Τρόμος με ετοιμόρροπες πολυκατοικίες-«Δεν βγαίνουν έξω γιατί φοβούνται»

Σε κινητοποίηση τέθηκαν οι δημοτικές αρχές της Λεμεσού, μετά τις υποχωρήσεις μπαλκονιών σε πολυκατοικίες, στην καρδιά της παραλιακής πόλης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό μιας γυναίκας. Ωστόσο, δεν πρόκειται για τα μοναδικά περιστατικά στη Λεμεσό, αφού και στο παρελθόν καταγράφηκαν πτώσεις μπαλκονιών, ενώ την ίδια ώρα, αρκετές πολυκατοικίες βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, με αποτέλεσμα καθημερινώς να αποκολλιούνται κομμάτια από τοίχους.  

Ενώπιον του Δήμου Λεμεσού, φθάνουν καθημερινώς εκατοντάδες παράπονα από δημότες, που βρίσκεται σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα. Άλλωστε, όπως γνωστοποίησε και ο ίδιος ο Δήμος, απέστειλε ήδη προειδοποιητικές επιστολές σε 350 και πλέον οικοδομές (περιλαμβανομένου μονοκατοικίες, πολυκατοικίες, εμπορικά υποστατικά) που βρίσκονται εντός των Δημοτικών του ορίων, εκ των οποίων οι 100 έχουν προκηρυχθεί επικίνδυνες με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά τα νέα περιστατικά με τις υποχωρήσεις μπαλκονιών, η Δημοτική Αρχή κάλεσε τους ιδιοκτήτες όπως προβούν στην λήψη μέτρων μέσω διαφόρων δράσεων που περιγράφονται στα άρθρα, προκειμένου να αρθεί η επικινδυνότητα της οικοδομής τους. Ο Δήμος Λεμεσού θεωρεί την ίδια ώρα, ότι προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα των επικίνδυνων οικοδομών, θα πρέπει να γίνει εφαρμογή δύο βασικών μέτρων. Η εφαρμογή του Πιστοποιητικού Καταλληλόλητας των κτιρίων και ο καθορισμός του νομικού πλαισίου που θα καθιστά επίσημα τις Διαχειριστικές Επιτροπές ως Νομικό πρόσωπο, με όλες τις ευθύνες και υποχρεώσεις που τις αναλογούν.

Ταυτόχρονα, αρκετοί κάτοικοι του Δήμου Λεμεσού, φαίνεται να είναι έξω φρενών με την κατάσταση που επικρατεί με τα ετοιμόρροπα μπαλκόνια, αφού ενώ προειδοποιούν τις Δημοτικές Αρχές για τον κίνδυνο που υπάρχει, εντούτοις, δεν γίνεται κάτι άμεσα. Η περίπτωση συγκεκριμένης πολυκατοικίας στη λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου στη Λεμεσό, είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα, αφού ενώ οι ένοικοι φωνάζουν για τον κίνδυνο που διατρέχουν, δεν ιδρώνει τ' αυτί κανενός. 

«Οι άνθρωποι του τρίτου ορόφου δεν βγαίνουν έξω, γιατί φοβούνται», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο κάτοικου στον REPORTER που βρίσκεται στο ισόγειο της πολυκατοικίας και είναι ιδιοκτήτης περιπτέρου, ο οποίος ενώ προχώρησε σε καταγγελία στον Δήμο, η απάντηση που έλαβε ήταν πως «έχει ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, παρά μόνο να στείλουμε επιστολή». 

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει σχολείο και διάφορα φροντιστήρια, με αποτέλεσμα αρκετά παιδιά να χρησιμοποιούν τον πεζόδρομο για να μεταβούν στα μαθήματά τους. «Είναι από θαύμα που μέχρι σήμερα δεν θρηνήσαμε θύματα. Καθημερινώς, φεύγουν διάφορα κομμάτια και σοβάδες από τον τοίχο του μπαλκονιού και πέφτουν στο έδαφος. Ειδικά τώρα που άρχισαν και οι βροχές, δεν ξέρω τι θα απογίνει το συγκεκριμένο μπαλκόνι». 

