Η Αστυνομία διερευνά ξανά την... Αστυνομία και ψάχνει αυτούς που συγκάλυψε

Νέα παράταση στην απονομή Δικαιοσύνης για την υπόθεση του άτυχου Εθνοφρουρού, Θανάση Νικολάου, δίνεται μετά και την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να αποστείλει στην Αστυνομία το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, η οποία καλείται να διεξάγει τις περαιτέρω έρευνες, σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν επιπρόσθετα στοιχεία που θα δέσουν την υπόθεση σε βάρος των δολοφόνων, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι εδώ και δεκαεπτά χρόνια, αφού οι Αρχές επέμεναν πως πρόκειται για αυτοκτονία. 

Την ίδια ώρα, η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε το «πάγωμα» των τεσσάρων διώξεων, τριών αστυνομικών και ενός ιατροδικαστή, για τους οποίους επίσης δόθηκαν οδηγίες για περαιτέρω έρευνα, αφού, όπως ανέφερε ο Γενικός Εισαγγελέας, ενδεχομένως οι ευθύνες τους να μην περιορίζονται στην απλή αμέλεια ή μη διενέργεια κάποιων ενεργειών. 

Παράλληλα, ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε να μην παραδώσει ολόκληρο το πόρισμα στα χέρια της οικογένειας του εθνοφρουρού, αλλά μέρος του και αφού διαγραφούν ονόματα, ενώ καρατόμησε τον ανακριτή Σάββα Μάτσα λόγω των δηλώσεων του, κάτι που προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της οικογένειας του Θανάση, με τον δικηγόρο της να μελετά τα επόμενα του βήματα. 

Μιλώντας στον REPORTER, ο δικηγόρος της οικογένειας, Λουκής Λουκαΐδης, εξέφρασε την απογοήτευση που επικρατεί στην οικογένεια του Θανάση για τη στάση του Γενικού Εισαγγελέα, διαμηνύοντας την ίδια ώρα, πως από την πλευρά τους, θα παλέψουν μέχρι τέλους για την απονομή Δικαιοσύνης. 

«Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι, δεν μπορούν να μας δίνουν πόρισμα κατακομματιασμένο και να μένουμε ικανοποιημένοι. Είπαν ότι υπάρχουν ονόματα που δεν πρέπει να βγουν στην επιφάνεια, αλλά εμείς δεν είμαστε η επιφάνεια. Ποιος είναι αυτός που θα μας πει ότι δεν γίνεται; Επίσης, ο Γενικός Εισαγγελέας, παρέλειψε να πει γιατί δεν πήγαμε στο γραφείο του, ενώ του στείλαμε ολόκληρη επιστολή εμείς από την πλευρά μας. Ο άνθρωπος ο οποίος παραδέχθηκε ότι οι ανακρίσεις δεν είναι δικές του και οι ανακρίσεις είναι εκ μέρους της οικογένειας, καθώς εμείς τις προτείναμε, γιατί ξέραμε ότι οι προηγούμενες ανακρίσεις ήταν ρεζιλίκια για την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυπριακή Δικαιοσύνη. Το είπε και το ΕΔΑΔ αυτό το πράγμα και δεν το είπαμε μόνο εμείς».

Την ίδια ώρα, κ. Λουκαΐδης, ανέφερε πως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη προς στην Αστυνομία, δεδομένου πως στην ουσία καλείται να διερευνήσει πρώην μέλη της Δύναμης, ενώ εξαπέλυσε πυρά και στην Νομική Υπηρεσία, επαναλαμβάνοντας πως δεν την εμπιστεύεται. 

«Θέλουν να παν στην Αστυνομία, αλλά εμείς δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην Αστυνομία. Πώς μπορείς να έχεις εμπιστοσύνη στην Αστυνομία, όταν υπάρχει την ίδια ώρα εισήγηση για δίωξη αστυνομικών; Εγώ θυμάμαι, όταν ανέλαβα την υπόθεση, πήγα στα γραφεία της Αστυνομίας να δω μέχρι πού βρίσκονται. Ήταν μια κυρία εκεί, θυμάμαι που έπινε καφέ και μου είπε ότι δεν γνωρίζει τι γίνεται. Πήγαν όλα κακήν κακώς. Ούτε στην Αστυνομία έχουμε εμπιστοσύνη, ούτε στον Γενικό Εισαγγελέα. Δεν θέλουμε πλέον να συνεργαστούμε μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα, αν και θα του προτείναμε να συνεργαστούμε, γιατί νομίζαμε ότι ήταν εξαιρετικές οι μελέτες και οι έρευνες του, αλλά δεν είναι τελικά».

Από την πλευρά της η οικογένεια, συμπλήρωσε ο κ. Λουκαΐδης, «είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι και δεν διαλαλούμε για το πώς θα συνεχίσουμε πλέον με την υπόθεση του Θανάση, αλλά μόνο όταν είναι αναγκαίο. Θα μελετήσω προσεκτικά τα δεδομένα που έχω ενώπιον μου και θα αποφασίσουμε τα μέτρα και τις επόμενες κινήσεις της οικογένειας για την απόδοση δικαιοσύνης».

