Ποιος είναι ο Ρίσι Σουνάκ, το φαβορί για την πρωθυπουργία της Βρετανίας

Καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Ρίσι Σουνάκ, φαβορί για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας, προειδοποιούσε για τους κινδύνους της πολιτικής οικονομικής της Λιζ Τρας, καθώς αντιμαχόταν μαζί της για την θέση. Ως γνωστόν, ο Σουνάκ είχε χάσει εκείνη την κούρσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η αποχώρηση του Τζόνσον, το φαβορί Σούνακ και η μάχη της Μόρντοντ

Μετά από μόλις 44 ημέρες ως πρωθυπουργός, η Λιζ Τρας παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα με την οικονομική ατζέντα της να είναι ραγισμένη.

Η απαισιόδοξη στάση που επεδείκνυε ο Σουνάκ το καλοκαίρι, οι προειδοποιήσεις για τον πληθωρισμό και ο  δημοσιονομικός συντηρητισμός που προέβαλε μπορεί να του κόστισαν την ευκαιρία να διοριστεί πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο αλλά, λιγότερο από δύο μήνες αργότερα, αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά και η ακριβής πρόγνωση των επιπτώσεων του προγράμματος της Τρας του «ανοίγουν τον δρόμο» προς την κορυφαία θέση της Βρετανίας. Καθώς μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέσυρε την υποψηφιότητά του την Κυριακή, ο Ρίσι Σουνάκ εδραίωσε το προβάδισμά του στην εκλογική κούρσα.

Ποιος είναι, όμως, ο Ρίσι Σουνάκ και πώς έφθασε σε αυτή την θέση; Όπως σχολιάζουν οι New York Times, η άνοδος του 42χρονου στην πολιτική ήταν ασυνήθιστα και εντυπωσιακά γρήγορη. Στις αρχές του 2020, ο Σουνάκ βρέθηκε στην θέση του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας, ενώ ήταν βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος από το 2015. Ως υπουργός, ο Σουνάκ κατάφερε να γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς της χώρας του, αφού ξόδεψε εκατοντάδες δισεκατομμύρια λίρες για τα έκτακτα μέτρα της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής των μισθών των εργαζομένων και της οργάνωσης γενναιόδωρων προγραμμάτων επιχορήγησης και δανείων για επιχειρήσεις.

Ο Ρίσι Σουνάκ με τον Μπόρις Τζόνσον έξω από το νο.10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι προσπάθειές του να συρρικνώσει τις τεράστιες δημόσιες δαπάνες της πανδημίας είχαν, ωστόσο, ως αποτέλεσμα την μετέπειτα πτώση της δημοτικότητάς του. Τον Μάρτιο, καθώς ο πληθωρισμός άρχισε να αυξάνεται αισθητά στη Βρετανία, ο Σουνάκ ανακοίνωσε αρκετά περιορισμένα μέτρα για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά. Δύο μήνες αργότερα, κατέληξε σε ένα πιο γενναιόδωρο σχέδιο που πρόσφερε σε κάθε νοικοκυριό εκατοντάδες λίρες σε εκπτώσεις από τους λογαριασμούς ενέργειας. Στις 5 Ιουλίου 2022, ο Σουνάκ παραιτήθηκε από υπουργός, λέγοντας ότι η προσέγγιση του πρωθυπουργού στα οικονομικά ζητήματα διέφερε πολύ από την δική του θεώρηση.

Ο Σουνάκ, πάντως, δεν έχει γλιτώσει από την καυστικότητα των ΜΜΕ και του κοινού, που συχνά είχε αποδέκτες τον Τζόνσον ή την Τρας. Ο 42χρονος έχει δεχθεί επικρίσεις για τον πλούτο που κατέχει και τον συνεπακόλουθο πολυτελή τρόπο ζωής που ακολουθεί, πράγμα που δεν έχει μπορέσει – ή θελήσει – να κρύψει: Κατά τη διάρκεια των θερινών ντιμπέιτ με την Λιζ Τρας, η προσοχή των τηλεθεατών στράφηκε στα πανάκριβα κοστούμια που φορούσε ο υποψήφιος.

