Eστίες κουνουπιών στην Κύπρο τα πιατάκια κάτω από τις γλάστρες και τα ελαστικά

Τα πιατάκια κάτω από τις γλάστρες αλλά και τα ξεχασμένα παλιά ελαστικά στις αυλές των σπιτιών, είναι δύο από τους χώρους, στους οποίες διαφάνηκε πως λόγω στης συσσώρευσης στάσιμων νερών, αυξάνεται η παρουσία κουνουπιών στην Κύπρο. Είναι για αυτό τον λόγο που οι αρμόδιοι θεωρούν σημαντικότερο όλων των μέτρων που λήφθηκαν, μετά τον εντοπισμό του είδους Aedes Aegypti (κουνούπι του κίτρινου πυρετού) στη Λάρνακα και του είδους Aedes albopictus (κουνούπι τίγρης) στη Λεμεσό, την ορθή ενημέρωση του κοινού.

Αν και θεωρείται πρόωρο να έχουν πλήρη εικόνα, τόσο οι Υγειονομικές Υπηρεσίες, όσο και οι επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου, έχουν προχωρήσει με σχεδιασμό αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των κουνουπιών, αφού ήδη έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία Κελιά Εργασίας, δηλαδή σημεία στα οποία έχει αναφερθεί ύποπτο περιστατικό.

Την ίδια ώρα, πέραν των 1.500 κατοίκων της περιοχής όπου έχει εντοπιστεί Aedes Aegypti στη Λάρνακα, έχουν ενημερωθεί σχετικά από λειτουργούς των Υγειονομικών Υπηρεσιών, ενώ όσον αφορά τη Λεμεσό, η ενημέρωση του κοινού από πόρτα σε πόρτα, αναμένεται να αρχίσει από την ερχόμενη Δευτέρα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον REPORTER η Επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας του ΤΕΠΑΚ, Δρ. Μάρλεν Βάσκες, «μέχρι στιγμής υπάρχουν δεδομένα για εντοπισμό του είδους Aedes aegypti στη Λάρνακα και του είδους Aedes albopictus, στη Λεμεσό. Και τα δύο έχουν ομοιότητες μεταξύ τους, καθότι είναι ασπρόμαυρα κουνούπια, τα οποία θεωρούνται χωροκατακτητικά ξενικά είδη και τρέφονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό το τελευταίο είναι κάτι που τα κάνει να ξεχωρίζει από τα κοινά κουνούπια που γνωρίζουμε, τα οποία τσιμπούν συνήθως κατά το σούρουπο και τη διάρκεια της νύχτας».

*Η φωτογραφία είναι το κουνούπι Aedes aegypti, η οποία τραβήχτηκε μετά τον εντοπισμό του στην περιοχή της Λάρνακας

Πέραν αυτών των διαφορών, σύμφωνα με την δρ. Βάσκες, συντρέχουν διαφορετικοί κίνδυνοι λόγω του γεγονότος ότι αυτά τα είδη μπορούν να μεταφέρουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις άλλες ασθένειες. Όπως εξήγησε, «αυτά τα είδη μπορεί να είναι διαβιβαστές των ασθενειών Ζίκα, του δάγκειου πυρετού και τσικουνγκούνια, τις οποίες δεν είχαμε έγνοια στο νησί. Τώρα, όμως που γνωρίζουμε ότι υπάρχει ο διαβιβαστής (σ.σ. τα κουνούπια), θα πρέπει να αρχίσουμε να τις σκεφτόμαστε, χωρίς να θεωρούμε, ωστόσο, πως τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια υγεία της χώρας. Για να συντρέξει οποιαδήποτε επιδημία, θα πρέπει να συντρέχουν ταυτόχρονα τρία πράγματα. Ταυτόχρονα να έχουμε παθογόνο, διαβιβαστή και άνθρωπο. Χρειάζεται ένα κουνούπι να τσιμπήσει κάποιο άτομο που νοσεί για να μολυνθεί, να περάσουν κάποιες μέρες και να πολλαπλασιαστεί αυτός ο ιός εντός του κουνουπιού και στη συνέχεια να μεταφέρει τον ιό σε άλλο άτομο με το τσίμπημα του. Ωστόσο, επειδή στην Κύπρο δεν έχουμε αυτούς τους ιούς, οι πιθανότητες να έχουμε επιδημία, είναι πολύ χαμηλή».

Παρόλα αυτά, για να είμαστε ασφαλείς, προτείνεται να μην υπάρχουν τέτοια είδη σε μεγάλους πληθυσμούς, καθώς δίνεται η πιθανότητα στο είδος να μετακινηθεί σε άλλες περιοχές, όπως επίσης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας πιθανής επιδημίας, όπως επίσης και να μην είναι σημαντική η όχληση. Σύμφωνα με την δρ. Βάσκες, στόχος του ΤΕΠΑΚ, είναι να οροθετηθούν οι περιοχές στις οποίες βρίσκονται τα συγκεκριμένα είδη. «Έχουμε ήδη χωρίσει τις επηρεαζόμενες περιοχές σε Κελιά Εργασίας. Εκείνο, στο οποίο πρέπει να δώσουμε απάντηση είναι το σε ποια Κελιά Εργασίας υπάρχει επιβεβαιωμένη παρουσία των συγκεκριμένων ειδών. Επιβεβαιωμένη παρουσία σημαίνει, ότι έχει γίνει η σύλληψη από κάποιο άτομο της Ομάδας Παρέμβασης. Στη Λεμεσό έχουν επιβεβαιωθεί δύο περιοχές, ενώ υπάρχουν περιοχές από τις οποίες αποστέλλονται φωτογραφίες και οι οποίες είναι υπό διερεύνηση», σημείωσε.

