Πάνω από 200 περιστατικά πλαστοπροσωπίας σε αεροδρόμια σε εννέα μήνες

Η αύξηση των περιστατικών πλαστοπροσωπίας και παρουσίασης πλαστών εγγράφων, κατά τους διαβατηριακούς ελέγχους στα αεροδρόμια της Κύπρου, αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, στο Αρχηγείο Αστυνομίας, με επικεφαλής τον Υπαρχηγό Αστυνομίας, κ. Δημήτρη Δημητρίου.  

Σχεδόν καθημερινά, κατά τους διαβατηριακούς ελέγχους που πραγματοποιούνται στα αεροδρόμια της Κύπρου, εντοπίζονται πρόσωπα, τα οποία επιχειρούν να ταξιδέψουν, κυρίως προς χώρες της κεντρικής Ευρώπης, είτε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε με γνήσια έγγραφα τα οποία δεν τους ανήκουν.

Από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι και σήμερα, εντοπίστηκαν πέραν των 230 τέτοιων περιστατικών. Τα ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, τα οποία στελεχώνουν τα σημεία των διαβατηριακών ελέγχων, με τη βοήθεια του ειδικού εξοπλισμού που διαθέτουν, προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους για την αυθεντικότητα των ταξιδιωτικών εγγραφών, καθώς και για τυχόν αδικήματα που σχετίζονται με πλαστοπροσωπία.

Συγκεκριμένα, πέραν των 90 υποθέσεων αφορούσαν αλλοδαπούς που επιχείρησαν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και πέραν των 140 αφορούσαν υποθέσεις πλαστοπροσωπίας, όπου αλλοδαποί επιχείρησαν να ταξιδέψουν με γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία ωστόσο δεν τους ανήκαν.

Να σημειωθεί ότι, το έτος 2021, η Αστυνομία χειρίστηκε πέραν των 110 υποθέσεων που αφορούσαν παρουσίαση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και πέραν των 150 υποθέσεων πλαστοπροσωπίας.

Περαιτέρω, η Αστυνομία, μέσω της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, προχώρησε στη διερεύνηση πέραν των 50 υποθέσεων που αφορούσαν διακινητές παράτυπων μεταναστών και στη σύλληψη πέραν των 80 προσώπων. Το έτος 2021, διερευνήθηκαν 30 περίπου υποθέσεις για τις οποίες προέκυψαν 50 συλλήψεις.

Εξάλλου, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 30/09/2022, απελάθηκαν από την Κύπρου ή επέστρεψαν οικειοθελώς στις χώρες τους πέραν των 5,260 προσώπων, από τα οποία τα 650 τελούσαν υπό κράτηση από την Αστυνομία.

Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν μέλη από διάφορες αρμόδιες Υπηρεσίες και Τμήματα της Αστυνομίας, συζητήθηκε, μεταξύ άλλων η εξέλιξη του φαινομένου αυτού στη χώρα μας, καθώς και η λήψη περαιτέρω μέτρων ως προς την αντιμετώπισή του.

Δειτε Επισης

Καταγγελίες για άλλες δύο υποθέσεις τραυματισμών από ΤΑΚΑΤΑ-Αξιολογεί τις αναφορές η Ερευνητική Επιτροπή
Επαναπατρίστηκαν 16 πρόσωπα σε πέντε μέρες σε συνεργασία με τη FRONTEX
Μικρή μείωση θανατηφόρων στην Κύπρο την τελευταία δεκαετία-Στη 13η θέση στην Ευρώπη
Ποινή φυλάκισης έξι ετών σε 57χρονο για υπόθεση ναρκωτικών με δύο κιλά κάνναβης και κοκαΐνη
Σε πλήρη εγρήγορση oι Αρχές για τις συλλήψεις των Αζέρων-Πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση
Απόφαση Ανωτάτου: Άκυρο το ένταλμα έρευνας για σημειώσεις στην οικία δεσμοφύλακα, «ουδεμία μαρτυρία, καθ' υπέρβαση της δικαιοδοσίας»
Κλειστός δρόμος στον Στρόβολο λόγω βλάβης σε αγωγό του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας
Πρόστιμο έξι χιλιάδων ευρώ σε 32χρονη για παράνομα καπνικά προϊόντα
Αναζητά πέντε πρόσωπα για υποθέσεις κλοπών στη Λεμεσό η Αστυνομία (pics)
Στόχος εμπρηστών η γιαγιά ανήλικου που συνελήφθη για βομβιστικές επιθέσεις και ληστεία