Στο ψυγείο το νομοσχέδιο για τους 300 στην πράσινη γραμμή-Φωνές για… κωλυσιεργία

Πέντε μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει το Υπουργείο Εσωτερικών για την ανάκτηση των κονδυλίων ύψους δέκα εκατομμυρίων, αναφορικά με την πρόσληψη των 300 ειδικών αστυνομικών για επιτήρηση της πράσινης γραμμής, ενώ την ίδια ώρα, στο περίμενε βρίσκεται και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο είναι το αρμόδιο για να τροχοδρομήσει τις διαδικασίες πρόσληψης των συμβασιούχων. 

Μετά και τη Νομοθεσία που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 14 Ιουλίου, ως ένα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από την πράσινη γραμμή, εκ τότε καμία εξέλιξη δεν υπήρξε επί του θέματος, παρά το γεγονός ότι η τρύπα παραμένει ανοιχτή, μέσω από της οποίας καθημερινά φθάνουν αριθμός μεταναστών που τυγχάνουν εργαλειοποίησης από την Τουρκία. 

Εξάλλου, όπως είχε αποφασιστεί για τους «300» τα καθήκοντά τους θα περιορίζονταν σε θέματα μετανάστευσης, με την επιτήρηση των σημείων διέλευσης παράτυπων μεταναστών κατά μήκος της πράσινης γραμμής, στον έλεγχο παράτυπων μεταναστών και παράνομης εργοδότησης τους, στη μεταφορά και συνοδεία παράτυπων μεταναστών, στην περιφρούρηση και φύλαξη κέντρων υποδοχής ή φιλοξενίας αιτητών ασύλου ή χώρων κράτησης παράτυπων μεταναστών και στις διαδικασίες απέλασης παράτυπων μεταναστών.

Η απόφαση αυτή για πρόσληψη των συμβασιούχων, έχει ταυτόχρονα και υψηλές οικονομικές απαιτήσεις, καθώς όπως έχει υπολογιστεί, το κόστος ανέρχεται στα δέκα εκατομμύρια ευρώ, αφού συνυπολογίζονται οι μισθοί, τα οχήματα και ο εξοπλισμός των προσώπων που θα προσληφθούν. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, το μισθολόγιο των ειδικών αστυνομικών ανέρχεται στα 7,8 εκατομμύρια ευρώ, με επιπλέον 1 εκατομμύριο για εξοπλισμό και επιπρόσθετα 1,2 εκατομμύρια για οχήματα. Κάτι παρόμοιο εξάλλου, συμβαίνει τόσο στη Λιθουανία, την Εσθονία και την Πολωνία.

«Δεν πήραμε την απόφαση πριν πέντε μήνες, για να εφαρμοστεί κάποια στιγμή στο μέλλον»

Έντονα ενοχλημένοι και ταυτόχρονα προβληματισμένοι, είναι από την πλευρά τους οι βουλευτές, καθώς θεωρούν ότι ενώ πριν από πέντε μήνες οι ίδιοι οδήγησαν στην Ολομέλεια αυτό το σημαντικό ζήτημα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, εντούτοις, καμία ενέργεια δεν έγινε μετέπειτα από την Κυβέρνηση, ώστε να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση και η Νομοθεσία. 

Ως ένα αιώνιο πρόβλημα που έχουμε στην Κύπρο, χαρακτήρισε την εν λόγω καθυστέρηση η βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία σημείωσε ότι, «όπως πάντα τα προβλήματα που έχουμε την Κύπρο, αφορούν την εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου και όχι τη θέσπισή του από τη Βουλή. Το πρόβλημα που υπάρχει, απλά είναι πιο έντονο όταν πρόκειται για επείγουσες καταστάσεις, όπως είναι το ζήτημα που επικρατεί αναφορικά με τις μαζικές παράνομες μεταναστευτικές ροές, είναι η εφαρμογή και η υλοποίηση αυτών που προνοούνται από το Νομοθετικό πλαίσιο και όχι η απουσία ρυθμιστικού νομοθετικού πλαισίου. Τους νόμους τους έχουμε, αλλά δυστυχώς, είναι στην εφαρμογή που έχουμε το πρόβλημα, επειδή καθυστερούμε ή ελλιπώς τους εφαρμόζουμε».