Το Aedes aegypti, όπως εξήγησε, είναι είδος σοβαρότερης υγειονομικής σημασίας σε σύγκρισή με το Aedes albopictus για τον λόγο ότι η οικολογία του δείχνει ότι είναι ένα είδος ανθρωπόφιλο, δηλαδή προτιμά να τσιμπάει τον άνθρωπο και να βρίσκεται εντός της οικίας. Αντιθέτως, το Aedes albopictus, μπορεί να τσιμπήσει και άλλα θηλαστικά, όπως επίσης τείνει να θέλει να βρίσκεται εκτός σπιτιού. Επίσης, η δρ. Βάσκες θεωρεί πρόωρο να αναφερθεί ότι συντρέχει οποιοδήποτε λόγος ανησυχίας, αφού στη Λάρνακα ήδη υπάρχει εμπειρία τριών εβδομάδων και καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται, σε αντίθεση με τη Λεμεσό που μόλις τώρα έχει αρχίσει ο σχεδιασμός στους Δήμους. 

Τη μεγαλύτερη διαφορά στο πρόβλημα που έχει προκύψει, σύμφωνα με την επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας του ΤΕΠΑΚ, μπορούν να την κάνουν οι πολίτες απομακρύνοντας μικρές εστίες συλλογικής νερού. «Το σοβαρότερο πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει μέχρι στιγμής, είναι τα πιατάκια κάτω από τις γλάστρες και το δεύτερο πιο σοβαρό είναι τα χρησιμοποιημένα ελαστικά που είναι πετάμενα, είτε στις αυλές μας, είτε στις γειτονιές μας. Γιατί εκεί, βρίσκεται ένας σκούρος ζεστός χώρος, που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες στα κουνούπια να αφήσουν τα αυγά τους. Παράλληλα είναι και οι ταΐστρες των κατοικίδιων, οι οποίες γίνονται ιδανικός χώρος για να αναπτυχθούν χιλιάδες κουνούπια και πρέπει να πλένονται συχνότερα», είπε η δρ Βάσκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντοπίστηκε κουνούπι Τίγρης στη Λεμεσό-Ετοιμάζουν σχέδιο δράσης

Σε ετοιμότητα Λάρνακα και Λεμεσός

Πάντως, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του κράτους βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση με τις κοινότητες και τους Δήμους, ενώ μέχρι στιγμής στη Λάρνακα έχουν ενημερωθεί από λειτουργούς των Υπηρεσιών περίπου 1500 κάτοικοι, ενώ τη Δευτέρα, λειτουργοί του Δήμου Λεμεσού σε συνεργασία με τις Υγειονομικές Υπηρεσίας, αφού τύχουν εκπαίδευσης, θα ενημερώσουν τις περιοχές τη Λεμεσού όπου έχει εντοπιστεί το μολυσματικό κουνούπι.

Μιλώντας στον REPORTER, o αναπληρωτής προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Ηρόδοτος Ηροδότου, σημείωσε πως δεν συντρέχει στο παρόν στάδιο λόγος ανησυχίας για περαιτέρω ή ανεξέλεγκτη αύξηση των κουνουπιών στις περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί.

«Έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων περιοχών της Λάρνακας και τη Δευτέρα θα ενημερωθούν και οι κάτοικοι της Λεμεσού, ενώ έγιναν ψεκασμοί σε διάφορα σημεία που θα μπορούσε να εντοπιστεί κάποιο κουνούπι. Έχουμε συνεχείς αναφορές από πολίτες, οι οποίοι μας αποστέλλουν φωτογραφίες. Ότι μπορεί να θεωρηθεί ύποπτο, μπαίνει κάτω από μικροσκόπιο για έλεγχο», σημείωσε ο κος Ηροδότου.

Στόχος, των ειδικών, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, είναι να κρατηθεί χαμηλά ο αριθμός των κουνουπιών που έχει εντοπιστεί, αλλά και να εξοντωθούν τελείως. Ωστόσο, όπως είπε, «το κουνούπι Τίγρης είναι δυσκολότερο να εξοντωθεί, επειδή υπάρχει σε αυξημένο αριθμό στα γειτονικά κράτη όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Ακόμα και να εξοντωθεί, υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί ξανά, γιατί πρόκειται για ένα είδος που επιβιώνει πιο εύκολα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε».

*Οι φωτογραφίες είναι από σημεία όπου εντοπίστηκαν μολυσματικά κουνούπια 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Η Μαριλένα Αθηνή στην προεδρία του κοινοτικού συμβουλίου Μαλλιάς
Ευθύνες στον Συντονιστή αποδίδει ο ανάδοχος Μηχανικός του έργου για αλιευτικό καταφύγιο και ποταμό Λιοπετρίου
Έντονα καιρικά φαινόμενα σε πολλές περιοχές της Κύπρου-Σε πλήρη ετοιμότητα η Πυροσβεστική
Σε κλοιό κακοκαιρίας η Κύπρος-Καταιγίδες και χαλάζι στο καιρικό μενού
Σε διαβούλευση η αναθεωρημένη Εθνική Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή-Στο Υπουργικό τον Μάρτιο του 2025
Σε ντόμινο εξελίσσονται οι ακυρώσεις συμβάσεων σε μεγάλα έργα-Πληρώνει τα σπασμένα της πρώην η νυν Κυβέρνηση
Η ακρίβεια φέρνει αύξηση στα ασφάλιστρα για εργατικά ατυχήματα-Οι αλλαγές που προωθούνται
Ξύρισαν τα μουστάκια τους για το Μovember Cyprus στη Λεμεσό
Οι συστάσεις της Πολιτικής Άμυνας για την άφιξη του «Alexandrou»-Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες