Αιμιλιανίδης: Η Νομική Υπηρεσία έχει όλα τα έγγραφα, δικό της θέμα τι θα πράξει

Ακριβώς σαράντα ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα που ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής Αχιλλέας Αιμιλιάνιδης, έχει παραδώσει στον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα του, σε σχέση με το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που κατήγγειλε η Διεύθυνση των Φυλακών, με εμπλεκόμενο τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτό, ο οποίος στο μεταξύ επέστρεψε στα καθήκοντα του, παρά την ανακοίνωση που είχε εκδώσει, με την οποία ενημέρωνε μέσω του δικηγόρου του, πως θα απέχει οικειοθελώς μέχρι την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δυόμιση μήνες για διερεύνηση ο Αιμιλιανίδης, πέραν του ενός και ακόμη μελετά η Εισαγγελία

Όπως πλέον έγινε γνωστό, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης εισηγήθηκε τρεις ποινικές διώξεις, σε βάρος του Μιχάλη Κατσουνωτού, ενός αστυνομικού και του βαρυποινίτη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως εντόπισε αδικήματα που αφορούν μεταξύ άλλων διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας και συνομωσία. Μάλιστα, στο πόρισμα του, καταγράφονται σωρεία καταθέσεων, εντός και εκτός Φυλακών, τα οποία έχουν σχέση τόσο με τις καταγγελίες Αριστοτέλους, όσο και με παρεμφερή ζητήματα, όπως για παράδειγμα παρεμβάσεις στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως και σε άλλες διαδικασίες, ενώ υπάρχουν αναφορές και για το πρόγραμμα μαρτύρων, το οποίο υπάγεται στην ΥΚΑΝ, και στο οποίο αναφέρθηκαν ορισμένα πρόσωπα. 

Το πόρισμα Αιμιλιανίδη απαριθμεί 660 σελίδες, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Δικαιοσύνης, η οποίο ωστόσο εκφράζει τη θέση πως δεν γνωρίζει για τις εισηγήσεις του ανακριτή, ενώ αυτό ολοκληρώθηκε μέσα σε διάστημα περίπου δυόμιση μηνών και ενώ μεσολάβησαν και οι καλοκαιρινές διακοπές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμύθι δίχως… Δράκο!

Παρά το γεγονός πως έχει περάσει πέραν του ενός μηνός, η Νομική Υπηρεσία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις αποφάσεις της, με βάση τις εισηγήσεις του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ενώ ακόμη δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα που θα πράξει. Γεγονός, που δημιουργεί σκιές γύρω από την καθυστέρηση και αναπτύσσει παραφιλολογία, με την Εισαγγελία να υποστηρίζει πως χρειάζεται χρόνος, ενώ κάποιοι άλλοι βλέπουν προσπάθεια συγκάλυψης ή επικοινωνιακή στρατηγική. Παράλληλα, η καθυστέρηση που παρατηρείται, επιβεβαιώνει εμμέσως τις εισηγήσεις του ανακριτή, σε διαφορετική περίπτωση, ενδεχομένως να υπήρχαν και ανακοινώσεις, προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων.   

Πάντως, σε δηλώσεις του στην Μεσημβρινή Εκπομπή του Άλφα, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης ανέφερε πως, «αντιλαμβάνομαι πως η Νομική Υπηρεσία έχει μελετήσει το πόρισμα και το εξετάζει. Από εκεί και πέρα, πότε θα είναι έτοιμη να ανακοινώσει και ποιες θα είναι οι αποφάσεις της, αυτό είναι θέμα της Νομικής Υπηρεσίας. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ εγώ στο τι θα πράξει και πότε θα το πράξει η Νομική Υπηρεσία, είναι καθαρά δικό της θέμα». 

Ο κ. Αιμιλιανίδης, ερωτηθείς εάν ζήτησαν από τον ίδιο διευκρινίσεις, ανέφερε πως έχει συνομιλήσει με την Νομική Υπηρεσία για ότι χρειαζόταν, ωστόσο όπως είπε, «σε τελική ανάλυση η Νομική Υπηρεσία είχε και έχει όλα τα έγγραφα, τα εξετάζει η ίδια και είναι βεβαίως στην κρίση του Γενικού Εισαγγελέα το τι προτίθεται να πράξει από εδώ και πέρα». 

Παράλληλα, ο κ. Αιμιλιανίδης θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «ο ποινικός ανακριτής δεν είναι ερευνητική επιτροπή, κατά συνέπεια το πόρισμα του ποινικού ανακριτή δίνεται προς το Γενικό Εισαγγελέα και ο Εισαγγελέας με την Νομική Υπηρεσία αποφασίζουν πως θέλουν να προχωρήσουν. Από εκεί και πέρα, το τι γίνεται, τι εξετάζεται κτλ, είναι καθαρά θέμα που έχει να κάνει με την Νομική Υπηρεσία, η οποία κρίνει το χρόνο που χρειάζεται να το εξετάσει και να σχολιάσει». Σημειώνεται πως, σε σχέση με την διαφορά του ποινικού ανακριτή με μια ερευνητική επιτροπή, είναι πως ο ρόλος ενός ποινικού ανακριτή είναι να εξετάσει κατά πόσο προκύπτουν ή όχι ποινικά αδικήματα με βάση το μαρτυρικό υλικό.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι καταγράφει τελικά ο Αιμιλιανίδης και γιατί η τόση καθυστέρηση στις αποφάσεις; 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε έφεση ενάντια στην Τρ. Κύπρου και την ΚΤΚ για αγορά αξιογράφων
Μικρό σκάφος βυθιζόταν στον κόλπο Λεμεσού-Ενεργοποιήθηκε το «Νέαρχος», διασώθηκαν δύο άτομα
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
Χειροπέδες σε 44χρονο για τον εμπρησμό 17 οχημάτων σε συνεργείο
Στο κελί για πέντε χρόνια 25χρονος για δύο ληστείες περιπτέρου στη Χλώρακα
Αυτά είναι τα εξεταστικά κέντρα για τις Παγκύπριες Εξετάσεις κατά επαρχία
Θρήνος για τον 31χρονο αστυνομικό που σκοτώθηκε όταν κατέρρευσε κτήριο-Έκανε μεροκάματα εκτός υπηρεσίας
Καταζητείσαι 42χρονος Σύρος για παράνομη είσοδο στην Κύπρο το... 2022
ΥΠΕΣ για σχέδιο ΚτίΖΩ-«Δεν θα υπάρξει σοβαρή παρέκκλιση από τα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα»
Δικαιώνει την Κυβέρνηση για αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου η Κομισιόν-«Προβλέπεται για εννέα μήνες»