Όπως υπέδειξε η κα. Ερωτοκρίτου, «θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς, είτε αυτό αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, είτε αυτό αφορά την Αστυνομία, είτε αφορά το Τμήμα Διοίκησης και Προσωπικού, να καταλάβουν ότι, όταν έρχεται κάτι με επείγουσα μορφή και πιεστικά στη Βουλή, λόγω της φύσης του, την ίδια επείγουσα αίσθηση πρέπει να έχουν και εκείνοι που μετά είναι επιφορτισμένοι να υλοποιήσουν». 

Μάλιστα, για το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην παρούσα φάση σε αναμονή για την έγκριση του κονδυλίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής και βουλευτής του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, διερωτήθηκε στον REPORTER, ότι «εάν τα λεφτά είναι το πρόβλημα, γιατί στους συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς που ήρθαν στη συνέχεια της απόφασης μας, δεν έφεραν συμπληρωματικό κονδύλι για την πρόσληψη των ειδικών αστυνομικών της πράσινης γραμμής;». 

Επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία για τον λόγο που καθυστερούν τόσο αδικαιολόγητα γύρω από το ζήτημα των 300, έχει στείλει από την πλευρά του και το ΕΛΑΜ, σύμφωνα με τον κ. Παπαγιάννη. «Είναι κάτι που δεν μπορεί να έχει δικαιολογία, καθώς η Βουλή το ψήφισε, η Κυβέρνηση έχει εκδώσει και ανακοίνωση, άρα τι αναμένουμε πλέον; Ξεκάθαρα, όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες. Όταν η απόφαση είχε ληφθεί πριν πέντε μήνες, δεν την πήραμε για να εφαρμοστεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Υπήρχε δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής, πριν την ψήφιση, ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να ψηφιστεί για να εφαρμοστεί άμεσα. Ολόκληρη Κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι εφόσον εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και ότι στη Βουλή το συζητούσαμε επί δυο μήνες, έπρεπε να ήταν έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να τα εφαρμόσει;». 

Το μέτρο της επιτήρησης της πράσινης γραμμής, ο κ. Παπαγιάννη, εκτιμά πως είναι για να περιοριστεί τουλάχιστον η ανεξέλεγκτη ροή από τα γκρίζα σημεία της πράσινης γραμμής. Την ίδια ώρα όμως, θεωρεί πως εάν θα συνεχίσει η Κυβέρνηση με αυτές τις κινήσεις, το πρόβλημα με τις ροές, δεν θα επιλυθεί. «Δηλαδή, με το να περιορίσεις εκατό μετανάστες από την πράσινη γραμμή σε μια μέρα και να έρθουν 200 από τη θάλασσα, το πρόβλημα θα διογκώνεται συνεχώς. Έτσι, αυτό που πιστεύουμε είναι ότι ναι μεν να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο με τους 300, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα πιο τολμηρά μέτρα».

Για παράδειγμα, πρόσθεσε ο βουλευτής του ΕΛΑΜ, το πρώτο και πιο άμεσο μέτρο, είναι η αποκοπή των επιδομάτων, «καθώς δεν υπάρχει καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα που να δίνει τα επιδόματα που δίνει η Κύπρος, σε αιτητές ασύλου που οι περισσότεροι είναι παράνομοι. Το δεύτερο, που μπορούμε να κάνουμε, εάν θέλουμε να συνδυάσουμε το μέτρο των 300 ειδικών αστυνομικών, είναι με το όσοι είναι έκδηλα παράνομοι να μην δικαιούνται να προχωρούν σε αίτηση ασύλου. Το τρίτο που είναι συνυφασμένο με το προηγούμενο, είναι ότι όσοι δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία για το ποιοι είναι, να μην τους επιτρέπεται επίσης, να έχουν αίτηση ασύλου».

