Νέα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ στην Ευρώπη-Η απάντηση της Ρωσίας

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως η επίσπευση της ανάπτυξης από τις ΗΠΑ σύγχρονων τακτικών πυρηνικών όπλων B61 σε βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θα μειώσει το «πυρηνικό όριο» και πως η Ρωσία θα λάβει υπόψη την κίνηση αυτή στον στρατιωτικό σχεδιασμό της.

Τα νέα όπλα φτάνουν το Δεκέμβριο

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε τη σοβαρότερη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962, όταν οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου ήρθαν πολύ κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο.

Η Ρωσία έχει περίπου 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα σε κατάσταση λειτουργίας ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 200 τέτοια όπλα, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Τουρκία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

Αρκετούς μήνες νωρίτερα απ’ ότι ήταν προγραμματισμένο

Το Politico ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του ΝΑΤΟ ότι θα επισπεύσουν την ανάπτυξη μιας εξελιγμένης εκδοχής της B61, τη B61-12, με τα νέα όπλα να φθάνουν σε ευρωπαϊκές βάσεις τον Δεκέμβριο, αρκετούς μήνες νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σχέδια για εκσυγχρονισμό πυρηνικών όπλων, αυτών των μη καθοδηγούμενων βομβών που βρίσκονται στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Μετατρέπονται σε όπλα πεδίου μάχης

Η βόμβα B61-12 φέρει μια χαμηλότερης απόδοσης πυρηνική κεφαλή σε σχέση με προηγούμενες εκδοχές αλλά είναι πιο ακριβής και μπορεί να εισχωρήσει κάτω από το έδαφος, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists).

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες τις εκσυγχρονίζουν, αυξάνουν την ακρίβειά τους και μειώνουν την ισχύ του πυρηνικού φορτίου, δηλ. μετατρέπουν αυτά τα όπλα σε «όπλα πεδίου μάχης», μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το πυρηνικό όριο», είπε ο Γκρουσκό.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Δειτε Επισης

Ο Ζελένσκι ευχαριστεί τις ΗΠΑ και τον Τραμπ, μετά την ιστορική σύγκρουση
Θα χρειαστούν μια με δύο ημέρες για να διαπιστωθεί αν η υγεία του Φραγκίσκου έχει επιδεινωθεί
«Αγαπητέ Ζελένσκι, αγαπητοί Ουκρανοί φίλοι, δεν είστε μόνοι»
Συνελήφθη η πιο καταζητούμενη γυναίκα της Ευρώπης-Η «βασίλισσα της κοκαΐνης» που είχε βιτρίνα φιλανθρωπική οργάνωση
Ναυάγησε η συμφωνία Τραμπ-Ζελένσκι-«Να επιστρέψει όταν είναι έτοιμος για ειρήνη»
Ο τζόγος για τον τρίτο παγκόσμιο, η συμφωνία με τον δολοφόνο και η παράξενη συζήτηση Τραμπ-Ζελένσκι
Ένας 90χρονος σκότωσε δύο άλλους ενοίκους ενός οίκου ευγηρίας
Μακρόν: Η ΕΕ προετοιμάζει αμοιβαίους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο για ΗΠΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ θα υπογράψει ένα διάταγμα με το οποίο θα αναγνωρίζεται η αγγλική ως η επίσημη γλώσσα
Ο Φρίντριχ Μερτς ξεκινά συνομιλίες για σχηματισμό Κυβέρνησης στη Γερμανία