Μπάζει ο εξώστης της Πινδάρου-Θέλει ξεκαθάρισμα λογαριασμών ο Αβέρωφ από τον ΠτΔ

Για όσους βρίσκονται πέριξ της Πινδάρου, το δημόσιο ξέσπασμα του Αβέρωφ Νεοφύτου δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η δυσφορία του για τη στάση του Νίκου Αναστασιάδη απέναντι στον ίδιο, έναντι του Νίκου Χριστοδουλίδη, ήταν κάτι που εκφράστηκε σε διάφορα επίπεδα και διαφορετικούς τόνους το τελευταίο διάστημα. Ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου, όπως και στενοί του συνεργάτες εντός και εκτός Κυβέρνησης, φρόντισαν να διαβιβάσουν αυτά τα μηνύματα, χωρίς ωστόσο να λάβουν διαβεβαιώσεις και γενικότερα χωρίς να βρουν την ανταπόκριση που περίμεναν.  

Αυτός ενδεχομένως να είναι και ο λόγος που πλέον ο Αβέρωφ δεν έκρυψε το θέμα κάτω από το χαλί και βγήκε μπροστά καλώντας δημόσια τον Νίκο Αναστασιάδη να λάβει ξεκάθαρη και πειστική θέση. Αυτό ερμηνεύεται από πολλούς ως μια ύστατη προσπάθεια ή καλύτερα ως μια προειδοποίηση του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού να συμμαζευτεί μια κατάσταση 100 ημέρες πριν τις εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια ποια θα είναι η συνέχεια με τον Νίκο Αναστασιάδη, όπως μεταφορικά είπε ο κ. Νεοφύτου, να πατά σε δύο βάρκες.

Ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν ήταν ούτε πειστικός αλλά ούτε ξεκάθαρος ως προς τις επιλογές του, ήταν κάτι που αρκετοί σημειώνουν εδώ και μήνες. Από τη μια ο ίδιος συνεχίζει να αποκαλεί συνεργάτες του τους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη που σήμερα βρίσκονται απέναντι από την υποψηφιότητα του κόμματός του κι από την άλλη οι πολίτες καθημερινά παρακολουθούν πρώην στενούς του συνεργάτες να μετατρέπονται συνειδητά σε συνοδοιπόρους του ανθρώπου που αποτελεί απειλή για το ίδιο το κόμμα.

Ήταν εξάλλου γνωστό από καιρό πως στον Λόφο του Προεδρικού μια ομάδα στενών συνεργατών του Νίκου Αναστασιάδη επέλεξαν να δώσουν διαπιστευτήρια στον πρώην συνεργάτη τους παρά στον υποψήφιο του κόμματος. Η στήριξη από τα συγκεκριμένα πρόσωπα, είχε και ουρά, αφού στο παρασκήνιο, αποτελούσε επιχείρημα για όσους επέμεναν ότι η στάση του Νίκου Αναστασιάδη «έπινε νερό» και πως οι όποιες δημόσιες παρεμβάσεις του υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου, ήταν πιο πολύ ως προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις και να μην χαθεί το πολιτικό κεφάλαιο που για δεκαετίες ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκτιζε, στη δύση της πολιτικής του πορείας.

Πλέον είναι γνωστό ποιοι συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας άλλαξαν στρατόπεδο και πλέον εργάζονται υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη. Ήταν αυτοί που πριν ή μετά τον τέως ΥΠΕΞ εγκατέλειπαν ένας ένας το καράβι της Κυβέρνησης για να ανέβουν στη ναυαρχίδα Χριστοδουλίδη. Εξάλλου είναι οι ίδιοι που προέρχονταν από πολιτικούς χώρους που επιχείρησαν να τους φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων. Κάτι που συνέβη στη ΔΗΠΑ-Συνεργασία, με τους Πάλμα και Λακκοτρύπη να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα για το γεγονός ότι έσπευσαν να παρέχουν άμεσα ή έμμεσα στήριξη στην υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη πριν τα κομματικά όργανα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.

Διαφορετικά φαίνεται πως είναι τα πράγματα σε επίπεδο κυβερνητικών στελεχών. Αν και ενδεχομένως αρκετοί από τους υπουργούς να άρχισαν ήδη να σκέφτονται την επόμενη ημέρα, παραμένουν αξιόπιστοι και σταθεροί υποστηρικτές της υποψηφιότητας Αβέρωφ, κάτι που φροντίζουν να επιβεβαιώνουν, τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κάμερες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Μια τέτοια εξαίρεση αποτελεί ο μακροβιότερος υπουργός των Κυβερνήσεων Αναστασιάδη, Κώστας Καδής, ο οποίος έτσι κι αλλιώς ποτέ δεν υπήρξε κομματικό στέλεχος του ΔΗΣΥ. Είναι γνωστό εξάλλου πως ήδη η σύζυγος του υπουργού Γεωργίας εργάζεται υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη, στον οποίο τη στήριξή του αναμένεται αργά ή γρήγορα να ανακοινώσει επίσημα και ο ίδιος.

