δικαιοσύνης θα άρχιζαν τις έρευνες, με πρόθεση να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, ώστε να μην επαναληφθούν αυτά τα φαινόμενα, αντιθέτως παρουσιάστηκε ένα κενό, αφού κανείς δεν βγήκε έστω να απολογηθεί για τη στάση των μελών της δύναμης, που έβλεπαν τα επεισόδια να εκτυλίσσονται και παρέμεναν παρατεταγμένα στις θέσεις τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η σιωπή των ηγεσιών, η παρέμβαση Ιωνά και μια παραδοχή για αποτυχία της κάρτας
Αυτά τα επεισόδια θα έπρεπε να χτυπήσουν καμπανάκια στις Αρχές, για να καταρτίσουν, έστω και αργά, ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντίδρασης σε τέτοια φαινόμενα. Αντ’ αυτού, τα γεγονότα τους έπιασαν και πάλι στον ύπνο, αφού λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα την επόμενη εβδομάδα, νέα επεισόδια εκτυλίχθηκαν σε γήπεδο.
Αυτή τη φορά στη Λάρνακα, με τους οπαδούς να σπάνε τις κερκίδες και να τις πετάνε στον αγωνιστικό χώρο. Ζημιές προκλήθηκαν και σε άλλα σημεία του γηπέδου, αφού οι οπαδοί θέλησαν να εκφράσουν τις… καλλιτεχνικές τους ανησυχίες στους τοίχους του ΑΕΚ Αρένα. Η εικόνα του ποδοσφαιριστή της Ανόρθωσης, Αμρ Ουάρντα, να μαζεύει τις σπασμένες καρέκλες και να τις πετάει στην άκρια, μόνο θλίψη προκάλεσε, την ώρα που τα αντικείμενα συνέχιζαν να πέφτουν.
Και πάλι, η Αστυνομία πιάστηκε προ εκπλήξεως, ενώ και πάλι άργησε να αντιδράσει, με αποτέλεσμα την ακριβώς επόμενη να σημειωθούν τα σοβαρά επεισόδια έξω από το ΓΣΠ, με φωτοβολίδες και συγκρούσεις ανάμεσα σε οπαδούς του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΛ. Την αργοπορία των αρμοδίων πλήρωσε μία οικογένεια, που είχε την κακή τύχη να κινείται έξω από το γήπεδο και συγκεκριμένα στον αυτοκινητόδρομο. Στο όχημά τους ξέσπασε φωτιά, έπειτα από φωτοβολίδα που πέταξε κάποιος προς το μέρος τους.
Για ακόμη μία φορά, υπουργός Δικαιοσύνης και ηγεσία της Αστυνομίας έλαμψαν διά της απουσίας τους, αφού κανένας δεν έκανε οποιαδήποτε δημόσια παρέμβαση για το τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και να κόψει τον αέρα σε όσους έχουν πρόθεση να συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο. Αντ’ αυτού, το Υπουργείο Δικαιοσύνης νίπτει τας χείρας του, λέγοντας πως την ευθύνη των ερευνών ανέλαβε η Αστυνομία.
Και φτάσαμε στο βράδυ της Παρασκευής, όταν ένας 34χρονος άνδρας κατάφερε να εισέλθει εντός του ΓΣΠ έχοντας στην κατοχή του όχι ένα, αλλά δύο μαχαίρια. Μάλιστα, πρόταξε το ένα κατά τη διάρκεια συμπλοκής με άλλους οπαδούς, έτοιμος να επιτεθεί και να τραυματίσει σοβαρά άλλα άτομα. Αν και η Αστυνομία του πέρασε χειροπέδες, από την άλλη δηλώνει άγνοια για το πώς κατάφερε να περάσει ο 34χρονος τα μαχαίρια εντός του γηπέδου και να μην γίνει αντιληπτός.
Τι έκανε η Αστυνομία όλο αυτό τον καιρό;
Κάποιος ανίδεος και άσχετος με το ποδόσφαιρο, βλέποντας όλα αυτά να διαδραματίζονται μένει με μία απορία. Τι γίνεται με την κάρτα φιλάθλου; Αυτό το μέτρο δεν ήταν για να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα εντός των γηπέδων; Για αρκετό καιρό, οι οργανωμένοι έλειπαν από τα γήπεδα, ειδικά μετά την επιβολή του συγκεκριμένου νόμου. Όλον αυτό τον καιρό, η Αστυνομία τι έκανε;
Η απουσία των οργανωμένων από τις κερκίδες ήταν, όπως τελικά αποδείχθηκε, το τέλειο άλλωθι για την Αστυνομία. Θεώρησε πως δεν θα υπάρχουν προβλήματα και περίμενε. Όμως, τα γεγονότα τους έπιασαν εξ απροόπτου και πάλι έτρεχαν κατόπιν εορτής να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το τέρας της βίας στα γήπεδα που ξύπνησε και ο ύπνος του δικαίου των αρμοδίων
Τους αγανακτισμένους, τους αγνούς φιλάθλους που θέλουν απλά να πηγαίνουν στο γήπεδο και να απολαμβάνουν ποδόσφαιρο, αλλά και τους απλούς πολίτες, που βλέπουν με αγωνία όλα αυτά που συμβαίνουν, προσπάθησε να καθησυχάσει κάποιος που δεν είναι η αρμοδιότητά του, πλέον. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος ήταν και το μυαλό πίσω από την κάρτα φιλάθλου, βγήκε μπροστά, σε αντίθεση με την νυν υπουργό, σήκωσε το γάντι και ξεκαθάρισε πως το λάθος δεν είναι στο μέτρο αλλά στην εφαρμογή του.
Οι εξηγήσεις που έδωσε, ότι θα πρέπει να συνδεθεί το μητρώο του ΚΟΑ που περιέχει όλα τα δεδομένα των καρτών, με τα γήπεδα ώστε να γίνεται άμεσα ταυτοποίηση όσων εμπλέκονται σε τυχόν επεισόδια, έρχεται σε αντίθεση με την πρακτική των αρχών, οι οποίες λίγες ημέρες μετά και μετά από έντονη κριτική από τους πολίτες, δίνουν φωτογραφίες με αναζητούμενους. Αν η νομοθεσία εφαρμόζεται σωστά, για ποιο λόγο χρειάζονται οι αναζητούμενοι;
Το πρωτάθλημα έχει μόλις αρχίσει, τα ντέρμπι που είδαμε είναι μετρημένα στα δάκτυλα ενός χεριού, αλλά τα επεισόδια αρχίζουν να ξεπερνάνε τους αγώνες σε αριθμό. Ίσως αυτό πρέπει να προβληματίσει τους αρμόδιους, ώστε την επόμενη φορά να μην πιαστούν προ εκπλήξεως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα ταξίδι του μέλιτος τεσσάρων χρόνων που έφτασε στο τέλος του...