Τραγική η κατάσταση προσφυγικών ομάδων-«Χωνούμαστε από εκείνους που χρωστάμε»

Σε δυσχερή θέση βρίσκονται τα προσφυγικά σωματεία του τόπου μας, τα οποία τα τελευταία χρόνια δίνουν ένα τεράστιο αγώνα για να επιβιώσουν, ενώ την ίδια ώρα το κράτος τους γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη χωρίς να τους παρέχει καμία οικονομική στήριξη, με αποτέλεσμα, να επωμίζονται τεράστια χρέη και τις ποδοσφαιρικές τους ομάδες να αντιμετωπίζουν συνεχώς προβλήματα και την ίδια ώρα τα στάδια τους που στεγάζονται, να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. 

Λύση στα πολλαπλά προβλήματα που ταλανίζουν τις προσφυγικές ομάδες, επιχείρησε να βρει η Επιτροπή Προσφύγων, στην οποία ακούστηκαν απίστευτα πράγματα από τους ισχυρούς άνδρες των σωματείων, οι οποίοι μέχρι σήμερα βάζουν χρήματα από την τσέπη τους, αφού οι χορηγίες από τα αρμόδια υπουργεία, είναι ελάχιστες μέχρι και μηδαμινές, σε σύγκριση με τα έξοδα που έχουν, για να επιβιώσουν τα εν λόγω σωματεία. 

Όπως διαφάνηκε ταυτόχρονα, έχει παραχωρηθεί χορηγία προς το ένα προσφυγικό σωματείο, που είναι της Ανόρθωσης, για οικονομική στήριξη, ενώ σε Νέα Σαλαμίνα και Εθνικό Άχνας, δεν έχει παραχωρηθεί κάποια οικονομική βοήθεια μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι ίδιες οι ομάδες και τα στάδια που εδρεύουν, να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα. 

Ιδιαίτερη εντύπωση, προκάλεσαν τα λόγια του προέδρου του Εθνικού Άχνας, Κίκη Φιλίππου, ο οποίος επεσήμανε πως τα προβλήματα τους όσο περνάει ο καιρός δεν λύνονται, αλλά αντιθέτως διογκώνονται. «Είναι που την περηφάνεια μας που κρατούμε τα σωματεία μας σήμερα, καθώς τα έσοδα μας είναι μηδέν. Ομάδα δεύτερης κατηγορίας όπως τη δική μας, έχει 25.000 ευρώ χορηγία, με αυτά τα λεφτά να μην φτάνουν ούτε για τα ρούχα των ποδοσφαιριστών μας. Οι πλείστες ομάδες των προσφυγικών σωματείων, δεν έχουν εμφυτέψει επίσης τον χειμερινό σπόρο στα γήπεδα, γιατί αυξήθηκαν οι τιμές. Περιμένουμε κάποια έσοδα για να στήσουμε τα γήπεδα μας. Παντού παρατηρούνται αυξήσεις, ακόμη και στα λεωφορεία και στα νερά. Αγοράζουμε με τα σαμπάνια τα νερά για να μπορεί ο κάθε παίκτης να έχει μια μπουκάλα νερό. Είναι έξοδα που δεν μπορούμε να καλύψουμε και θα αναγκαστούμε να κάνουμε πράγματα που θα μας προσβάλουν. Θα τα κλείσουμε στο τέλος».

Το ξεκάθαρο μήνυμα του κ. Φιλίππου, ήταν πως πρέπει να υπάρξει οικονομική βοήθεια πριν το τέλος του χρόνου. «Δεν κάνουμε αγώνα πρωταθλητισμού, κάνουμε αγώνα επιβίωσης για να κρατήσουμε τους νέους στις ακριτικές μας περιοχές. Πρέπει να βρούμε λύση και αυτή τη λύση τη ζητάμε από χθες, όχι σήμερα. Όσον αφορά τις μελέτες των σταδίων για του Εθνικού, της Σαλαμίνας και της Ανόρθωσης, αυτά τα γήπεδα πρέπει να φτιαχτούν. Εκτός του ότι έγιναν κάποιες εργασίες πρόχειρες, έχουμε σοβαρά προβλήματα σήμερα. Βλέπουμε να πέφτουν μπαλκόνια, αλλά σύντομα θα αρχίσουν να πέφτουν και γήπεδα. Μια μέρα ήρθε η Αρχή Σταδίων και μας έκλεισε τα τρία γήπεδα. Παίξαμε και αγώνες και σε άλλα γήπεδα και μας καθόρισαν τι να κάμουμε στο κάθε γήπεδο για να τα ανοίξουμε. Προχωρήσαμε και κάναμε αυτά τα βελτιωτικά έργα. Είχαμε δέσμευση όμως, ότι θα πληρωνόταν το κόστος αυτών των έργων, αλλά εμείς και η Σαλαμίνα δεν πήραμε ούτε γρόσι. Έφτασα σε σημείο να μην απαντώ σε ανθρώπους που θέλουν τα λεφτά τους. Ειλικρινά είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό. Είναι λεφτά που δώσαμε και σήμερα τα χρωστάμε».  

