Αυξημένα τα περιστατικά κρυολογήματος-Κάνει come back η γρίπη

Αυξημένα είναι τα περιστατικά κρυολογήματος που ταλαιπωρούν εδώ και κάποιες βδομάδες τους πολίτες, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την πρόωρη αύξηση των περιστατικών σε σύγκριση με τα χρόνια πριν την πανδημία, λόγω των περιοριστικών μέτρων και τη χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Βέβαια, νωρίτερα αναμένεται να δούμε και τη γρίπη Ά, χωρίς να αποκλείεται να συνύπαρξή της με τον κορωνοϊό, κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες. Σύμφωνα με τα δεδομένα που καταγράφηκαν από το Νότιο ημισφαίριο, η γρίπη εμφανίστηκε δύο μήνες πιο νωρίς και αυτό έδωσε στην Ευρώπη τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο, ποντάροντας περισσότερο στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Την ίδια ώρα, τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, θεωρούν πως τόσο η αύξηση των περιστατικών κοινού κρυολογήματος που καταγράφονται, όσο και η άφιξη της γρίπης Ά νωρίτερα, οφείλεται και στο γεγονός πως τα τελευταία χρόνια με την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, υπήρξε ανοσολογική αδράνεια. Δηλαδή, οι άνθρωποι δεν εκτέθηκαν στους υπάρχοντες οργανισμούς και ιούς που κυκλοφορούν.

Όπως είπε μιλώντας στον REPORTER, ο δρ Πέτρος Καραγιάννης, «τα τελευταία τρία χρόνια η ανοσία έπεσε λόγω των περιορισμών που είχαν επιβληθεί. Για τον λόγο αυτό είναι αναμενόμενο να έχουμε πιο εύκολα κρυολόγημα. Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε τα κοινά κρυολογήματα που ταλαιπωρούν τον κόσμο και μπορεί να πει κανείς πως γίνεται και λόγω την κινητικότητας που υπάρχει στην κοινότητα. Παρόλα αυτά, πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν, ώστε να μην προκαλείται άσκοπη ανησυχία πως  τα συμπτώματα της γρίπης είναι εντονότερα, από εκείνα του κορωνοϊού, και αυτοί που πρέπει να προστατευθούν είναι τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες».

Σημείωσε τέλος πως, αυτό που θα πρέπει να ανησυχήσει είναι η κοινή επέλαση της γρίπης και του κορωνοϊού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αρχίζει η χορήγηση της 5ης δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού-Όλες οι λεπτομέρειες

Από πλευράς της, η Δρ. Ζωή-Δωροθέα Πανά, επανέλαβε την αναμενόμενη έλευση λοιμωδών νοσημάτων νωρίτερα για τη φετινή χρονιά, αφού ήταν κάτι για το οποίο προειδοποίησαν από το καλοκαίρι, ώστε να υπάρξει σωστή ενημέρωσης προς τους πολίτες. «Έχουμε μεταβεί σε μια νέα φάση της πανδημίας, κατά την οποία με την άρση των περιορισμών και την επιστροφή στην κανονικότητα, οι πολίτες εκθέτονται ξανά στη φύση και στους μικροοργανισμούς. Αν δείτε από προηγούμενες χρονιές, η φύση έχει πολλούς μικροοργανισμούς που στην πλειοψηφία τους είναι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν ανάλογα με την εποχή και άλλα δεδομένα, ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού».

Ήδη από το καλοκαίρι, όπως εξήγησε, με την εμφάνιση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού(RSV), διαφάνηκε πως ιοί που δεν συνηθίζεται να εμφανίζονται τέτοιες περιόδους, έκαναν την εμφάνισή τους πιο νωρίς. «Σίγουρα, υπάρχει μια ιδιαιτερότητα γιατί ήδη γνωρίζουμε ότι θα έχουμε γρίπη Α μαζί με κορωνοϊό, αλλά πιθανόν και με άλλους ιούς. Είδαμε πως η γρίπη έκανε come back και αυτό θα συμβεί στην Ευρώπη αλλά και στην Κύπρο».

