«Ο καρκίνος να μην αποτελεί απειλητική ασθένεια»-Ροζ Φιγούρες ξανά στους δρόμους

Τα 20 χρόνια από την ίδρυσή της γιορτάζει φέτος η Europa Donna Κύπρου και το γιορτάζει με το δυνατότερο μήνυμα, διεκδικώντας το Δικαίωμα στη Λήθη για όλους τους καρκινοπαθείς, μέσα από τη μεγάλη πορεία με τις Ροζ Φιγούρες, η οποία διεξάγεται το απόγευμα του Σαββάτου. Φέτος η πορεία θα στείλει ηχηρό μήνυμα κατά των διακρίσεων.

Ο Σύνδεσμος, συστάθηκε πριν δύο δεκαετίες και σημαντική μορφή για την ίδρυσή του είναι η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, η οποία μετέτρεψε με το πέρας των χρόνων μια μικρή ομάδα γυναικών σε μια μεγάλη ομάδα που μετρά χιλιάδες μέλη. Μια μεγάλη οικογένεια, όπως την χαρακτήρισε μιλώντας στον REPORTER, ο Εκτελεστικός Διευθυντή της Europa Donna Κύπρου, Μάριος Χαραλαμπίδης.

Η σημερινή μέρα της πορείας με τις Ροζ Φιγούρες, είναι η απόδειξη για τα όσα διαχρονικά κερδήθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσα από τον σύνδεσμο, τις δράσεις του και τα προγράμματα που προσφέρει σε γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, αλλά και ένα μικρό ποσοστό ανδρών με καρκίνο του μαστού. «Η πορεία εξελίχθηκε και έγινε μια από τις μεγαλύτερες δράσεις που πραγματοποιούνται στην Κύπρο, αλλά και η μεγαλύτερη δράση του Συνδέσμου. Με την πραγματοποίηση της πορείας διαχρονικά διεκδικούμε κάτι, με τη σκέψη μας να βρίσκεται πάντα στα άτομα που βιώνουν τον καρκίνο, στους ανθρώπους που χάσαμε και σε όσους έχουν αποθεραπευτεί. Όσα σημαντικά διεκδικήσαμε ως σύνδεσμος, μέχρι σήμερα, τα πετύχαμε», είπε ο κος Χαραλαμπίδης.

Η πορεία τελεί υπό της αιγίδα της Επιτρόπου της ΕΕ για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων κας Στέλλας Κυριακίδου και φέτος ο Σύνδεσμος διεκδικεί το Δικαίωμα στη Λήθη. Όπως εξήγησε ο κος Χαραλαμπίδης, «δεν ζητάμε να ξεχαστεί το άτομο, αλλά ζητάμε να ξεχαστεί το ιατρικό ιστορικό του. Στόχος, είναι το ιατρικό ιστορικό να μην αποτελεί εμπόδιο στο να προχωρήσει ένα άτομο στη ζωή του. Δίνουμε έμφαση στις ασφαλιστικές καλύψεις και χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις γιατί οι καρκινοπαθείς, είτε δεν μπορούν να ασφαλιστούν, είτε ακόμη και εάν ασφαλιστούν τους ζητούν πολλαπλάσιο ασφάλιστρο. Για τη διεκδίκηση αυτή, λάβαμε υπόψιν ως θετικό προηγούμενο αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προχώρησαν σε νομοθετικές ρυθμίσεις, διασφαλίζοντας το Δικαίωμα στη Λήθη για άτομα με εμπειρία καρκίνου, 10 χρόνια μετά τη θεραπεία τους ή 5 χρόνια μετά αν είχαν διαγνωστεί πριν την ηλικία των 18 ετών. Ζητούμε νομική κατοχύρωση, ώστε να διασφαλιστεί αυτό το δικαίωμα και έχουμε εισπράξει τη βούληση των αρμοδίων για να ψηφιστεί σχετική νομοθεσία και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι αυτή η μεγάλη μας διεκδίκηση θα επιτευχθεί και θα κερδηθεί».

