Στο επίκεντρο η γεωστρατηγική σημασία του εμπορίου σε Άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ

Στον πολύπλευρο αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία και στη σημασία του ανοικτού εμπορίου στη βάση κανόνων τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, αναφέρθηκε την Δευτέρα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Μάριος Παναγίδης στις εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στην Πράγα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η γεωστρατηγική σημασία του εμπορίου στην παρούσα συγκυρία και η επέκταση του δικτύου των εμπορικών συμφωνιών, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των αλυσίδων εφοδιασμού και την πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες που θα συμβάλουν στη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση.

Στη συζήτηση για την ψηφιακή εμπορική πολιτική της ΕΕ, ο κ. Παναγίδης τόνισε τη σημασία της σύναψης ψηφιακών εταιρικών σχέσεων αλλά και συμφωνιών με ομονοούσες χώρες, όπως επίσης και της προώθησης των διαπραγματεύσεων για το ηλεκτρονικό εμπόριο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η ΕΕ, τόνισε, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για προώθηση των προτύπων και αξιών της μέσω δεσμευτικών ψηφιακών κανόνων στις διμερείς εμπορικές συμφωνίες που συνάπτει.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι συμμετέχοντες στο Άτυπο Συμβούλιο είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με την Εμπορική Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Katherine Tai αναφορικά με τις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, ενόψει της 3ης Συνόδου του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας, αλλά και να μεταφέρουν τις ανησυχίες τους για τον αντίκτυπο της νομοθεσίας των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού στην οικονομία και ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Δειτε Επισης

Καταγγελίες για την ασφάλιση ηλικιωμένων για οδήγηση ενώπιον της Βουλής-Παράπονα για μη παραχώρηση δανείων
Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»
Προς απόρριψη της συλλογικής σύμβασης, λόγω συγκεκριμένου όρου, οδεύουν οι συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών
Μόνιμη αστυνομική παρουσία ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΤΑΕΠ-Διαμαρτυρήθηκαν για την απουσία ασφάλειας
Συνεχίζονται οι πτήσεις για μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο από Βηρυτό
Παίρνει τα πάνω της η θερμοκρασία, αγγίζει τους 33 βαθμούς Κελσίου
Κατεβάζουν ρολά για δύο ώρες στο ΤΑΕΠ του νοσοκομείου Λευκωσίας-Στο Προεδρικό οι νοσηλευτές
Ανησυχία για ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές καυσίμων-«Οι επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουν το σκηνικό»
Ασφαλιστικές δεν καλύπτουν ηλικιωμένους για άδειες κυκλοφορίας-Ζητά εξηγήσεις η Βουλή
Να υπερψηφίσουν το ν/σ για αύξηση μισθών κρατικών υπαλλήλων καλεί τη Βουλή η Ισότητα