Εμφανώς απογοητευμένος από την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, αλλά και από την αντιμετώπιση του Δήμου, ο κάτοικος της περιοχής σημειώνει πως, «το κακό πρέπει να το προλαβαίνουμε και όχι να μας προλαβαίνει. Θα θρηνήσουμε κανένα θύμα και μετά θα έχουμε όλοι μας τύψεις και θα είμαστε όλοι μας ένοχοι. Οι αρμόδιοι φορείς, πρέπει να δουν το θέμα σοβαρά, επειδή υπάρχουν αρκετά παρόμοια ακατάλληλα κτίρια σε ολόκληρη τη Λεμεσό και όχι μόνο». 

Πάντως, το πρόβλημα με τις ετοιμόρροπες πολυκατοικίες και οικοδομές, δεν εστιάζεται μόνο στη Λεμεσό, καθώς το ίδιο θέμα απασχολεί και τις υπόλοιπες επαρχίες, αφού πρόσφατα άλλο μπαλκόνι, κατέρρευσε και στην επαρχία της Πάφου, θέτοντας σε κινητοποίηση τις δημοτικές Αρχές. Από την πλευρά του πάντως, ο Δήμαρχος Πάφου, δεν επιθυμούσε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος στην ιστοσελίδα μας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τον πέμπτο όροφο της πολυκατοικίας κατέρρευσε το μπαλκόνι-Ζημιές σε κατάστημα

Δείτε τις φωτογραφίες παρακάτω από το ετοιμόρροπο μπαλκόνι στη Λεμεσό, που εξασφάλισε ο REPORTER

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένοικοι εγκλωβισμένοι σε ετοιμόρροπες πολυκατοικίες στα Λατσιά-Κραυγή απόγνωσης

Πώς απαντά ο Δήμος Λευκωσίας για τις επικίνδυνες οικοδομές

Μελανό κομμάτι του Δήμου Λευκωσίας, είναι οι επικίνδυνες οικοδομές που οι περισσότερες εντοπίζονται φυσικά στην παλιά πόλη, με τον Δήμαρχο, κληθείς να σχολιάσει στον REPORTER, μέχρι πού βρίσκεται το εν λόγω ζήτημα, να τονίζει ότι είναι αποκλειστική ευθύνη του κάθε ιδιοκτήτη να συντηρεί την οικοδομή του και να μην την αφήνει να φτάνει σε κατάσταση επικινδυνότητας. «Όταν ειδοποιηθεί ότι η οικοδομή του είναι επικίνδυνη, έχει συγκεκριμένη προθεσμία για να ενεργήσει έτσι ώστε να αρθεί η επικινδυνότητα. Σήμερα, εάν ένας ιδιοκτήτης αρνηθεί να προβεί σε συντήρηση για άρση της επικινδυνότητας, η νομοθεσία δίνει την ευχέρεια στην τοπική Αρχή να παρέμβει για να εκτελέσει εργασίες άρσης της επικινδυνότητας και να χρεώσει τον ιδιοκτήτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Δήμος και, κατ’ επέκταση ο φορολογούμενος πολίτης, να επιβαρύνεται με το κόστος συντήρησης ενός ιδιωτικού ακινήτου».

Πρακτικά, προσθέτει ο Δήμος Λευκωσίας, «αυτό σημαίνει ότι, ενώ τα οφέλη που προκύπτουν από την κατοχή ενός ακινήτου παραμένουν ιδιωτικά, το κόστος μετατρέπεται σε συλλογικό, στερώντας από την τοπική Αρχή πόρους οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος της πόλης και όλων των πολιτών».

