Με 18 «δήμους» θα διεξαχθούν οι «δημοτικές εκλογές» τον Δεκέμβριο στα κατεχόμενα

Κυρίαρχο θέμα στον σημερινό τ/κ Τύπο είναι η απόφαση του «συνταγματικού δικαστηρίου» στην αγωγή που είχε καταθέσει το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) με αίτημα αναστολής εκτέλεσης του «(ειδικού) νόμου για την ενοποίηση των δήμων», ο οποίος μείωσε από 28 σε 18 τον αριθμό των «δήμων». Το «δικαστήριο» δεν εξέτασε ορισμένα από τα άρθρα του «νόμου» κατά των οποίων κατέθεσε αγωγή το ΡΤΚ, καθώς δεν έχουν τεθεί σε ισχύ, και έκρινε ότι το 4ο και το 6ο άρθρο, τα οποία έχουν τεθεί σε ισχύ, δεν είναι αντίθετα με το «σύνταγμα».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία (4 από τους 5 «δικαστές» δεν διαπίστωσαν καμία αντίθεση) και έτσι οι τοπικές «εκλογές» στις 25 Δεκεμβρίου θα διεξαχθούν με 18 «δήμους»: Λευκωσίας (9 χωριά), Αμμοχώστου (4 χωριά), Κερύνειας (9 χωριά), Μόρφου (14 χωριά), Τρικώμου (22 χωριά), Λεύκας (22 χωριά), Κυθραίας – Λουρουτζίνας (22 χωριά), Λαπήθου – Καραβά – Μύρτου (20 χωριά), Γιαλούσας – Καρπασίας (14 χωριά), Γαλάτειας – Κώμης Κεπήρ (10 χωριά), Λευκονοίκου –Τζιάους (16 χωριά), Μεσαορίας (9 χωριά), Κιόνελι – Γερολάκκου (7 χωριά), Αγίου Σεργίου (8 χωριά), Αγ. Επίκτητου – Αγ. Αμβροσίου (6 χωριά), Δικώμου (13 χωριά), Ακανθούς (1 χωριό), Περγάμου (7 χωριά).

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι απορρίφθηκε μόνο το αίτημα του ΡΤΚ για αναστολή της εκτέλεσης του «νόμου» και ότι η αγωγή συνεχίζεται. Από την πρώτη ημέρα μετά τις «εκλογές», πρόσθεσε, θα δημιουργηθεί μεγάλο χάος. «Θα τα δούμε όλα μαζί. Αυτή η υπόθεση δεν έχει τελειώσει», πρόσθεσε. 

Ο πρόεδρος του ΚΛ, Κουντρέτ Οζερσάι με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε ότι ακύρωση ή αναθεώρηση της τοπικής μεταρρύθμισης κατά τη διαδικασία που οδηγεί στις «δημοτικές εκλογές» ή μετά από αυτές θα δημιουργήσει ένα νέο διοικητικό χάος και πρόσθεσε ότι η λύση είναι να καθορίσουν μαζί με την αντιπολίτευση έναν οδικό χάρτη που θα ανάγκαζε αυτό το οικοδόμημα που «κυβερνά» να παραιτηθεί.

Ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε ορθή την απόφαση του «δικαστηρίου» και πρόσθεσε ότι έγινε ένα πολύ μεγάλο βήμα για την επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι «δήμοι».

 

 

Δειτε Επισης

Ο Τατάρ σέρνει στο «δικαστήριο» 57χρονο μετά από ανάρτησή του που τον απεικονίζει ως «μαϊμού τσίρκου»
Απειλές κατά Οικολόγων και Οζ Καραχάν από εξτρεμιστές στα κατεχόμενα καταγγέλλει το Κίνημα
Τουρκικό ΥΠΕΞ για την απόφαση ΕΔΑΔ-«Έγκαιρη απάντηση στις συλλήψεις της Ε/κ πλευράς»
Ερχιουρμάν: Να μελετηθεί η απόφαση ΕΔΑΔ αντί να παρουσιάζεται ως ένα είδος νίκης
Νομικά και πολιτικά κέρδη για ψευδοκράτος βλέπει στην απόφαση ΕΔΑΔ του ΕΒΚΑΦ
Πήρε θέση με… delay για τον Φαίδωνα η Αννίτα-Προέβη σε υποδείξεις για τις εσωκομματικές αντεγκλήσεις
Βολές ΕΛΑΜ κατά Αρμεύτη για φωταγώγηση του Δημαρχείου στα χρώματα ΛΟΑΤΚΙ-«Πιέσεις από συγκεκριμένη Δημοτική Σύμβουλο»
Μετά από πρόσκληση Χριστοδουλίδη η επίσκεψη Μόντι στην Κύπρο
Έβαλε μπρος ο Νικόλας για συνεργασία του Κέντρου-Επιστολές σε ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ για συζήτηση
ΤΑΕκανε μαντάρα η Αστυνομία, πολιτική αναμπουμπούλα για την Κυβέρνηση-Περιφρόνηση της Δημοκρατίας χάριν… καταφρόνησης