«Τα ζώα χρειάζονται σεβασμό, να προκαλούμε λιγότερο πόνο»

Μεγάλη μέρα θεωρείται η σημερινή για τους εθελοντές και όσους προσπαθούν, με όσα μέσα διαθέτουν, να προστατέψουν τα δικαιώματα των ζώων. Η 4η Οκτωβρίου έχει καθοριστεί εδώ και χρόνια ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και γιορτάζεται από διάφορους φορείς σε όλο τον κόσμο ως ημέρα ευαισθητοποίησης και διασφάλισης της καλής διαβίωσης των ζώων, όπως έχει κατοχυρωθεί μέσα από τα άρθρα της Διεθνούς Διακήρυξης.

Ιστορικά, η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, λέγεται πως οργανώθηκε στις 24 Μαρτίου του 1925 από τον Χάινριχ Τσίμερμαν στο Αθλητικό Παλάτι της Γερμανίας, την οποία μάλιστα επισκέφθηκαν πέραν των πέντε χιλιάδων ατόμων. Η συνέχεια δόθηκε με εκδήλωση στις 4 Οκτωβρίου του 1929, ενώ τον Μάιο του 1931 σε ένα Συνέδριο Διεθνούς Προστασίας των Ζώων στη Φλωρεντία, καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων.

Σε όλες τις χώρες τους κόσμου δίνεται καθημερινά μεγάλος αγώνας για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων. Άλλωστε, όπως είπε και ο Ινδός στοχαστής Μαχάτμα Γκάντι: «Το μεγαλείο ενός λαού και η ηθική του υπόσταση φαίνονται από τον τρόπο που ο λαός αυτός χειρίζεται τα ζώα…».

Στην Κύπρο τις τελευταίες δεκαετίες γίνονται πολλές προσπάθειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εθελοντές, ώστε οι πολίτες να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο όσον αφορά την ευημερία των ζώων, όπως και μέσα από εκστρατείες που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή τη σημερινή μέρα. Παρόλα αυτά, οι νομοθεσίες δεν αρκούν ώστε να δοθεί τέλος στην καθημερινή κακοποίηση που μπορεί να δέχονται ζώα, όπως ούτε στα όσα έχουν αντικρίσει εθελοντές κατά τη διάρκεια διάσωσης ζώων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δεκάδες οι επιθέσεις σκύλων στην Κύπρο-Αυξήθηκαν τα αδέσποτα ζώα

«Τα τρία περιστατικά κακοποίησης ζώων που δεν θα ξεχάσω ποτέ»

Η Βικτώρια Νικολάου είναι εθελόντρια εδώ και εικοσιτέσσερα χρόνια. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια είναι πρόεδρος του καταφυγίου σκύλων Λευκωσίας, ενώ παράλληλα λαμβάνει μέρος στην επαρχιακή επιτροπή ευημερίας ζώων και όπως λέει η ίδια στον REPORTER, έχουν δει πολλά τα μάτια της. Μάλιστα εξιστορεί πως, μόλις απέκτησε θέση στην επαρχιακή επιτροπή το 2013, η πρώτη υπόθεση που ανέλαβε ήταν και η πρώτη υπόθεση που καταδικάστηκε σε φυλάκιση για κακοποίηση ζώων.

Από τα εικοσιτέεσερα χρόνια συμμετοχής της σε διαδώσεις ζώων, τρία είναι τα περιστατικά που έζησε και δεν μπορεί να ξεχάσει. «Η πρώτη περίπτωση, αφορούσε δύο σκυλάκια που εντοπίστηκαν από ένα πολίτη σε ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο. Βρέθηκαν σε ένα κλουβί ξεχασμένα και γύρω-γύρω υπήρχαν κόπρανα μηνών. Είχε και ένα στρώμα κρεβατιού, το οποίο τα σκυλιά είχαν σκίσει για να κρύβονται. Δεν φαίνονται τα μάτια τους, δεν μπορούσαν να περπατήσουν. Θυμάμαι πως πέρασαν ώρες για να καταφέρουμε να τα διασώσουμε και σχεδόν ένα χρόνο για να τα επαναφέρουμε σε καλή κατάσταση. Η δεύτερη περίπτωση, αφορούσε μια φάρμα ζώων που εντοπίσαμε ένα κλουβί με δέκα μικρά σκυλάκια και ένα νεκρό γουρούνι. Αυτό ήταν το φαΐ τους. Την ημέρα εκείνη έβρεχε πολύ και όλα τα κλουβιά ήταν πλημμυρισμένα. Επίσης, περιμετρικά την φάρμας, βρήκαμε και νεκρά ζώα. Πρόβατα και γουρουνάκια. Η τρίτη περίπτωση, αφορά πάλι ένα σκυλί, ταλαίπωρο και γεμάτο τσιμπούρια. Δεν είχα δει ποτέ ξανά τόσα πολλά τσιμπούρια σε σκύλο. Μάλιστα, θυμάμαι πως κόψαμε τα ξερά χόρτα από μπροστά για να καταφέρουμε να φτάσουμε κοντά του. Ο ιδιοκτήτης του έβαζε τροφή κάθε δύο βδομάδες και έφευγε. Αυτές οι τρεις, ήταν οι πιο τραγικές περιπτώσεις που έζησα και άλλες τόσες καθημερινά, που προκαλούν πόνο και θλίψη στους εθελοντές».