Μπορεί στις πορείες να είναι περισσότερες οι ροζ φιγούρες και να εστιάζονται κυρίως στη γυναίκα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη τρεις φιγούρες. Είναι η αντρική φιγούρα που έχει μπλε χρώμα, η λευκή φιγούρα που συμβολίζει τα άτομα που χάθηκαν από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, καθώς και η τιρκουάζ φιγούρα που αφορά τις γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο των ωοθηκών.

Το έργο της Europa Donna Κύπρου, είναι καθημερινό και μέσα από τα προγράμματα και τα τέσσερα σπίτια που διαθέτει στέκεται δίπλα στους ασθενείς με καρκίνο του μαστού και καρκίνο των ωοθηκών. Τα σπίτια που διαθέτουν, είναι στην ουσία τα γραφεία τους, ωστόσο όπως είπε ο κος Χαραλαμπίδης, θέλουν οι ασθενείς να τα νιώθουν σαν το δεύτερό τους σπίτι. «Έχουμε τέσσερα σπίτια, δεν τα ονομάζουμε γραφεία, γιατί εδώ οι ασθενείς θα βρουν, ένα δεύτερο σπίτι. Έναν χώρο που θα νιώσουν οικεία. Τα σπίτια μας βρίσκονται σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο».

Η Europa Donna Κύπρου, μέχρι πρόσφατα, διέθετε τέσσερα προγράμματα, όμως πλέον έχουν γίνει πέντε και όλα είναι επιχορηγημένα από την ΟΠΑΠ Κύπρου. Το πρώτο πρόγραμμα ονομάζεται «Επιστήθιες Φίλες», «το οποίο είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης για αγορά περούκας σε ασθενείς που προχωρούν σε θεραπεία, ενώ επίσης παρέχεται και στηθόδεσμο. Είναι ένα πρόγραμμα που στηρίζει κυρίως οικονομικά, την αγορά συγκεκριμένων υπηρεσιών που θα χρειαστεί ένα άτομο για τις θεραπείες του».

Το δεύτερο πρόγραμμα που αναπτύχθηκε είναι το πρόγραμμα «ΣτηρίΖω», το οποίο αφορά την ψυχολογική στήριξη των ασθενών. Το πρόγραμμα αυτό, είναι ένα πρόγραμμα που επεκτείνεται στις οικογένειες των ασθενών. «Άρα ένας ασθενής μπορεί να έρθει εδώ, να έχει ένα ραντεβού με την ψυχολόγο του Συνδέσμου και να τη δει όσες φορές χρειάζεται. Το ίδιο ισχύει και για τα μέλη της οικογένειάς τους. Η ψυχολογική στήριξη, τόσο στους ασθενείς, όσο και στα μέλη της οικογένειάς τους είναι πολύ σημαντική. Είναι πολλές οι φορές που μπορεί να δεις άτομα της οικογένειας του ασθενή, να έρχονται πιο συχνά από ό,τι ο ίδιος. Το κομμάτι της ψυχολογίας είναι πολύ σημαντικό για το άτομο που βρίσκεται κοντά στον ασθενή», είπε ο κος Χαραλαμπίδης.

Κάπου σε αυτή τη διαδρομή, εντάχθηκε και τρίτο πρόγραμμα του Συνδέσμου, το «ΓνωρίΖω». Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο διαφωτίζει και ενημερώνει τον κόσμο σωστά για τα θέματα του καρκίνου του μαστού και πρόσφατα καρκίνου των ωοθηκών. «Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, προχωρούμε  ομιλίες σε διάφορους οργανισμούς, σε διαλέξεις και άλλες ενημερωτικές συναντήσεις για να περάσουμε τα σωστά μηνύματα παρέχοντας έγκυρη ενημέρωση ευαισθητοποιώντας παράλληλα το κοινό».

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εισάχθηκε και το πρόγραμμα «ΦροντίΖω», που αφορά στην παροχή υπηρεσιών φυσιοθεραπείας. «Υπάρχει εδώ στο σπίτι φυσιοθεραπεύτρια, η οποία εξυπηρετεί ασθενείς, κυρίως για θέματα που προκύπτουν μετά το χειρουργείο. Είναι κάτι που μπορεί να χρειαστεί ο ασθενής μετά το χειρουργείο αλλά και αργότερα», εξήγησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Europa Donna Κύπρου.

