Καταγγελίες για κακές συνθήκες σε γηροκομεία-Έδιναν σε τρόφιμο ληγμένα φάρμακα

Άνθρωποι γερασμένοι. Άνθρωποι ανήμποροι, πλέον, να παρέχουν τα απαραίτητα στον εαυτό τους. Ζουν σε οίκους ευγηρίας ώστε τους παρέχονται από το προσωπικό καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Οι συνθήκες, παρόλα αυτά, δεν είναι πάντοτε οι προσδοκώμενες, αφού στο τηλεφωνικό κέντρο του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, δέχονται δεκάδες τηλεφωνήματα από συγγενείς ηλικιωμένων  που διαμένουν σε γηροκομεία, οι οποίοι καταγγέλλουν τις κακές συνθήκες και κακοποίηση.

Οι καταγγελίες κάποιες φορές γίνονται από λειτουργούς που αποχωρούν από τα γηροκομεία, οι οποίοι αντιδρούν εκ των υστέρων. Ο λόγος που καθυστερούν να προχωρήσουν σε καταγγελία, σύμφωνα με την συμβουλευτική ψυχολόγο και λειτουργό του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Κυριακή Σαρρή, είναι ο φόβος μην χάσουν τη δουλειά τους, ενώ από πλευράς τους οι συγγενείς φοβούνται για αντίποινα. Την ίδια ώρα, καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρούν σε απροειδοποίητους ελέγχους στα γηροκομεία.

Μιλώντας στον REPORTER η κα Σαρρή, ανέφερε πως οι περισσότερες καταγγελίες γίνονται κυρίως από συγγενείς που επισκέπτονται τα γηροκομεία και βλέπουν τις άσχημες συνθήκες στις οποίες ζουν οι δικοί τους άνθρωποι. Ωστόσο, όπως είπε, «οι περισσότεροι δεν προχωρούν στο επόμενο βήμα, δηλαδή την επίσημη καταγγελία στους αρμόδιους φορείς επειδή φοβούνται για εκδικητικές συμπεριφορές και ότι δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα. Είχαμε περιπτώσεις συγγενών που μετέφεραν τους δικούς τους σε άλλους χώρους. Βέβαια, δεν θέλουμε να είμαστε απόλυτοι γιατί υπάρχουν οίκοι ευγηρίας και προσωπικό που είναι επαγγελματίες». 

Μη τήρηση μέτρων υγιεινής, έλλειψη κατάρτισης από το προσωπικό, μέχρι και λήψη μεγαλύτερης ποσότητας φαρμακευτικής αγωγής σε ηλικιωμένους που καταλήγουν φυτά για μέρες, είναι μερικές από τις καταγγελίες που έφτασαν στο Παρατηρητήριο τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε η κα Σαρρή, «είναι σοβαρό να καταγγέλλονται ελλείψεις και μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, ειδικότερα κατά την περίοδο της πανδημίας. Υπήρξαν περιπτώσεις που οίκοι ευγηρίας δεν είχαν σαπούνι. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό δεν είναι καταρτισμένο κατάλληλα για να δίνει την κατάλληλη φροντίδα σε  ηλικιωμένους ανθρώπους. Υπήρξε μια σοβαρή καταγγελία για λήψη φαρμακευτικής αγωγής περισσότερο από το κανονικό, με αποτέλεσμα τα άτομα να μην μπορούν να αντιληφθούν τίποτα και να είναι φυτά. Σε μια περίπτωση, έδιναν σε ηλικιωμένη ληγμένη φαρμακευτική αγωγή, αλλά ευτυχώς το είχε αντιληφθεί. Σκεφτείτε όμως τι γίνεται σε περιπτώσεις ατόμων που δεν μπορούν να το αντιληφθούν ή πάσχουν από άνοια».