Είναι μεγάλος αριθμός των ζώων που υποφέρουν, σύμφωνα με τη Βικτώρια, η οποία θεωρεί πως κακοποιημένο είναι κάθε ζώο που βρίσκεται σε ένα κλουβί ή αυτά που τοποθετήθηκαν σε ζωολογικούς κήπους. Για αυτό το λόγο, με αφορμή τη σημερινή μέρα ζητούν από την Πολιτεία να ακούσει τις εισηγήσεις τους. «Πολεμάμε εδώ και χρόνια για να κλείσουν οι ζωολογικοί κήποι στην Κύπρο και θα το πετύχουμε, όπως πετύχαμε την απαγόρευση των τσίρκων. Ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα είναι οι εκτροφή σκύλων που φτάνουν από το εξωτερικό στην Κύπρο και πωλούνται εκατοντάδες ευρώ, την ώρα που τα καταφύγιά μας σε όλες τις πόλεις είναι γεμάτα από αδέσποτα ζώα. Αυτά σκυλιά χρησιμοποιούνται από τους ανθρώπους ως μηχανές αναπαραγωγής για να βγάζουν κάποιοι χρήματα και αυτό πρέπει να σταματήσει».

Η Βικτώρια θεωρεί πως μπορούν να βρεθούν τρόποι για να δοθεί τέλος στην καθημερινή κακοποίηση που δέχονται ζώα από τους ιδιοκτήτες τους, όπως επίσης να μειωθούν οι αριθμοί των αδέσποτων ζώων. «Υπάρχουν τρόποι και έχουν γίνει εισηγήσεις προς τους αρμόδιους. Θα πρέπει να αυξηθούν τα κόμιστρα για την άδεια κατοχής σκύλων ώστε να γίνεται στείρωση. Επίσης, είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται με την φύλαξη των ζώων στα κλουβιά, θα πρέπει να μειωθεί η χρήση τους, ενώ ζητούμε να εφαρμοστεί η νομοθεσία και να αυξηθούν οι ποινές ώστε να είναι αποτρεπτικές. Παράλληλα θα πρέπει να εισαχθεί ένα μάθημα ευαισθητοποίησης για τα ζώα στα σχολεία για τους μαθητές αλλά και τους δασκάλους  Όσο μορφωμένος είναι ο άλλος όταν είναι κοινωνικά αμόρφωτος δεν μπορεί να σεβαστεί τα ζώα».

«Όσο λιγότερο πόνο μπορούμε»

Με αφορμή τη σημερινή μέρα, η Βικτώρια καλεί του πολίτες να προσπαθούν καθημερινά να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό απέναντι στα ζώα και να προκαλούν όσο πιο λίγο πόνο μπορούν. «Η σημερινή, είναι μεγάλη μέρα για εμάς τους εθελοντές και για όσους από εμάς φροντίζουμε και διασώζουμε ζώα καθημερινά. Αρκετοί εθελοντές και διασώστες δεν τρώνε ζωικές τροφές, γιατί ακόμη και τα ζώα που βρίσκονται στις φάρμες έχουν ίσα δικαιώματα. Καλώ τον κόσμο αν μπορεί να μην φάει κρέας σήμερα για να το γιορτάσουν και οι ίδιοι. Όσον αφορά τα καταφύγια ζώων, θα ήθελα να πω πως δεν αγοράζονται ψυχές αλλά υιοθετούνται. Είναι πολλά τα ζώα που πεθαίνουν. Οι εγκαταλείψεις έγιναν εφιάλτης για εμάς και είναι υπερπλήρεις τα καταφύγια. Θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε λίγο περισσότερο».

