Αμετακίνητος ο Τατάρ-«Αν θα υπάρξει αλλαγή καθεστώτος, θα έχει λόγο και η Τουρκία»
21:13 - 25 Οκτωβρίου 2022
«Οι διαστάσεις του κυπριακού ζητήματος είναι διεθνείς, είναι περιφερειακές, αφορούν άμεσα την Τουρκία. Αν η Κύπρος γινόταν ελληνικό νησί, η Τουρκία θα θυματοποιείτο σήμερα. Νιώθω περήφανος που υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου και της Τουρκίας», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ σε διάλεξη με θέμα «Η στρατηγική σημασία της Κύπρου και ο αγώνας των Τούρκων της Κύπρου» στο Πανεπιστήμιο Αλτίνμπας στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο παράνομος «Μπαϊράκ» αναφέρει ότι ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι τα αδέλφια Αλτίνμπας (οικογένεια επιχειρηματιών εκ Τουρκίας που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στα κατεχόμενα) δεν τον άφησαν ποτέ μόνο, και τους ευχαρίστησε που τον αναγόρευσαν σε επίτιμο διδάκτορα.
Αναφερόμενος στην ιστορία της Κύπρου υποστήριξε ότι κατόπιν διαβούλευσης με τη Βρετανία η Τουρκία έκανε χρήση του μονομερούς εγγυητικού της δικαιώματος στις 20 Ιουλίου 1974 όταν εισέβαλε στο νησί και ισχυρίστηκε ότι με την αποβίβαση του τουρκικού στρατού στο νησί άρχισε μια νέα εποχή και η σημασία αυτής της εποχής είναι ότι τέθηκαν τα θεμέλια της ίδρυσης της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος.
Υποστηρίζοντας ότι όταν ήταν ενιαία προηγουμένως η Κύπρος οι Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους υποβιβάζοντάς τους σε μειονότητα, ο κ. Τατάρ είπε ότι «η εθνική πολιτική είναι ο αγώνας του να μπορεί ο τουρκοκυπριακός λαός να ζει ελεύθερος, ανεξάρτητος και με ψηλά το κεφάλι».
«Υπήρχε μια μεγάλη προσπάθεια για να γίνει και η Κύπρος ελληνικό νησί όπως η Κρήτη. Όμως, εμείς πάντα αντιστεκόμασταν σε αυτά και μετά τις 20 Ιουλίου 1974 χαράχθηκαν νέα σύνορα πλέον», είπε. Δυστυχώς, συνέχισε, με την στήριξη του ΟΗΕ οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίστηκαν σαν να ήταν η κυβέρνηση ολόκληρης της Κύπρου και βιώθηκε μια απογοήτευση πάλι με το γεγονός ότι οι Τ/κ είπαν ναι στο Σχέδιο Ανάν «κατόπιν διεθνούς προσπάθειας» και οι Ε/κ όχι. «Διότι αυτή ήταν η πιο ξεκάθαρη έκφραση του πόσο ανειλικρινείς ήταν και του με πόση αδικία κατά των Τουρκοκυπρίων προσπαθούσαν να διευθύνουν αυτές τις διαδικασίες», ισχυρίστηκε.
«Αν θα υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στην Κύπρο, θα έχει λόγο και η Τουρκία οπωσδήποτε. Οι διαστάσεις του κυπριακού ζητήματος είναι διεθνείς, είναι περιφερειακές, αφορούν άμεσα την Τουρκία. Αν η Κύπρος γινόταν ελληνικό νησί, η Τουρκία θα θυματοποιείτο σήμερα. Νιώθω περήφανος που υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των Τούρκων της Κύπρου και της Τουρκίας», είπε.
«Είμαστε υποχρεωμένοι», συνέχισε, «να ενεργούμε μαζί κατά την προστασία των συμφερόντων των Τούρκων της Κύπρου και της Τουρκίας και των δικαιωμάτων μας σε εκείνη την περιοχή». Υποστήριξε ότι «η υπόθεση της Κύπρου είναι κοινή και εθνική υπόθεση. Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας είναι αναγκαία προϋπόθεση η στήριξη της Τουρκίας. Αν θα υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, θα είναι με συνεργασία δύο κυρίαρχων ίσων κρατών».
Κανενός η δύναμη δεν είναι αρκετή για να αποκόψει τους δεσμούς που υπάρχουν ανάμεσα στους Τ/κ και την Τουρκία, συνέχισε, λέγοντας ότι εκπροσωπεί την εθνική πολιτική, που είναι «ο αγώνας να μπορούν οι Τούρκοι της Κύπρου να ζουν ελεύθεροι, ανεξάρτητοι, με ψηλά το κεφάλι». Ευχαρίστησε δε τον Τούρκο Πρόεδρο που βρίσκεται πάντα στο πλευρό τους.
Εξάλλου, σε ειδική τελετή στο Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης στην παρουσία του Ερσίν Τατάρ έγινε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Βίοι που διαπερνούν το όραμα της άσβεστης φλόγας της αγάπης για την Κύπρο και Ερσίν Τατάρ».
Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε στη εκδήλωση ότι το συγκεκριμένο βιβλίο επεξηγεί τον κοινό αγώνα και όλα όσα βίωσε ο τουρκοκυπριακός «λαός» τα τελευταία 60 χρόνια και το «σημείο επιτυχίας της τδβκ σήμερα».
Ο κ. Τατάρ επισκέφθηκε χθες στο νοσοκομείο τον Αντιπρόεδρο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Μπιναλί Γιλντιρίμ για να του ευχηθεί περαστικά, μετά τον τραυματισμό του σε τροχαίο ατύχημα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Αζερμπαϊτζάν.
Επισκέφθηκε επίσης στο νοσοκομείο τους εργάτες που τραυματίστηκαν κατά την πρόσφατη έκρηξη στο ορυχείο της επαρχίας Αμάσρα.