Εννέα νεκροί στην Ουγκάντα από τον ιό 'Εμπολα

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την επιδημία του Έμπολα στην κεντρική Ουγκάντα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Υπουργείο Υγείας.

Η ασθένεια αυτή είναι συχνά θανατηφόρα, όμως πλέουν υπάρχουν εμβόλια και θεραπείες για τον αιμορραγικό πυρετό που μεταδίδεται στους ανθρώπους από μολυσμένα ζώα.  

Ο προηγούμενος απολογισμός, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, έκανε λόγο για επτά νεκρούς.

Σύμφωνα με την ανάρτηση του Υπουργείου στο Twitter, εντοπίστηκαν άλλα δύο κρούσματα, ανεβάζοντας σε συνολικά 43 τους προσβληθέντες και σε 9 τους νεκρούς. Έχουν επίσης εντοπιστεί 882 «στενές επαφές» των ασθενών.

Η Τζέιν Ρουθ Ασένγκ Οσέρο, η Υπουργός Υγείας της Ουγκάντας, ανακοίνωσε το Σάββατο τον πρώτο θάνατο γιατρού που προσβλήθηκε από τον Έμπολα. Ο Πρόεδρος Γιοουέρι Μουσεβένι απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθεί οποιουδήποτε είδους καραντίνα, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την επιδημία.

Η Ουγκάντα έχει ήδη βιώσει στο παρελθόν επιδημίες του Έμπολα, μιας ασθένειας που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στην Αφρική από το 1976, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη γειτονική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν στις 23 Σεπτεμβρίου τον θάνατο ενός 24χρονου άνδρα στην περιοχή Μουμπέντε, το πρώτο κρούσμα από το 2019. Ο νεαρός αυτός προσβλήθηκε από μια «σχετικά σπάνια» παραλλαγή του ιού, τη λεγόμενη «σουδανική» που είχε εντοπιστεί για τελευταία φορά στην Ουγκάντα το 2012.

Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω των σωματικών υγρών. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι ο πυρετός, οι εμετοί, η διάρροια και η αιμορραγία. Υπάρχουν έξι διαφορετικά στελέχη του ιού, τρία εκ των οποίων (Μπουντιμπούγκιο, Σουδανικό και του Ζαΐρ) έχουν ήδη προκαλέσει μεγάλες επιδημίες στο παρελθόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παπάς στην Δράμα ήταν πληροφοριοδότης οργανωμένης συμμορίας κακοποιών
Μπήκε σε κτήριο για διάρρηξη αλλά τον πρόδωσε ο συναγερμός-Χειροπέδες σε 28χρονο
Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα για κλοπές στη Λεμεσό-Εντοπίστηκε στην κατοχή του κλοπιμαία περιουσία
Σημειώθηκε νέο τζακποτ στο Τζόκερ-Ένας τυχερός στη δεύτερη κατηγορία στην Κύπρο
Πολλαπλές επιθέσεις με drones εξαπέλυσε το Πακιστάν στα σύνορα με την Ινδία
Τρίτη σύλληψη για πετροβολισμό περιπολικού στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε 20χρονο
Γεωπολιτική, δημογραφικό και… Τραμπ πίσω από την εκλογή του νέου Πάπα
Βουλευτές του Κογκρέσου σε Τραμπ: «Ο Ερντογάν παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, κατέχει παράνομα τμήματα της Κύπρου»
Φωτιά σε εν κινήσει όχημα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας–Λεμεσού
Παραβίαση κατάπαυσης πυρός από τη Ρωσία καταγγέλλει η Ουκρανία