Στον καθηγητή Παρασκευά Σφήκα απένειμε ο Πρόεδρος το βραβείο «Νέμιτσας 2022»

Η διακεκριμένη διαδρομή που ακολουθούν οι Κύπριοι στον τομέα των επιστημών και τεχνών, αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή για τη χώρα, είπε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό του στην 10η Απονομή του Βραβείου «NEMITSAS 2022» το οποίο απονεμήθηκε φέτος στον καθηγητή Παρασκευά Σφήκα.

Στην ειδική εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είναι ένας θεσμός βραβείων ο οποίος αναβαθμίστηκε τα τελευταία δυο χρόνια με την υιοθέτηση του από την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, μια Ακαδημία που δημιουργήθηκε, όπως είπε, με απόφαση της παρούσας Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους στόχους της Ακαδημίας και του Ιδρύματος «Τάκη και Λούκη Νέμιτσα», είπε, «σκοπός της βράβευσης είναι η αναγνώριση της αριστείας, η ανάδειξη των επιστημονικών και πολιτιστικών επιτευγμάτων αλλά και της προσφοράς επιφανών, διεθνούς εμβέλειας, συμπατριωτών μας».

«Είναι με βάση αυτά τα κριτήρια που η δραστηριοποίηση που ανέπτυξε ο διακεκριμένος καθηγητής Παρασκευάς Σφήκας κρίθηκε από την Ειδική Επιτροπή  άξια του Βραβείου Νέμιτσας 2022», πρόσθεσε.

Είπε ότι ο κ. Σφήκας, κατέχοντας ένα βιογραφικό άριστων σπουδών, πέραν της διακεκριμένης του πορείας στον ακαδημαϊκό χώρο, συνέδεσε στενά το όνομά του με την έρευνα στο πεδίο της φυσικής. Με επίκεντρο του επιστημονικού του ενδιαφέροντος τη φυσική στοιχειωδών σωµατιδίων και τον σχεδιασμό πειραματικών διατάξεων ασχολήθηκε εντατικά με την πιθανή ύπαρξη μιας νέας φυσικής, με έμφαση στην υπερσυμμετρία, ανάφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Ως αποτέλεσμα των στοχευμένων ερευνητικών του κατευθύνσεων πέτυχε να συμβάλει σημαντικά, ανάμεσα σε άλλα, στην εξέλιξη της εν λόγω επιστήμης και την αξιοποίηση των ποικίλων δυνατοτήτων της προς όφελος της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

«Είναι αρκούντως ενδεικτικό της διακεκριμένης ερευνητικής του δραστηριότητας, να αναφέρω τις σημαντικές του υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, ως Προέδρου της Επιτροπής Δημοσιεύσεων του πειράματος CMS στο CERN και ως Διευθυντή του Ινστιτούτου Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι είναι «αξιοσημείωτη» η συμμετοχή του σε διεθνείς συμβουλευτικές επιτροπές ερευνητικών ιδρυμάτων και φορέων, διεθνείς επιτροπές αξιολόγησης και διοργάνωσης διεθνών συνεδρίων. Αναφέρθηκε και στον μεγάλο αριθμό των σχετικών επιστημονικών άρθρων που δημοσίευσε.

Αναφερόμενος στον κ. Σφήκα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «τα εξαιρετικά» επιστημονικά του επιτεύγματα «τιμούν την πατρίδα μας και δικαιολογούν απόλυτα την απόφαση των κριτών να σας αποδώσουν την εξαιρετικά τιμητική διάκριση».

Ο θεσμός των Βραβείων, είπε, προβάλλοντας, επιβραβεύοντας και ενθαρρύνοντας την ερευνητική δραστηριότητα, «εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο την ανάδειξη προτύπων για τη νέα γενιά».

