Υπάρχει ένας συγκεκριμένος επιστημονικός λόγος για τον οποίο φοβόμαστε το σκοτάδι
17:10 - 27 Οκτωβρίου 2022
Ο φόβος για το σκοτάδι σε κάποιους μπορεί να παραμείνει ακόμα και στην ενήλική ζωή και να κρατήσει για χρόνια.
Ένας από τους μεγάλους φόβους που έχουν να ξεπεράσουν τα περισσότερα παιδιά είναι το σκοτάδι. Γι αυτό πολλά παιδιά ζητούν από τους γονείς τους να αφήνουν ανοιχτό το φως κατά την διάρκεια της νύχτας.
Ο φόβος για το σκοτάδι σε κάποιους μπορεί να παραμείνει ακόμα και στην ενήλική ζωή και να κρατήσει για χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει επιστημονική εξήγηση που φοβόμαστε το σκοτάδι.
Πολλές φορές το σκοτάδι συνδέεται με τρομακτικά πράγματα, όπως για παράδειγμα με ταινίες θρίλερ, ιστορίες φαντασμάτων που συχνά διαδραματίζονται τη νύχτα, προκαλώντας στο μυαλό μας αυτή την αρνητικότητα.
Ωστόσο, η πραγματική εξήγηση του γιατί φοβόμαστε στο σκοτάδι, ξεπερνά κατά πολύ τις ταινίες τρόμου και τις ανατριχιαστικές ιστορίες φαντασμάτων. Ο Martin Antony, καθηγητής ψυχολογίας στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τορόντο και συγγραφέας του Προγράμματος κατά του άγχους, έχει κάνει μια έρευνα σε βάθος για τους λόγους που φοβόμαστε το σκοτάδι.
Συγκεκριμένα κάνει λόγο για «προετοιμασμένο φόβο», που το εξηγεί λέγοντας: «Σημαίνει ότι είμαστε προετοιμασμένοι ή προδιατεθειμένοι να αναπτύξουμε φόβους για ορισμένα πράγματα περισσότερο από άλλα». Ο Antony είπε στη Huffington Post: «Πιθανότατα δημιουργηθήκαμε σε όλη την εξέλιξη, μέσω της φυσικής επιλογής, για να αναπτύξουμε φόβους. Το σκοτάδι θα ήταν μια από εκείνες τις καταστάσεις που έχουμε προδιάθεση να φοβόμαστε πιο εύκολα».
Ο καθηγητής λέει ότι φόβοι όπως το σκοτάδι προέρχονται από καταστάσεις που θα είχαν εκληφθεί ως επικίνδυνες για τους προγόνους μας. Οι καταστάσεις αυτές περιλαμβάνουν για παράδειγμα τον φόβο για τα ύψη, τα φίδια και τις αράχνες.
Ο Antony σημείωσε επίσης, ότι ο φόβος για το σκοτάδι μπορεί να προέρχεται από τον φόβο για το άγνωστο. Προφανώς, είναι δύσκολο να το δεις στο σκοτάδι, επομένως αυτό προκαλεί ανησυχία και φόβο για το τι υπάρχει εκεί έξω.
Ο καθηγητής πρόσθεσε: «Τα περισσότερα από τα πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε άβολα είναι πράγματα που βλέπουμε ως απρόβλεπτα και εκτός του ελέγχου μας».
Η Krystal Lewis, κλινική ψυχολόγος στο Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας από την πλευρά της λέει ότι «οι φόβοι είναι ένας φυσιολογικό μέρος της παιδικής ανάπτυξης. Βλέπουμε αρκετά παιδιά να φοβούνται το σκοτάδι κάτι που είναι αναπτυξιακά κατάλληλο».
Παρόλα αυτά, η Lewis αναφέρει ότι είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τον φόβο και πώς μπορεί να παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας. Προσθέτει ότι αν αυτό επηρεάζει τις σχέσεις και τις καθημερινές σας δραστηριότητες, μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε κάποια βοήθεια.
Πηγή: gazzetta.gr