Παρόλα αυτά, η δρ Πανά, ξεκαθαρίζει πως η συνύπαρξη των δύο δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχήσει, από τη στιγμή που θα υπάρχει ορθή προετοιμασία και ορθή επικοινωνία με τους πολίτες, ώστε να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και τα εργαλεία που ήδη προσφέρει η ιατρική κοινότητα (φάρμακα και εμβόλια). «Από τη στιγμή που έτσι είναι τα πράγματα, θα πρέπει να μεταφέρουμε στον κόσμο πως δίνουμε σ΄ αυτή τη φάση πρώτα από όλα έμφαση στους ευπαθείς συμπολίτες μας. Να ενισχύσουμε την ανοσία τους όπως οφείλουν, για αυτά τουλάχιστον που μπορούμε να προστατέψουμε διαμέσου του εμβολιασμού και από εκεί και πέρα, να έχουμε μια οικολογική συνείδηση και να προστατέψουμε τον εαυτό μας».

Όσον αφορά τη διάγνωση, η δρ Πανά τόνισε πως είναι σημαντικό όταν κάποιος αντιληφθεί κόπωση, να προχωρεί σε δειγματοληπτικό έλεγχο και να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας όπως, το καλό πλύσιμο των χεριών και η χρήση προστατευτικής μάσκας σε χώρους με άτομα ευάλωτων ομάδων».

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος, είναι φτάρνισμα, καταρροή, ερεθισμένος φάρυγγας, βήχας, ερεθισμένα μάτια και πιο σπάνια κεφαλαλγία. Τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης είναι πιο έντονα και εμφανίζουν πυρετό, βήχα, γενική καταβολή, μυαλγίες, ρινική καταρροή, φαρυγγαλγία, διαρροϊκές κενώσεις και δύσπνοια.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, λόγω του ότι υπάρχουν κοινή συμπτωματολογία με τον κορωνοϊό, για καλύτερη αντιμετώπιση οι πολίτες θα πρέπει να προχωρούν σε δειγματοληπτικό έλεγχο.

Πάντως, στα πλαίσια ετοιμότητας το Υπουργείο Υγείας, παρέλαβε τέλος Σεπτεμβρίου 170 χιλιάδες εμβόλια κατά της γρίπης Α και από το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί από τους προσωπικούς ιατρούς των δικαιούχων, δηλαδή σε ευάλωτες ομάδες και ομάδες αυξημένου κινδύνου, στις οποίες παρέχεται δωρεάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Κύπρο 170 χιλιάδες εμβόλια για τη γρίπη

Δειτε Επισης

Συνδικαλιστική ελευθερία στον στρατό ζητά η Ισότητα
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Επιτροπής Δεοντολογίας Αθλητισμού και Γενική Γραμματεία Αθλητισμού Ελλάδας
Οδηγίες Ευαγγέλου να σταματήσει να αποκόπτεται το ΕΕΕ από γυναίκες στα καταφύγια
Το προσωπικό της Βουλής εκφράζει συλλυπητήρια για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά
Περιοδεία Υπ. Μεταφορών στην Πάφο για αξιολόγηση αναπτυξιακών έργων
Υπερδιπλάσιες οι τιμές οπωροκηπευτικών στη λιανική σε σχέση με τιμές παραγωγών δείχνει το e-κοφίνι
Βανδάλισαν το Δημοτικό Σχολείο Σταυρού-«Απουσία φρούρησης, ζημιές χιλιάδων ευρώ» (pic)
Έργα διεύρυνσης του δρόμου στο κατεχόμενο Πέργαμος ανακοίνωσε ο Ουστέλ
Αυτές είναι οι τιμές πώλησης των γεωργικών προϊόντων-Όσα παρουσιάζει το «e-κοφίνι» (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Θλίψη Ένωσης Συντακτών για τον θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Πάλεψε γι’ αυτά που πίστευε και υπηρετούσε»