Η Αστυνομία διερευνά την... Αστυνομία

Η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, έρχεται να θέσει διάφορα ερωτήματα στο τραπέζι, αφού στην ουσία, την ώρα που η Αστυνομία βρίσκεται στο «εδώλιο» για τα απανωτά λάθη, τις παρατυπίες και τις ατασθαλίες του παρελθόντος, αφού όπως διαφάνηκε υπήρξε ένα οφθαλμοφανές κουκούλωμα της υπόθεσης με έρευνες που ποτέ τελικά δεν έγιναν όπως έπρεπε να γίνουν, με αποτέλεσμα το έγκλημα να συγκαλυφθεί, καλείται να διερευνήσει το παρελθόν της και μέλη της. 

Ως εκ τούτου, εύλογα διερωτάται κανείς για το πόσο αμερόληπτη μπορεί να είναι η έρευνα, δεδομένου πως τα δύο από τα τρία μέλη αφυπηρέτησαν από υψηλές θέσεις, ενώ ο ένας βρισκόταν στην πυραμίδα της Αστυνομίας. Συνεπώς, αναπόφευκτα δημιουργούνται διάφοροι συνειρμοί, σε συνδυασμό ότι η Αστυνομία κλήθηκε ξανά τα τελευταία χρόνια να διερευνήσει την υπόθεση, χωρίς και πάλι να εντοπίσει οτιδήποτε. 

Από την άλλη, η καρατόμηση του ανεξάρτητου ανακριτή, Σάββα Μάτσα, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις επί του θέματος, έρχεται να δημιουργήσει επιπρόσθετε σκιές, αφού ήδη αναπτύχθηκε συζήτηση, πως λόγω των αποκαλύψεων του που έδειχναν το μέγεθος της διαφθοράς, κόπηκε από τις νέες έρευνες, με το άλλοθι πως αναφέρθηκε σε εμπιστευτικές μαρτυρίες.    

Εξάγεται το συμπέρασμα, πως η Νομική Υπηρεσία δεν ήθελε τις εν λόγω αποκαλύψεις, με τον κ. Μάτσα ωστόσο να σηκώνει το γάντι και να υπενθυμίζει στον Γενικό Εισαγγελέα, ότι όταν ο Πολύς Πολυβίου είχε ολοκληρώσει την έρευνά του αναφορικά με τη γνωστή υπόθεση στο Μαρί, έκανε δηλώσεις και κατονόμασε και υπευθύνους τότε και ανέλυσε την έκθεσή του, ενώ ο ίδιος δεν έκανε κάποια ανάλυση της έκθεσης, ούτε προέβηκε σε αποκαλύψεις ονομάτων που εισηγηθήκαν στην έκθεση ότι πρέπει να διωχθούν. Διερωτήθηκε γιατί δεν επηρεάστηκαν οι δίκες στα δικαστήρια με τις τόσες αποκαλύψεις που έγιναν σε εκείνη την υπόθεση ενώ τώρα «δήθεν θα επηρεαστεί η πορεία της διερεύνησης η της απονομής ευθυνών». 

Μάλιστα, ο κ. Μάτσας εξέφρασε την άποψη ότι η νοοτροπία που θέλει κάποια θέματα να τα χειρίζονται «αποκλειστικά ορισμένοι σε κλειστά γραφεία» και ο κόσμος να μην έχει ιδέα τι γίνεται, σε μάλιστα θέματα τόσου μεγάλου ενδιαφέροντος «είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει επιτέλους». 

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι αμέτρητα, αφού ουκ ολίγες φορές, είδαμε να διαρρέουν βαρυσήμαντες πληροφορίες, έγγραφα, μέχρι και συνομιλίες. Αυτό που ενόχλησε στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι ένας ποινικός ανακριτής, αφού παρέδωσε την έρευνά του, τόλμησε να μιλήσει και να αποκαλύψει αλήθειες, που ίσως κάποιους άδειασαν, μείωσαν και... πόνεσαν. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ-Ανάμεσα τους Πύρρος Δήμας και Ελεονώρα Μελέτη
Πέθαναν τα γηραιότερα σιαμαία δίδυμα - Μπήκαν στο Γκίνες διαψεύδοντας τους γιατρούς
Μήνυμα στο Ιράν από τον Αρχηγό του Ισραηλινού στρατού-«Θα λάβει την απάντηση που πρέπει»
Νέα αναβολή στην υπόθεση ανθρωποκτονίας του Πολυκάρπου
«Το Ισραήλ θα ανταπαντήσει στο Ιράν»-Ανάμεσα στους στόχους εργοστάσιο και σχέδιο εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης
Ζητούν από την Ολγκίν να καταγράψει την απουσία κοινού εδάφους σε έκθεση οι τ/κ-«Αξιολόγησαν λάθος το νέο μας όραμα»
Τατάρ: Με σωφροσύνη χρήση των βάσεων στην Κύπρο, δεν θέλουμε να γίνει στόχος, είναι η δική μας πατρίδα
Μεταφέρθηκε στο λιμάνι Λάρνακας το πλοιάριο με τους 37 μετανάστες από τη Συρία-Εντοπίστηκε και δεύτερο
Ποιος είναι ο ιερέας που μαχαιρώθηκε σε live σύνδεση στο Σίδνεϊ και γιατί προκλήθηκαν επεισόδια για χάρη του
«Ναι» στα αντίποινα από Ισραήλ, «όχι» σε κλιμάκωση-«Δεν θέλουμε εντάσεις, αλλά θα απαντήσουμε», προειδοποιεί το Ιράν