Καψόνι στον Οδυσσέα περί όνου σκιάς
06:30 - 22 Οκτωβρίου 2022
Πλήρως αντιπροσωπευτικό της λανθασμένης προσέγγισης που η εκτελεστική εξουσία και στην προκειμένη το Υπουργείο Εσωτερικών, διαχειρίζεται το θέμα των χρυσών διαβατηρίων, αποτελεί η πιο πρόσφατη εξέλιξη με την αρχική άρνηση της ηγεσίας του Υπουργείου, να παραδώσει στον Γενικό Ελεγκτή τη λίστα με τα ονόματα των δικηγόρων και λογιστών που εκπροσώπησαν ξένους επενδυτές που πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος και την αναδίπλωση μετά από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας.
Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε τη συγκεκριμένη λίστα, η οποία έχει ετοιμαστεί από λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, έτσι ώστε να την κοινοποιήσει στη Νομική Υπηρεσία και την Αρχή Κατά της Διαφθοράς. Υπενθυμίζεται ότι η Νομική Υπηρεσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εν λόγω λίστα στις έρευνες που διεξάγει σε συνεργασία με την Αστυνομία, για τα λάθη και τις παρανομίες στο ΚΕΠ, ενώ η Αρχή Κατά της Διαφθοράς, από την οποία ο Γενικός Ελεγκτής στο παρελθόν ζήτησε να διερευνήσει σύγκρουση συμφέροντος του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, λόγω της προηγούμενης ιδιότητας τους ως υπουργοί της Κυβέρνησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε πράσινο ο Εισαγγελέας, έστειλε τα στοιχεία για ΚΕΠ στον Ελεγκτή το ΥΠΕΣ
Το Υπουργείο Εσωτερικών ωστόσο, μετά από κωλυσιεργία ενός μηνός, ενώ διαβεβαίωσε σε επίπεδο λειτουργών πως η εν λόγω λίστα είναι έτοιμη προς αποστολή στην Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν την απέστειλε και ενημέρωσε πως επειδή πρόκειται για ευαίσθητα δεδομένα, θα ζητήσει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία. Τελικά, η Νομική Υπηρεσία λίγες ημέρες αργότερα γνωμάτευσε για παράδοση της λίστας, κάτι που έγινε τελικά την περασμένη Παρασκευή.
Το αστείο της υπόθεσης ωστόσο, είναι πως η συγκεκριμένη λίστα, δεν περιέχει σε καμία περίπτωση ευαίσθητα δεδομένα για κανέναν, παρά μόνο ονόματα δικηγορικών και λογιστικών γραφείων και τον αριθμό των υποθέσεων πολιτογράφησης που διεκπεραίωσαν. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος της λίστας είναι ήδη δημοσιευμένο στο διαδίκτυο, σε αρκετές ενημερωτικές ιστοσελίδες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραλογισμοί, προσκόμματα και ένα ημερολόγιο που χρήζει... γνωμάτευσης
Ειδικότερα, η εν λόγω λίστα που κυκλοφόρησε ευρέως και σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, αποτελείται από ευαίσθητα δεδομένα, περιλαμβάνει το όνομα 290 δικηγορικών και λογιστικών γραφείων που παρείχαν υπηρεσίες σε ξένους επενδυτές, από την έναρξη του ΚΕΠ, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Η Ελεγκτική Υπηρεσία ουσιαστικά ζητούσε επιβεβαίωση των συγκεκριμένων στοιχείων και επικαιροποίηση μέχρι τον Ιούλιο του 2021, αν και τα στοιγεία είναι ήδη προσβάσιμα από τον καθένα στο διαδίκτυο.
Σημειώνεται ότι στις λίστες περιλαμβάνονται δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, νυν και πρώην υπουργών και άλλων ανεξάρτητων αξιωματούχων, ονόματα πολιτικών προσώπων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης και πρώην υπουργών, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως όλοι όσοι αναγράφονται σε αυτήν, παρανόμησαν με οποιοδήποτε τρόπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλά κρατεί η κόντρα των Γενικών-Έριξε το γάντι ο Σαββίδης, το σήκωσε ο Οδυσσέας
Το ερώτημα που παραμένει, είναι γιατί το Υπουργείο Εσωτερικών, για άλλη μια φορά για ένα θέμα τόσο απλό, που πραγματικά κανείς δεν αντιλαμβάνεται που έγκειται η τόση ευαισθησία, επέλεξε τη σύγκρουση με την Ελεγκτική Υπηρεσία, από τη στιγμή που ουσιαστικά θα παρέχει μια απλή διευκόλυνση.
Κι αυτό διότι εάν η Ελεγκτική Υπηρεσία, επιθυμούσε να λάβει τα εν λόγω στοιχεία και να επικαιροποιήσει τη λίστα από μόνη της, μπορούσε να το πράξει στέλνοντας έναν υπάλληλο στο Υπουργείο Εσωτερικών ο οποίος θα έπαιρνε τα στοιχεία, ελέγχοντας ένα ένα τους φακέλους των πολιτογραφήσεων. Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο και μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού από τη λειτουργό του Υπουργείου, κάτι που έγινε με καθυστέρηση περίπου δύο μηνών.
Αντιθέτως το ΥΠΕΣ επέλεξε να κάνει καψόνι στην Ελεγκτική Υπηρεσία, ζητώντας γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία κλήθηκε να γνωματεύσει εάν είναι νόμιμο να λάβει η ίδια στοιχεία για μια ποινική έρευνα που η ίδια διευθύνει και που θα την υποβοηθήσουν στο έργο της.
Πέραν από την ουσία του περιεχομένου της λίστας, αυτό που μένει ως συμπέρασμα κι από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, είναι πως η Κυβέρνηση αντί να επιχειρεί εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελεγκτική Υπηρεσία και μέσα από τις ενέργειες και τις αποφάσεις της να δείχνει έμπρακτα την πρόθεση της για πάταξη της διαφθοράς, επιλέγει και πάλι τον κακοτράχαλο δρόμο της σύγκρουσης με έναν ανεξάρτητο θεσμό, όπως είναι η Ελεγκτική Υπηρεσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Η μικρογραφία του Οδυσσέα, το άδειασμα από πολιτικούς φίλους και ένα στοίχημα
- Παρτίδα σκάκι οι έρευνες για ΚΕΠ-Ρουά ματ από Οδυσσέα, αντιδρούν οι υπόλοιποι
- Έδωσε συνέχεια στη διαμάχη με τον Ελεγκτή ο ΔΗΣΥ-«Στερούνται βάσης οι ισχυρισμοί»