Πολύπλοκο νομοσχέδιο για την ευθανασία-Οι δυο αρχές που πρέπει να βασίζεται

Αρχές Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον της Βουλής το νέο νομοσχέδιο για την ευθανασία, μετά τις απόψεις και τις έρευνες που παρουσιάστηκαν αναφορικά με τα γκρίζα σημεία που προκύπτουν, ως προς το πότε, ποιος και γιατί, αφού το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι αυστηρό και να υπάρχουν δικλίδες ασφάλειας, προκειμένου να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα, όπως της κατάχρησης αυτής της επιλογής. 

Οι δυσκολίες, τα εμπόδια και οι αντιρρήσεις γύρω από το ζήτημα της ευθανασίας, ήταν κάτι που απασχόλησε ιδιαίτερα στο πρόσφατο παρελθόν τους αρμόδιους που εξέφρασαν τις θέσεις τους ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου συζητήθηκε το θέμα, ενώ παράλληλα, η εμπεριστατωμένη έρευνα της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, έδειξε τον δρόμο για την εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς όπως αποδείχθηκε, έξι στους δέκα συμμετέχοντες απάντησαν ότι συμφωνούν με τη νομιμοποίηση της επιλογής μεταξύ της ζωής και στον θάνατο. 

Ουσιαστικά, το μήνυμα που εξάχθηκε και στάλθηκε στην πολιτεία, είναι πως η κοινωνία δεν είναι ενάντια σε αυτή την επιλογή, αλλά τουναντίον, η πλειοψηφία συμφωνεί ώστε να αναγνωριστεί το δικαίωμα επιλογής στην ευθανασία.

Μιλώντας στον REPORTER, o Αντιπρύτανης Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Φελλάς, εξηγεί πως το κράτος οφείλει να νομοθετήσει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να διασφαλίζεται η προστασία των δικαιωμάτων του ασθενή που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ζωής του, τονίζοντας παράλληλα πως αποτελεί «ένα ισχυρό εργαλείο στη διάθεση του ασθενή για να τον απαλλάξει από τον σωματικό πόνο, τη μοναξιά της καθήλωσης σε ένα κρεβάτι και ότι δεν είναι βάρος στους γύρω του. Οπότε, το όλο ζήτημα έχει να κάνει με τον σεβασμό στο δικαίωμα του ανθρώπου να αποφασίζει πως θα φύγει από αυτή τη ζωή». 

Γι' αυτό τον λόγο, αυτό που κάνει ξεκάθαρο ο Δρ. Φελλάς, είναι ότι νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, θα πρέπει να διέπεται από ένα πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο, με πρόνοιες που θα διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν καταχρηστικές πρακτικές. Κάτι που σημαίνει πως θα ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις που θα μπορούσε να γίνει κατάχρηση. Δηλαδή, όταν είναι πολλές αυτές οι αυστηρές προϋποθέσεις, θα αυξάνεται και το ποσοστό αποδοχής.

Οι δυο αρχές που πρέπει να βασίζεται η επιλογή της ευθανασίας

Η επιλογή της ευθανασίας χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένας καλός θάνατος. Ωστόσο, ο Δρ. Φελλάς, θεωρεί πως δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται ως καλός, αλλά ως ένας σωστός θάνατος, ο οποίος θα βασίζεται σε δυο αρχές, του σεβασμού και της αξιοπρέπειας. «Δηλαδή, ο ετοιμοθάνατος πρέπει να αισθάνεται ότι τυγχάνει σεβασμού από τους γύρω του και την οικογένειά του, στο πέρασμά του από τη ζωή στον θάνατο. Η ευθανασία σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί υποκατάστατο για την αποτελεσματική ανακουφιστική φροντίδα. Είναι ευθύνη του κράτους μας να προσφέρει τη φροντίδα αυτή, ως μέρος της θεραπευτικής αγωγής».

Έτσι, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, μέσα από το νομικό πλαίσιο, ο ασθενής πρέπει να έχει τη δυνατότητα ο ίδιος να διατυπώσει τη θέληση για την επιλογή στην ευθανασία και κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει κάποιο άλλο να προχωρήσει σε αυτή την επιλογή. «Δεν μιλάμε για υποχρεωτική συμμετοχή των γιατρών ή του νοσηλευτικού προσωπικού γιατί αυτή θα ήταν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κανένας δεν αναγκάζει κανένα να προχωρήσει σε ευθανασία, αφού εναπόκειται στην ελεύθερη βούληση του καθενός».

Η θέση της Επιτροπής Βιοηθικής, είναι ότι πρέπει να εξαντλούνται όλα τα περιθώρια με τη σύγχρονη ιατρική και τη φαρμακευτική τεχνολογία για την προσφορά της αποτελεσματικής αγωγής προς τους ασθενείς, οι οποίοι υποφέρουν και βιώνουν τον πόνο και δεν επιδέχεται άλλη θεραπεία. Σε αυτές τις ακραίες περιπτώσεις, ανέφερε ο Δρ. Φελλάς, η ζωή γίνεται αβίωτη και αφού υπάρχει η απουσία θεραπείας, εδώ είναι το κλειδί που ο ασθενής ενώ βρίσκεται σε πλήρη συνείδηση, να επιλέγει μεταξύ της ζωής και του θανάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Έλεγαν έκαναν έρευνες αλλά ήταν νεκρή στην ίδια της την πολυκατοικία-Εκτεθειμένο το ΤΑΕ Λεμεσού, σωρεία ερωτημάτων
Αλλαγές στη συνεργασία EUROPOL με ιδιώτες και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων
Έργα κατά τις προσεχείς ημέρες, τα οποία θα επηρεάσουν την τροχαία κίνηση
Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου-Συγκρούστηκε με όχημα, εγκατέλειψε τη σκηνή ο δεύτερος οδηγός
Διεύρυνση περιπτώσεων μεταφοράς κατάδικου σε άλλη χώρα για να εκτίσει ποινή
Πληρώνονται υπερωρίες μέχρι και τον Αύγουστο 2024 οι Αστυνομικοί ύψους €2,8 εκ.
Νεκρή στην πολυκατοικία όπου διέμενε εντοπίστηκε η 59χρονη που είχε δηλωθεί ελλείπουσα στη Λεμεσό
Χάθηκαν τα ίχνη της 13χρονης Κωνσταντίνας από την οικία της στη Λευκωσία (pic)
Στη Νομική Υπηρεσία ο φάκελος για τον ανήλικο που έστελνε email για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
Κολλημένες στην Εισαγγελία εννέα υποθέσεις για το σκάνδαλο Αββακούμ, σε εξέλιξη άλλες έξι