Τουλάχιστον εννέα νεκροί σε δύο επιθέσεις βομβιστών καμικάζι στη Σομαλία

Τουλάχιστον εννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους τοπικοί αξιωματούχοι, και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι στην κεντρική Σομαλία χθες Δευτέρα, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η Σεμπάμπ, την ημέρα που οι αρχές ανακοίνωσαν ότι σκοτώθηκε κορυφαίο στελεχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

«Οι τρομοκράτες διέπραξαν επιθέσεις καμικάζι χρησιμοποιώντας δυο οχήματα γεμάτα εκρηκτικά στην Μπαλαντουένε», περίπου 300 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου, δήλωσε ο Μοχάμεντ Μουάλιμ Αλί, επικεφαλής της αστυνομίας στην περιφέρεια Χιράν.

Διευκρίνισε ότι «εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Υγείας της  πολιτείας Χιρσαμπέλ και αξιωματούχου αρμόδιου για τα οικονομικά (...), ενώ άλλοι δέκα και πλέον τραυματίστηκαν».

Για την επίθεση, με στόχο κυβερνητικό κτίριο, ανέλαβαν την ευθύνη οι τζιχαντιστές της Σεμπάμπ («Νεολαίας»), οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και πολεμά εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για δεκαπέντε χρόνια.

«Η έκρηξη ήταν τεράστια και κατέστρεψε κτίρια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Άντοου, αυτόπτης μάρτυρας. «Είδα πολλούς που τους μετέφεραν σε νοσοκομείο και πολλούς νεκρούς», πρόσθεσε.

Νωρίτερα χθες, η σομαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον θάνατο κορυφαίου ηγέτη της Σεμπάμπ, επικηρυγμένου για τρία εκατομμύρια δολάρια, σε αεροπορικό πλήγμα στον νότο.

Ο Αμπντουλάχι Γιάρε, συνιδρυτής του τζιχαντιστικού κινήματος, σκοτώθηκε σε πλήγμα αμερικανικού UAV υπό τον συντονισμό του σομαλικού στρατού και των «διεθνών εταίρων του ως προς την ασφάλεια» το Σάββατο 1η Οκτωβρίου κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Χαράμκα, διευκρίνισε το υπουργείο Πληροφοριών.

Θεωρείτο υποψήφιος για τη διαδοχή του ηγέτη του ασθενούς ηγέτη της Σεμπάμπ, του Άχμεντ Ντιρίγε, πρόσθεσε το υπουργείο.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, το αμερικανικό μεικτό διοικητήριο που είναι αρμόδιο για την Αφρική (AFRICOM) επιβεβαίωσε ότι «διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή την 1η Οκτωβρίου εναντίον του δικτύου της Σεμπάμπ» κοντά στην Τζιλίμπ, περίπου 370 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τη Μογκαντίσου.

«Η αρχική αποτίμηση της διοίκησης είναι ότι το πλήγμα σκότωσε ηγέτη της Σεμπάμπ και ότι κανένας άμαχος δεν σκοτώθηκε ούτε τραυματίστηκε», κατά την ανακοίνωση της AFRICOM.

Μέσω Twitter, η αμερικανική πρεσβεία στη Σομαλία τόνισε πως «καταδικάζει την επίθεση της Σεμπάμπ στην Μπαλαντουένε η οποία έβαλε στο στόχαστρο κυβερνητικούς αξιωματούχους που εργάζονται για να φέρουν την ειρήνη στην περιοχή».

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις «με πολλά θύματα».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 19 άμαχοι δολοφονήθηκαν στο κεντρικό τμήμα της χώρας από μέλη της Σεμπάμπ. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, η τζιχαντιστική οργάνωση εξαπέλυε έφοδο εναντίον του ξενοδοχείο Χαγιάτ στη Μογκαντίσου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 21 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 117 κατά τη διάρκεια της κατάληψής του, που κράτησε κάπου τριάντα ώρες.

Διπλή κρίση

Αφότου εξελέγη τη 15η Μαΐου, ο πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, αντιμέτωπος με κλιμάκωση της δράσης της Σεμπάμπ, υποσχέθηκε να την εξαλείψει διεξάγοντας «ολοκληρωτικό πόλεμο».

Τη 12η Σεπτεμβρίου ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωνε πως μέλη της Σεμπάμπ θα μπουν στο στόχαστρο προσεχών επιχειρήσεων και κάλεσε τον πληθυσμό να φυλάγεται σε τομείς της χώρας υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σεμπάμπ ανέλαβε την ευθύνη για βομβιστική ενέργεια περίπου τριάντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μογκαντίσου που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί στρατηγός της σομαλικής αστυνομίας.

Εν μέσω της εξέγερσης της Σεμπάμπ, η νέα κυβέρνηση καλείται να αποτρέψει τον λιμό που προκαλεί η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 χρόνων στη Σομαλία.

Η Σεμπάμπ διώχτηκε από τις κυριότερες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Μογκαντίσου το 2011, αλλά οι πολεμιστές της παραμένουν εγκατεστημένοι σε αχανείς περιοχές της επαρχίας και πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις τους.

Την 21η Σεπτεμβρίου, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 27 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή κοντά στην Μπουλομπούρντε, την κυριότερη πόλη πάνω στον οδικό άξονα που συνδέει τη Μογκαντίσου με την Μπαλαντουένε, πόλη-κλειδί στα σύνορα με την Αιθιοπία.

Τον Μάιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αποκατασταθεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα, για να προσφερθεί βοήθεια στις επιχειρήσεις εναντίον της Σεμπάμπ, εγκρίνοντας αίτημα του Πενταγώνου. Ακύρωσε έτσι την απόφαση του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, στα τέλη της θητείας του, να αποσυρθεί το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί εκεί.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Σήμερα η απάντηση στην μεσολαβητική πρόταση για τον κλάδο σκυροδέματος
Η Ουκρανία χτυπάει με drones περιφέρειες της Ρωσίας-Xρησιμοποίησε πυραύλους ATACMS
Οι σύγχρονες τραγωδίες μας, η οδική ασφάλεια και το κομμάτι που λείπει
Πού εστιάζουν οι πέντε πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για βία στα σχολεία-Στο επίκεντρο γονείς και μαθητές
Οι επιθέσεις σε ντελιβεράδες στη Λεμεσό, η ωραιοποίηση και το δικαίωμα στην ασφάλεια
Θέλει να «αποσωληνώσει» την απόφαση για απεργία ο Δαμιανός-Τελευταίος γύρος διαβουλεύσεων με τις δύο πλευρές
Ψάχνουν λύση για τις καταχρηστικές ρήτρες που ταλαιπωρούν τους καταναλωτές-Η δικαστική απόφαση ορόσημο
Το Ισραήλ προσφέρει αμοιβή 5 εκ. δολαρίων για κάθε όμηρο που ελευθερώνεται
Η επιστροφή του πυρηνικού τρόμου από τη Ρωσία και η σιωπή της Δύσης
Οκτώ τραυματίες σε ατύχημα με τελεφερίκ σε χιονοδρομικό κέντρο στη Γαλλία