Τον δεδομένο χρόνο, η κα Σαρρή, είχε μπροστά της καταγγελίες που αφορούσαν επτά διαφορετικά γηροκομεία, όμως υπάρχουν περιστατικά, τα οποία δεν καταγράφονται επίσημα, με τον αριθμό να διπλασιάζεται. Μεγάλη σημασία για το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας, δίνεται στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, αλλά και την παραμέληση. «Σε αυτούς τους χώρους, πρέπει να υπάρχει ορθή τήρηση των υγειονομικών μέτρων γιατί έχουμε να κάνουμε με ευάλωτα άτομα. Επίσης βλέπουμε να υπάρχει παραμέληση, γιατί υπάρχουν περιπτώσεις για παράδειγμα, που μπορεί να τους βάζουν πολύ νωρίς για ύπνο, να τους αφήνουν χωρίς νερό και να μην τους αλλάζουν, με αποτέλεσμα να καταλήγουν με πληγές στο σώμα τους ή ακόμη και να καταλήξουν».

Επιπλέον, είναι και η ψυχολογική κακοποίηση, που όπως εξήγησε η κα Σαρρή, μπορεί να αφορά το δικαίωμα της επιλογής «μόνο και μόνο που δεν αφήνουν, σε κάποιες περιπτώσεις, τα άτομα να επιλέξουν τι θα δουν στην τηλεόραση ή τι μουσική θα ακούσουν. Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες. Παλαιότερα υπήρξαν περισσότερες καταγγελίες για περιστατικά  σωματικής κακοποίησης. Το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχουν αναφορές για τέτοια περιστατικά. Αλλά σίγουρα, λεκτική βία παρατηρείται συχνότερα».

Ο ρόλος του Παρατηρητηρίου, είναι μόνο τα καταγράφουν τα περιστατικά στην συνέχεια να ενημερώσουν τα αρμόδια Υπουργεία. «Δεν είμαστε θεσμοθετημένο όργανο και δεν μπορούμε να παρέμβουμε, αλλά καλούμε τους αρμόδιους να το πράξουν. Είδαμε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα προκύπτει από τη συμπεριφορά των φροντιστών προς τα άτομα τρίτης ηλικίας και για αυτό προσφέρουμε εκπαιδεύοντας φροντιστές για τη βασική φροντίδα των ηλικιωμένων στη βάση του ανθρωποκεντρικού μοντέλου. Η εκπαίδευση, είναι πολύ σημαντική και είναι αυτό που προωθούμε ως εισήγησή μας για το νέο νομοθετικό πλαίσιο, την κατάρτισή τους μέσα από 100 ώρες εκπαίδευσης».

Έκκληση από τους λειτουργούς του Παρατηρητηρίου, είναι οι έλεγχοι στα γηροκομεία να γίνονται απροειδοποίητα από τα Υπουργεία και να μην δίνεται χρόνος προετοιμασίας, κάτι το οποίο έχει έλθει εις γνώσιν τους. Παράλληλα ζητούν να μην γίνεται έλεγχος μόνος στις εγκαταστάσεις τους αλλά και στους φροντιστών των γηροκομείων.

Όσοι θέλουν να προχωρήσουν καταγγελία, μπορούν να καλέσουν στο τηλεφωνικό κέντρο(25 3010617).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε κενά και ελλείψεις σε κρατικές στέγες ηλικιωμένων-Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν

Δειτε Επισης

Κοινές δράσεις για προστασία θάλασσας και ακτών Μεσογείου ζήτησε ο Υφ. Τουρισμού
Ελπίδα για υλοποίηση δεσμεύσεων ΠτΔ εκφράζει η ΠΑΣΥΝΟ
Με τη συμμετοχή 250 ατόμων πορεία για την Παλαιστίνη στη Λευκωσία
Ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών σε Τ/κ ασθενείς στο Ινστ. Νευρολογίας και Γενετικής
Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία
Πάνω από 1 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου το Σεπτέμβριο
Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά (pics)
Τα βρήκαν τελικά ΟΚΥΠΥ με συντεχνίες-Καταρχήν συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση
Καταγγελίες για την ασφάλιση ηλικιωμένων για οδήγηση ενώπιον της Βουλής-Παράπονα για μη παραχώρηση δανείων
Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»