Λιζ Τρας και Ρίσι Σουνάκ σε ντιμπέιτ για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.

Εξάλλου, ο ινδικής καταγωγής Ρίσι Σουνάκ είναι γνωστό πως φοίτησε στην «ελίτ» ιδιωτική σχολή Winchester προτού σπουδάσει φιλοσοφία, πολιτική και οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μεταβεί για μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ. Πριν γίνει βουλευτής, ο Σουνάκ είχε εργαστεί στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και σε δύο hedge funds.

«Είχα την τύχη να απολαύσω μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Συνίδρυσα μια μεγάλη επενδυτική εταιρεία, συνεργαζόμενη με εταιρείες από τη Σίλικον Βάλεϊ έως τη Μπάνγκαλορ. Στη συνέχεια χρησιμοποίησα αυτή την εμπειρία για να βοηθήσω μικρές βρετανικές εταιρείες να αναπτυχθούν με επιτυχία. Από τη δουλειά στο μικροσκοπικό φαρμακείο της μαμάς μου μέχρι την εμπειρία μου στη δημιουργία μεγάλων επιχειρήσεων, έχω δει από πρώτο χέρι πώς οι πολιτικοί πρέπει να υποστηρίζουν την ελεύθερη επιχειρηματικότητα και την καινοτομία για να εξασφαλίσουν τη μελλοντική μας ευημερία», γράφει ο ίδιος στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, ο Σουνάκ είναι παντρεμένος με την Ακσάτα Μούρθι από το 2009 και έχει μαζί της δύο κόρες. Η Μούρθι του είναι κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ναραγιάνα Μούρθι και εργάζεται ως διευθύντρια στην Catamaran Ventures. Διατηρεί επίσης τη δική της εταιρεία μόδας και συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες γυναίκες στη Βρετανία. Πέρσι την άνοιξη, η Μούρθι ενεπλάκη σε ένα «μίνι – σκάνδαλο» όταν έγινε γνωστό ότι βρισκόταν στη Βρετανία υπό καθεστώς «μη κατοικίας», πράγμα που της επέτρεπε να μην πληρώνει φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για το εισόδημα που αποκτούσε στο εξωτερικό.

Μετά τον σάλο που προέκυψε, η Μούρθι ανακοίνωσε στις 8 Απριλίου 2022 ότι θα αρχίσει να πληρώνει φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για το παγκόσμιο εισόδημά της, τονίζοντας ότι δεν ήθελε να δημιουργεί ένα «πρόβλημα που αποσπά την προσοχή του κόσμου από τα σχέδια του συζύγου της».

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλος η πρωθυπουργία για τον Τζόνσον-Ανοίγει ο δρόμος για τον Σόυνακ

Δειτε Επισης

Διπλωματικός πυρετός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ-Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε Λίβανο και Συρία
Χτύπησε τη Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον-Καταγράφονται οι πρώτοι θάνατοι (pics&vids)
Πρόγευση για την Φλόριντα οι βροχές και οι ανεμοστρόβιλοι-Η πορεία του Μίλτον
ΒΙΝΤΕΟ: Σημαδεύουν με μπογιά τα άλογα στην Φλόριντα, για να τα βρουν μετά τον τυφώνα
Σε κατάσταση συναγερμού ομογενείς στη Φλόριντα-«Οχυρώσαμε τα σπίτια μας και περιμένουμε»
Δεν τους έφτανε ο Μίλτον, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις θεωρίες συνωμοσίας για τον καιρό στις ΗΠΑ
Η Φλόριντα προετοιμάζεται για τα χειρότερα-Σε πορεία σύγκρουσης με την Τάμπα ο Μίλτον
ΒΙΝΤΕΟ: Τραγουδούσαν στον Ορμπάν το Bella Ciao οι ευρωβουλευτές και η Μέτσολα τους είπε «δεν είμαστε στη Eurovision»
Φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές κάλυψαν έναν πίνακα του Πικάσο με μια αφίσα από τη Γάζα
Στους έξι οι τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρι στη ΧΑντέρα