H αδράνεια που παρατηρείται τους τελευταίους πέντε μήνες, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις ενστάσεις και του προβληματισμούς που εκφράζονταν, ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης. «Μας παρουσίασαν κάτι που δήθεν ήταν κατ' επείγον και έπρεπε να λύσουμε το πρόβλημα με τους μετανάστες, αλλά έχει πέντε μήνες και δεν είδαμε ούτε και μία πρόσληψη».

Όπως εξήγησε ο κ. Πασιουρτίδης, «μας έλεγαν ότι πρέπει να περάσει οπωσδήποτε αυτή η Νομοθεσία για να προσληφθούν οι 300 που θα προσέχουν την πράσινη γραμμή. Την ώρα που χειρίζονται επικοινωνιακά κάποια θέματα, τα παρουσιάζουν με ένα τρόπο που δεν ανταποκρίνεται καν στην πραγματικότητα και αυτό φαίνεται μέσα και από αυτή την περίπτωση. Ήρθαν με πολλή πίεση ότι πρέπει να προσληφθούν αυτοί οι 300 για να ελέγχουμε τη γραμμή, αλλά τελικά δεν έγινα τίποτα. Εμείς εκείνο που λέγαμε εξ αρχής είναι πώς γίνεται να προσλάβουν 300 άτομα, χωρίς εκπαίδευση και χωρίς κάποια ειδικότητα και να οπλοφορούν μάλιστα».

Ζητούν αυστηρές προϋποθέσεις οι αστυνομικοί

Στο μεταξύ, κάθετα αντίθετοι με την πρόσληψη συμβασιούχων στα σώματα ασφαλείας αντί της συμπλήρωσης κενών θέσεων με μόνιμες προσλήψεις, είναι οι αστυνομικοί του Κλάδου Ισότητα, ο οποίος εκτιμά ότι πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε συγκεκριμένο τμήμα και οι 300 συμβασιούχοι, ώστε να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή. 

Μιλώντας στον REPORTER, o πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Ισότητας Νίκου Λοϊζίδη, εξέφρασε τις θέσεις των αστυνομικών, για να σταθεί σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που οφείλουν να πληρούν όσοι θα προσληφθούν. «Παρόλο που στον Νόμο λέει να μας φέρνουν χαρτί από ιδιώτη ψυχίατρο οι ενδιαφερόμενοι, εντούτοις, θεωρούμε ότι στην προκήρυξη για πρόσληψη, θα πρέπει να γίνουν εξειδικευμένες εξετάσεις από τη στιγμή που θα οπλοφορούν, από κυβερνητικό ψυχίατρο. Επίσης, θα δημιουργηθεί μια κατηγορία αστυνομικών, οι οποίοι θα πρέπει να ελεγχθούν σωστά ώστε να μην υπάρχει κάποιο στοιχείο, που θα παρεισφρήσει στις τάξεις της Αστυνομίας».

Παράλληλα, για να ξεχωρίζουν ότι είναι Συμβασιούχοι αστυνομικοί, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως θα πρέπει η στολή τους να είναι εντελώς διαφορετική από των υπόλοιπων αστυνομικών. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι παρόλο που έχουμε πρόβλημα υποστελέχωσης, όπως διατυμπανίζεται συνεχώς, εντούτοις, θα χρειαστούν περίπου 25 λοχίες ή αναπληρωτές λοχίες ή αναπληρωτές υπαστυνόμοι για να τεθούν ως επικεφαλής αυτών των 300. Οπόταν, θα δημιουργηθούν και άλλα προβλήματα στην Αστυνομία, με αυτές τις προσλήψεις».

Επιπρόσθετα, σαν Συνδικαλιστικό Σώμα, ανέφερε ο κ. Λοϊζίδης, «δεν θα δεχθούμε να υπάρξει οποιαδήποτε ανάμειξη Συμβασιούχων σε οποιοδήποτε τμήμα της Αστυνομίας το οποίο ξεκάθαρα η δουλειά του, δεν θα είναι οι μετανάστες. