Πότε λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης για ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα εξωτερικού

Με νόμο που ψηφίστηκε ομόφωνα το απόγευμα από την Βουλή τροποποιείται ο περί Εκλογής Νόμος ώστε η προθεσμία υποβολής της αίτησης για εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο και κατ’ ακολουθίαν η προθεσμία υποβολής της δήλωσης για ψηφοφορία στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, να λήγουν την 27η Δεκεμβρίου 2022 αντί τη 2α Ιανουαρίου 2023, όπως προβλέπεται στις ισχύουσες διατάξεις του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, οι οποίες αφορούν την κατάρτιση του εκάστοτε συμπληρωματικού εκλογικού καταλόγου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, η προτεινόμενη σύντμηση της προθεσμίας κρίθηκε αναγκαία, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να συμπίπτει η διεξαγωγή των επικείμενων προεδρικών εκλογών με ιδιαίτερης σημασίας κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο του 2023 και οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά το ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων στις υπό αναφορά εκλογές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, με την προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται δυνατή η διενέργεια των επόμενων εκλογών για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας την 5η Φεβρουαρίου 2023. Περαιτέρω, στην περίπτωση που κανένας υποψήφιος δε λάβει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, η εκλογή θα επαναληφθεί μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων την αμέσως επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα τη 12η Φεβρουαρίου 2023.

Δειτε Επισης

Βλέπει ανάγκη αναζωογόνησης της ιστορικής σχέσης με την Κένυα ο ΥΠΕΞ-Συναντήθηκε με τον ομόλογό του
Επιδιώκει οικονομική σύσφιξη σχέσεων με το Αζερμπαϊτζάν ο Ερσίν Τατάρ
Προσωρινά ο Παλατές για τη θέση του Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Πάει Νέα Υόρκη για να παραπονεθεί για τους σφετεριστές ο Τατάρ-Θέτει ως όρο την «κυριαρχική ισότητα»
Επιβεβαιώθηκε ο εντοπισμός φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10-«Κατέδειξε ύπαρξη στήλης 350 μέτρων»
Έκκληση Τατάρ για στήριξη και αναγνώριση του ψευδοκράτους και αποκάλεσε εικονικό καθεστώς την ΚΔ
«Προεκλογικά» πυρά Ερχουρμάν σε Τατάρ-«Δεν άνοιξαν κανένα σημείο ελέγχου τα τελευταία τέσσερα χρόνια»
Κοινές ανησυχίες μεταξύ ΔΗΚΟ-ΔΗΠΑ αλλά όχι κοινή κάθοδος στις Βουλευτικές
Διαβεβαιώσεις Δαμιανού για συνέχιση προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού-«Οραματιζόμαστε μια πατρίδα ελεύθερη»
Άλλαξε ύφος ο ΔΗΣΥ μετά την λαϊκή κατακραυγή για ΕΔΑΔ-«Η απόφαση για αναστολή δίωξης ήταν λανθασμένη. Νιώθω αγωνία και θυμό»