Κέικ με γλάσο μαύρης σοκολάτας
06:14 - 21 Οκτωβρίου 2022
ΥΛΙΚΑ
Κέικ
- 450 γρ. ζάχαρη
- 170 γρ. ηλιανθέλαιο
- 200 γρ. γάλα
- 4 αυγά
- 1 κ.γλ. σπιτική ζάχαρη βανίλιας, ή 1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
- 40 γρ. κακάο
- 3 κ.γλ. baking powder
- 1 /2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 350 γρ. αλεύρι φαρίνα
- 200 γρ. καυτό γάλα
Γλάσο μαύρης σοκολάτας
- 250 γρ. μαύρη σοκολάτα, σε κομμάτια
- 60 γρ. βούτυρο, ανάλατο, σε κομμάτια
- 60 γρ. γάλα
- 60 γρ. τυρί κρέμα
ΧΡΗΣΙΜΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
- στρογγυλή φόρμα με τρύπα στο κέντρο (Ø24 εκ.)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κέικ
Βήμα 1
Λαδώστε και αλευρώστε μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα στο κέντρο (Ø24 εκ.) και αφήστε στην άκρη. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
Βήμα 2
Βάλτε στον κάδο 450 γρ. ζάχαρη και αλέστε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα.
Βήμα 3
Προσθέστε 170 γρ. ηλιανθέλαιο, 200 γρ. γάλα, 4 αυγά, 1 κουταλάκι σπιτική ζάχαρη βανίλιας και αναμείξτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
Βήμα 4
Προσθέστε 40 γρ. κακάο, 3 κουταλάκια baking powder, 1 /2 κουταλάκι μαγειρική σόδα, 350 γρ. αλεύρι φαρίνα και αναμείξτε 10 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 5.
Βήμα 5
Μεταφέρετε το μείγμα στη φόρμα, που ετοιμάσατε και ψήστε για περίπου 1 ώρα (180°C). Ξεφορμάρετε και αφήστε να κρυώσει καλά. Περιχύστε το κέικ με 200 γρ. καυτό γάλα και αφήστε στην άκρη. Πλύνετε και στεγνώστε καλά τον κάδο.
Γλάσο μαύρης σοκολάτας
Βήμα 1
Βάλτε στον κάδο 250 γρ. μαύρη σοκολάτα και κόψτε 15 δευτερόλεπτα/ταχύτητα 10. Καθαρίστε τα τοιχώματα του κάδου με τη σπάτουλα.
Βήμα 2
Προσθέστε 60 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε κομμάτια, 60 γρ. γάλα, 60 γρ. τυρί κρέμα και ζεστάνετε 5 λεπτά/70°C/ταχύτητα 2.
Βήμα 3
Περιχύστε το κέικ με το γλάσο και σερβίρετε