Ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε σημαντική μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+) συμφώνησαν σήμερα στη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 το 2020, παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Οι δεκατρείς χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι δέκα σύμμαχοι τους (με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία), συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Η μείωση αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου, που έχουν υποχωρήσει λόγω της ανησυχίας για παγκόσμια οικονομική ύφεση, της αύξησης των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και της ισχυροποίησης του αμερικανικού δολαρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ασκήσει πιέσεις στον ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής. «Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της παραγωγής, θα προκαλέσει εκνευρισμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ», σύμφωνα με αναλυτές της Citi.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν «απογοητευμένος» με την «κοντόφθαλμη» απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει δραστικά την παραγωγή πετρελαίου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

H JPMorgan θεωρεί σχεδόν βέβαιο ότι η Ουάσινγκτον θα εφαρμόσει αντίμετρα, αποδεσμεύοντας στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

LIVE: Ο Νετανιάχου απειλεί το Ιράν με νέες επιθέσεις αν συνεχίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα
Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες για την ΑΤΑ-Προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές οι δύο πλευρές
Μπαίνει τέλος στις συζητήσεις δεκαετίας για τα ξενόγλωσσα-Ολοκληρώνεται η συζήτηση στη Βουλή
Ανησυχία και ασκήσεις επί χάρτου υπό τον φόβο αυξήσεων στα καύσιμα-Σκέψεις για νέα παράταση στον φόρο άνθρακα
Ρίγος από τη δήλωση της Χαρίτας Μάντολες στο Ευρωκοινοβούλιο-«Οι κραυγές, οι φωνές είναι μέσα στα αυτιά μου δεν μπορώ να τις ξεχάσω»
Αυτός είναι ο 26χρονος Αζέρος «κατάσκοπος»-«Άριστα εκπαιδευμένος, τηρούσε όλους τους συνωμοτικούς κανόνες»
Ο Ρούτε απάντησε για το μήνυμα στον Τραμπ-Χωρίς αυτόν, δεν θα πηγαίναμε σε αύξηση των αμυντικών δαπανών»
Πώς οι ΗΠΑ έβαλαν τις βάσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν-Τι ήταν το «Atoms for Peace»
Συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία η Ρωσία-Τουλάχιστον 17 νεκροί και πάνω από 200 οι τραυματίες
Δεν θέλει καμία επαφή με Χαν ο Τατάρ-«Εσωτερική ρύθμιση της ΕΕ, εμμονικός ο Χριστοδουλίδης»