Πάντως, έχοντας διαπιστώσει τις αδυναμίες που υπάρχουν στο υφιστάμενο σύστημα, ο Δήμος Λευκωσίας έχει προχωρήσει ήδη κατ’ επανάληψη στην υποβολή εισηγήσεων και στην αποστολή σειράς επιστολών προς το υπουργείο Εσωτερικών και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τονίζοντας την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες για αντιμετώπιση της κατάστασης. «Η νομοθεσία θα πρέπει να τροποποιηθεί έτσι ώστε να υποχρεώνει άμεσα, σε ουσιαστικό χρόνο και με τρόπο αποτελεσματικό τον κάθε ιδιοκτήτη να συντηρεί την οικοδομή του».

Πάγια θέση του Δήμαρχου Λευκωσίας, είναι πως η σύντομη και αποφασιστική επιβολή της νομοθεσίας θα επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα και θα αλλάξει προς το θετικό την εικόνα των πόλεων μας, σε ότι αφορά στις παράνομες ενοικιάσεις ακινήτων, στις παράνομες πολεοδομικές χρήσεις και στις επικίνδυνες οικοδομές. «Ο Δήμος για να μπορεί να ενεργεί αποτελεσματικά, έχει εισηγηθεί την επίσπευση της εξέτασης των προσφυγών από το υπουργείο Εσωτερικών με καθορισμό μέγιστου χρόνου απάντησης τους τρεις μήνες. Επίσης, το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, καλούνται να προβούν σε όλες τις δέουσες ενέργειες για να διευκολύνουν τις τοπικές Αρχές στην εφαρμογή του Νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας που είναι και παραμένει κοινός μας στόχος».

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο Δήμος Λευκωσίας, κατά την πρόσφατη διαδικασία εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με επιστολές μας προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα αρμόδια υπουργεία και την Ένωση Δήμων, πρότεινε τις ακόλουθες τροποποιήσεις στη νομοθεσία:

  • Τακτική επιθεώρηση οικοδομών από μέλη του ΕΤΕΚ για έκδοση πιστοποιητικού καταλληλότητας
  • Παραχώρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της αρμοδιότητας για έκδοση εξώδικων, για ελλιπή συντήρηση, για επικινδυνότητα και για προβληματικές/ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης.
  • Άρση του ενοικιοστασίου στα διατηρητέα.
  • Ενοικιαστήρια έγγραφα να συνοδεύονται από Πιστοποιητικό Καταλληλότητας του υποστατικού προς ενοικίαση.
  • Θέσπιση κανονισμών Λειτουργίας Διαχειριστικών Επιτροπών κοινόκτητων οικοδομών με αποτελεσματικούς όρους διαχείρισης και συντήρησής τους.

Καταλήγοντας, ο Δήμος Λευκωσία, σημείωσε ότι «δυστυχώς, κατά τη διαδικασία ψήφισης των τροπολογιών του νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά το γεγονός ότι η εισήγηση μας για τακτικό έλεγχο των οικοδομών και έκδοση πιστοποιητικού καταλληλόλητας τέθηκε σε ψηφοφορία με πρωτοβουλία της ΔΗ.ΠΑ., καταψηφίστηκε από όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να υιοθετηθούν το συντομότερο οι πιο πάνω αλλαγές στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να αυξηθεί άμεσα η λειτουργικότητα και η αποδοτικότητα των τοπικών Αρχών, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των δημοτών/πολιτών, την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων».

Δειτε Επισης

Με τη συμμετοχή 250 ατόμων πορεία για την Παλαιστίνη στη Λευκωσία
Ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών σε Τ/κ ασθενείς στο Ινστ. Νευρολογίας και Γενετικής
Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία
Πάνω από 1 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου το Σεπτέμβριο
Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά (pics)
Καταγγελίες για την ασφάλιση ηλικιωμένων για οδήγηση ενώπιον της Βουλής-Παράπονα για μη παραχώρηση δανείων
Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»
Προς απόρριψη της συλλογικής σύμβασης, λόγω συγκεκριμένου όρου, οδεύουν οι συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών
Μόνιμη αστυνομική παρουσία ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΤΑΕΠ-Διαμαρτυρήθηκαν για την απουσία ασφάλειας
Συνεχίζονται οι πτήσεις για μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο από Βηρυτό