Το πρόβλημα της Πινδάρου, συνεπώς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην παρούσα φάση, αφορά αποκλειστικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου υπέδειξε η στάση του άφησε σκιές που μόνο ο ίδιος μπορεί να ξεκαθαρίσει. Κι αυτό με την τροπή που πήραν τα πράγματα δεν μπορεί να γίνει με άλλη μια νερόβραστη δήλωση στήριξης, όπως αυτές που προηγήθηκαν, αλλά έμπρακτα, την ώρα βέβαια που πυκνώνουν και οι φήμες πως το περιβάλλον του Προέδρου εργάζεται υπέρ της υποψηφιότητας Χριστοδουλίδη.

Εξίσου σημαντικό είναι το συμπέρασμα πως μπορεί επιφανειακά να φαίνεται πως τη δεδομένη στιγμή ο Αβέρωφ είναι αυτός που έχει την ανάγκη του Αναστασιάδη, ωστόσο μια δεύτερη ανάγνωση οδηγεί και στο αντίθετο συμπέρασμα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει την ανάγκη του προέδρου του κόμματος του. Κι αυτό διότι με τον Νίκο Αναστασιάδη στη Δύση της καριέρας του, αυτό που προέχει και για τον ίδιο, και ήταν κάτι που στο παρελθόν έδειξε με τις δηλώσεις του ότι δεν τον αφήνει αδιάφορο, είναι η υστεροφημία του.

Μια υστεροφημία που δεν θα ήθελε με τίποτα στον επίλογο της καριέρας του αυτή να στιγματιστεί από το γεγονός ότι γύρισε την πλάτη στο κόμμα του και στήριξε ενεργητικά ή παθητικά τον υποψήφιο του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Αυτός είναι και ο λόγος εξάλλου που ο Αβέρωφ Νεοφύτου δίδει τεράστια σημασία στο γεγονός ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης πέραν από στενός συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο παρελθόν, σήμερα αποτελεί τον υποψήφιο των κομμάτων του Ενδιάμεσου. Ενός Ενδιάμεσου που στα μάτια του μέσου Συναγερμικού, μοιάζει καταπληκτικά με την εικόνα που έδωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Την εικόνα δηλαδή κάποιων κομμάτων που λειτουργούν καιροσκοπικά για να σκαρφαλώσουν στα σκαλιά της εξουσίας και στο παρελθόν, αλλά και σήμερα κατά των Αβέρωφ, επιχειρούν να αλώσουν τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Αν είναι κάτι στο οποίο ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν απάντησε, είναι στο γεγονός πως για τη σημερινή απειλή για πρώτη φορά ο Ενδιάμεσος να εκλέξει Πρόεδρο χωρίς να έχει τη στήριξη ενός εκ των δύο μεγάλων κομμάτων, κι αυτός ο Πρόεδρος να είναι ένα από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη της Κυβέρνησης, προερχόμενο από τον κομματικό σωλήνα του ΔΗΣΥ, ίσως να έχει ευθύνη και ο ίδιος. Αναμφίβολα, σε επικοινωνιακό επίπεδο, η διαχείριση που έγινε και η προσπάθεια του κομματικού μηχανισμού να τον ξεμπροστιάσει από νωρίς, μετέτρεψε τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε εν δυνάμει αντισυστημικό υποψήφιο, στρώνοντας του αυτόματα το χαλί να παρουσιάσει ένα αφήγημα έξω από τα παραδοσιακά και τετριμμένα κομματικά στεγανά και παράλληλα διευκολύνοντας τα κόμματα του Ενδιάμεσου να βρουν διέξοδο στο αδιέξοδο που τα ίδια δημιούργησαν με τις επιλογές τους τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι πολιτικές Κυβέρνησης για μεταναστευτικό με θετικό πρόσημο και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολίτων
Μαρίνος Σιζόπουλος: Η σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης να τεθεί ως διαδικασία επίλυσης
Κηδεύτηκε 109 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Σπύρος Χατζηγίαννης-«Δεν φοβήθηκε, δε λύγισε»
Ν. Χριστοδουλίδης: H Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα κέντρα φιλοξενίας αδειάζουν
Ξεκάθαρο μήνυμα ΠτΔ προς την Τουρκία-«Οι πραγματικότητες στο νησί είναι ότι έχουμε μια παράνομη εισβολή»
Μετέφερε τη στήριξη Χριστοδουλίδη στους Μαρωνίτες η Άννα Αριστοτέλους
Η ακτινογραφία του μεταναστευτικού-Στο 6% επί του πληθυσμού οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου καταδίκασε με ψήφισμα προς Στάρμερ την ανακήρυξη ψευδοκράτους
H ανάγνωση Λευκωσίας στις αναφορές Γέντζια για το Κυπριακό-«Απόδειξη προσήλωσης για επανέναρξη διαπραγματεύσεων»
Επιμονή Φιντάν για δύο κράτη-«Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συμφωνούν ότι οι δύο κοινότητες χάραξαν το δρόμο τους»