Στο ίδιο μήκος κύματος, βρίσκεται και η ομάδα της Νέας Σαλαμίνας, η οποία αγωνίζεται στα σαλόνια της Β' Κατηγορίας, με τον πρόεδρό της, Γιάννος Χρυσοστόμου, να αναφέρει ότι ξόδεψαν ένα κονδύλι ενός εκατομμυρίου ευρώ από την τσέπη τους για να φτιαχτούν όλα. «Λάβαμε μια υπόσχεση ότι θα είχαμε στήριξη. Το ένα σωματείο έλαβε βοήθειας. Τα άλλα δυο όμως, δεν λάβαμε τίποτα. Γνωρίζουμε ότι είναι ντε μοντέ να λες ότι είσαι πρόσφυγας, αλλά αυτή είναι μια πραγματικότητα. Κάποιοι από εδώ, βάλλουν τις πλάτες τους για να τηρήσουν τη μνήμη των κατεχόμενων μας περιοχών. Εάν έχει αποφασιστεί να μην επιστρέψουμε ποτέ, ας μας το πουν να ξέρουμε. Είναι προσωπικές θυσίες που κάνουν οι παράγοντες των προσφυγικών σωματείων και εκφράζουμε τον πόθο χιλιάδων οπαδών για επιστροφή».

Την ίδια ώρα, το σημαντικό ζήτημα που έθιξε ο κ. Χρυσοστόμου, είναι ότι για οκτώ συναπτά έτη, εγκρίνεται ένα κονδύλι για επιδιόρθωση του Τσιρείου, χωρίς να γίνεται κάτι, ενώ για πέντε συναπτά έτη, η Νέα Σαλαμίνα ζητά ένα κονδύλι για να έχει ένα αξιοπρεπές γήπεδο, χωρίς αυτό να της δίνεται. «Υπάρχει κονδύλι για το Τσίρειο και οι αρχές του σταδίου δεν το χρησιμοποιούν, το οποίο είναι ύψους 3.8 εκατομμύρια. Εμείς θεωρούμε ότι εμπαίζουν και τη νοημοσύνη μας, καθώς αυτό το ποσό μπορεί να μοιραστεί σε εμάς. Εάν αυτά τα λεφτά διατίθενται για τα τρία στάδια που έχουν πρόβλημα, δεν θα συζητούσαμε σήμερα τα προβλήματά μας».  

Επιπρόσθετα, εκ μέρους της Ανόρθωσης, ο κ. Στέφανος Στεφάνου, υπέδειξε ότι η ομάδα της Αμμοχώστου, δεν έχει υπό την ευθύνη της μόνο το Παπαδόπουλος, αλλά και γήπεδα του βόλεϊ και του φούτσαλ. «Η συντήρηση γίνεται από εμάς και μόνο στα γήπεδα και όχι από κανένα άλλο, με δικά μας έξοδα».  

Ακόμη πιο τραγική η κατάσταση, φαίνεται να είναι ανάμεσα στα μικρότερα προσφυγικά σωματεία που αγωνίζονται σε πιο χαμηλές κατηγορίες. Όπως ανέφερε ο κ. Αντώνης Μαυρής του Εθνικού Άσσιας, «τα μικρά σωματεία που χρησιμοποιούμε κυρίως το Μακάρειο, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Εάν οι μεγάλες ομάδες προβάλλονται και λίγο, εμείς στην 3η κατηγορία, πάμε στα γήπεδα εμείς και οι ποδοσφαιριστές μας, με μεγάλη δυσκολία. Αυξήθηκαν όλα πλέον και εμείς είμαστε με μηδενική χορηγία από την Ομοσπονδία. Βλέπω τα πράγματα πολύ δύσκολα. Ευχαριστούμε τον ΚΟΑ που μείωσε το κόστος προπονήσεων, αλλά το έκανε κατά το ήμισυ, καθώς αγωνίζονται και οι ακαδημίες μας χωρίς να έχουν το 50% αυτό, σάμπως και αγωνίζονται στο Emirates. Για κάθε προπόνηση πληρώνουμε 150 ευρώ και κάθε αγώνα 252 ευρώ. Αν δεν τα δώσουμε πριν τα λεφτά, δεν μας ανοίγουν καν την πόρτα. Σήμερα, καταντήσαμε να χωνούμαστε από εκείνους που χρωστάμε».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία
Πάνω από 1 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου το Σεπτέμβριο
Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά (pics)
Τα βρήκαν τελικά ΟΚΥΠΥ με συντεχνίες-Καταρχήν συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση
Καταγγελίες για την ασφάλιση ηλικιωμένων για οδήγηση ενώπιον της Βουλής-Παράπονα για μη παραχώρηση δανείων
Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»
Προς απόρριψη της συλλογικής σύμβασης, λόγω συγκεκριμένου όρου, οδεύουν οι συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών
Μόνιμη αστυνομική παρουσία ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΤΑΕΠ-Διαμαρτυρήθηκαν για την απουσία ασφάλειας
Συνεχίζονται οι πτήσεις για μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο από Βηρυτό
Παίρνει τα πάνω της η θερμοκρασία, αγγίζει τους 33 βαθμούς Κελσίου