Πρόσθεσε ότι το πλήθος των συμμετοχών που κατατέθηκαν και φέτος, όπως και το εύρος του πεδίου των επιστημών και τεχνών που διαπρέπουν οι υποψήφιοι, «αναμφίβολα μας δίδουν το δικαίωμα να νιώθουμε περήφανοι για το αξιόλογο του δυναμικού που διαθέτει η πατρίδα μας, αλλά το εξίσου σημαντικό, το κύρος που περιβλήθηκε ο θεσμός ως αποτέλεσμα των αυστηρών κριτηρίων αξιολόγησης των υποψηφίων».

Συνεχάρη τόσο τον καθηγητή Παρασκευά Σφήκα όσο και τις αξιόλογες, όπως είπε, στο σύνολό τους υποψηφιότητες που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό.

«Η διακεκριμένη διαδρομή που ακολουθούν, αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή για τη χώρα μας», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι είναι αυτόν ακριβώς τον σκοπό που υπηρετεί και η στοχευμένη επένδυση του κράτους στους τομείς της έρευνας και της  καινοτομίας, αναγνωρίζοντας τη σημασία για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, βιώσιμου και ευέλικτου κράτους.

«Και δεν μπορώ παρά να δηλώσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου, αφού ως αποτέλεσμα των προσπαθειών μας, με ορόσημο τη σύσταση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και την υιοθέτηση του θεσμού του Επικεφαλής Επιστήμονα, η Κύπρος έχει αποκτήσει μία σημαντική δυναμική στους υπό αναφορά τομείς», πρόσθεσε.

Η αντιφώνηση του καθηγητή

Στην αντιφώνησή του ο Καθηγητής Παρασκευάς Σφήκας, σωματιδιακός φυσικός, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  ευχαρίστησε ιδιαιτέρως το ‘Ίδρυμα Τάκης και Λούκη Νέμιτσα για την τιμή, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απονομή και αυτούς που τον πρότειναν και επέλεξαν για το βραβείο. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του όσους τον «έκαναν αυτό που είμαι σήμερα» αλλά και τα σχολεία της Κύπρου όπου φοίτησε γιατί τον γαλούχησαν με ιδανικά και αξίες.

Μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στο Κάϊρο, όπου γεννήθηκε από Κύπριο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα και για την ζωή στην Κύπρο στην οποία ήρθαν το 1970. Μίλησε για τα γυμνασιακά του χρόνια στη Λεμεσό, τα οποία, είπε, ήταν χρόνια ευτυχίας.

Ανέφερε ότι το 1980 μετέβη στην Ελλάδα και ήταν στο Πολυτεχνείο για έξι μήνες αλλά μετά τις καταλήψεις πήρε υποτροφία για τις ΗΠΑ και το ΜΙΤ όπου έμεινε για 20 χρόνια.

Χαρακτήρισε το ΜΙΤ και το CERN στο οποίο πήγε μετά ως ερευνητής,  μεγάλο ναό της επιστήμης.

Στην αντιφώνησή του ανέλυσε με μεγάλη λεπτομέρεια και το αντικείμενο των ερευνών του και τα πειράματα στα οποία έλαβε και λαμβάνει μέρος και πως αυτά θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Δειτε Επισης

Κοινές δράσεις για προστασία θάλασσας και ακτών Μεσογείου ζήτησε ο Υφ. Τουρισμού
Ελπίδα για υλοποίηση δεσμεύσεων ΠτΔ εκφράζει η ΠΑΣΥΝΟ
Με τη συμμετοχή 250 ατόμων πορεία για την Παλαιστίνη στη Λευκωσία
Ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών σε Τ/κ ασθενείς στο Ινστ. Νευρολογίας και Γενετικής
Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία
Πάνω από 1 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου το Σεπτέμβριο
Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά (pics)
Τα βρήκαν τελικά ΟΚΥΠΥ με συντεχνίες-Καταρχήν συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση
Καταγγελίες για την ασφάλιση ηλικιωμένων για οδήγηση ενώπιον της Βουλής-Παράπονα για μη παραχώρηση δανείων
Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»