Λόγω της Παγκόσμια Ημέρας των Ζώων, η εθελοντική ομάδα διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο στον παιχνιδότοπο του Παπαφιλίππου, στη Λευκωσία. Εκεί θα έχουν την ευκαιρία μεγάλοι, μικροί και τα κατοικίδια τους να διασκεδάσουν, να απολαύσουν παγωτό και να μάθουν πληροφορίες για την υιοθεσία ζώων.

«Αυτή τη μέρα δεν πανηγυρίζουμε, αλλά γίνεται προσπάθεια ευαισθητοποίησης»

Για τη σημερινή μέρα μίλησε στον REPORTER και ο πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, Κυριάκος Κυριάκου, ο οποίος σημείωσε πως η 4η Οκτωβρίου είναι η μέρα που επικεντρώνεται στη ευαισθητοποίηση των πολιτών για τα δικαιώματα των ζώων. «Τα ζώα νιώθουν τον πόνο, την πείνα και την έλλειψη ελευθερίας. Τα ζώα έχουν νοημοσύνη και αισθάνονται. Αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα της σημερινής ημέρας».

Όπως είπε ο κος Κυριάκου, η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει ψηφίσει και έχει εφαρμόσει νομοθεσίες και έχει κάνει βήματα μπροστά, ωστόσο κάποιες νομοθεσίες δεν εφαρμόζονται. «Πρόσφατα είχαμε την τροποποίηση του περί σκύλων Νόμου και τα υψηλά πρόστιμα αλλά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα εφαρμογής  της νομοθεσίας. Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε νομοθεσίες και να λέει η Τοπική Αυτοδιοίκηση πως δεν μπορούν να εφαρμοστούν ή να  τις αφήνουμε στα συρτάρια. Κάτι πρέπει να γίνει, για αυτό πραγματοποιήσαμε τη διαμαρτυρία το περασμένο Σάββατο με κύριο αίτημά μας τη σύσταση Επίτροπου Ευημερίας των Ζωών».

Όσον αφορά την κακοποίηση ζώων ο κος Κυριάκου είπε πως, δεν πρόκειται για κυπριακό φαινόμενο αλλά για ένα παγκόσμιο φαινόμενο και πως αυτό σχετίζεται άρρηκτα με την κουλτούρα, με την επιμόρφωση και διαφώτιση των πολιτών. «Στην Κύπρο έχουμε περιστατικά κακοποίησης ζώων, κάποιες φορές από άγνοια, κάποιες φορές από ανθρώπους που θέλουν να εκδικηθούν. Κακοποίηση όμως θεωρούνται και τα σφαγεία. Κακοποίηση είναι και οι ζωολογικοί κήποι. Κακοποίηση είναι ότι προκαλούμε στα ζώα, επειδή δεν έχουν φωνή. Είναι για αυτά που τιμούμε τη σημερινή μέρα».

Όπως κάθε χρόνο, η σημερινή μέρα θα τιμηθεί από το Κόμμα για τα Ζώα με διαφορετικό τρόπο, μέσα από βραδιά Βιγκανικής διατροφής η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα από τις 19:00 μέχρι 24.00 στον εκδρομικό χώρο του Καλού Χωριού Ορεινής, στη Λευκωσία.

«Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε με την εκδήλωση είναι η σωστή κατεύθυνση των πολιτών προς τη διατροφή τους χωρίς τη χρησιμοποίηση ζωικών προϊόντων. Έχει αποδειχθεί πως ο βιγκανισμός και η πλήρης χορτοφαγία σου δίνει περισσότερα χρόνια ζωής και συνδράμει στο να μειωθεί η κακοποίηση και η σφαγή των ζωών», είπε ο κος Κυριάκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Σούσι και η απόφαση για τη δημιουργία του πρώτου κοιμητηρίου ζώων στην Κύπρο

Δειτε Επισης

Κοινές δράσεις για προστασία θάλασσας και ακτών Μεσογείου ζήτησε ο Υφ. Τουρισμού
Ελπίδα για υλοποίηση δεσμεύσεων ΠτΔ εκφράζει η ΠΑΣΥΝΟ
Με τη συμμετοχή 250 ατόμων πορεία για την Παλαιστίνη στη Λευκωσία
Ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών σε Τ/κ ασθενείς στο Ινστ. Νευρολογίας και Γενετικής
Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία
Πάνω από 1 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου το Σεπτέμβριο
Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά (pics)
Τα βρήκαν τελικά ΟΚΥΠΥ με συντεχνίες-Καταρχήν συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση
Καταγγελίες για την ασφάλιση ηλικιωμένων για οδήγηση ενώπιον της Βουλής-Παράπονα για μη παραχώρηση δανείων
Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»