Το τελευταίο πρόγραμμα, το οποίο ανακοινώθηκε φέτος, είναι το πρόγραμμα «Διατροφή και Υγεία», για το οποίο πρόσφατα εργοδοτήθηκε κλινική διαιτολόγος. «Τα άτομα που είναι πίσω από αυτά τα προγράμματα, δεν έχουν μόνο το ρόλο να βλέπουν ασθενείς και να προχωρούν σε εξατομικευμένες υπηρεσίες, αλλά έχουν επίσης τον ρόλο να ενημερώνουν και το ευρύ κοινό. Έχουμε πλέον πέντε προγράμματα τα οποία αφορούν σε υπηρεσίες που παρέχονται προς τους ασθενείς, μέλη τη οικογένειάς τους και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο».

Τα προγράμματα αυτά, αποτελούν ένα από τους τρεις πυλώνες-άξονες λειτουργίας της Europa Donna Κύπρου, δηλαδή η παροχή στοχευμένων και εξειδικευμένων υπηρεσιών. Ένας δεύτερος πυλώνας, όπως ανέφερε ο κος Χαραλαμπίδης, είναι η πρόληψη και εδώ βρίσκεται άλλος ένας μεγάλος ρόλος του Συνδέσμου. Να συμβάλει, δηλαδή, στην έγκαιρη πρόληψη και στην έγκαιρη διάγνωση γιατί αποδεδειγμένα σώζουν ζωές.

Ο τρίτος άξονας, είναι η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών, όπως είναι αυτό που διεκδικούν αυτή τη χρονιά με το Δικαίωμα στη Λήθη, απαιτώντας ζωή χωρίς διακρίσεις. 

«Πριν πολλά χρόνια, ο κόσμος δυσκολευόταν να μιλήσει. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο όπου ο καρκίνος να μην αποτελεί μια απειλητική ασθένεια. Να μειωθούν τα περιστατικά, αλλά και από τα περιστατικά που υπάρχουν, να έχουμε πολύ αποτελεσματικές θεραπείες», είπε τέλος αναλύοντας το έργο τους ο κος Χαραλαμπίδης.

Ο Οκτώβρης, είναι ένας μήνας δράσεων για την Europa Donna, αφού πέραν από τη σημερινή πορεία, στις 16 Οκτωβρίου έχει οργανωθεί ένα φιλανθρωπικό fashion show στο λιμάνι της Πάφου, ενώ στις 22 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη επιστημονική ημερίδα, στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία.

Βέβαια, μεγαλύτερη δράση αποτελεί ο μεγάλος Μαραθώνιος «Race for the Cure», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί 30 Οκτωβρίου στο αθλητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το «Race for the Cure», αποτελεί τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση για την υγεία των γυναικών στην Ευρώπη. Φέτος, οι συμμετέχοντες θα μπορούν αν επιλέξουν ανάμεσα σε 3, 5 , 10 και 20 χιλιόμετρα. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Υγείας, ο οποίος θα τρέξει 20 χιλιόμετρα, για τα 20 χρόνια ίδρυσης της Europa Donna. Με τη λήξη των αγώνων, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση όπου θα τραγουδήσει ο καταξιωμένος καλλιτέχνης και πρεσβευτής πλέον του συνδέσμου, Λούκας Γιώρκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κοινές δράσεις για προστασία θάλασσας και ακτών Μεσογείου ζήτησε ο Υφ. Τουρισμού
Ελπίδα για υλοποίηση δεσμεύσεων ΠτΔ εκφράζει η ΠΑΣΥΝΟ
Με τη συμμετοχή 250 ατόμων πορεία για την Παλαιστίνη στη Λευκωσία
Ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών σε Τ/κ ασθενείς στο Ινστ. Νευρολογίας και Γενετικής
Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία
Πάνω από 1 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου το Σεπτέμβριο
Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά (pics)
Τα βρήκαν τελικά ΟΚΥΠΥ με συντεχνίες-Καταρχήν συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση
Καταγγελίες για την ασφάλιση ηλικιωμένων για οδήγηση ενώπιον της Βουλής-Παράπονα για μη παραχώρηση δανείων
Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»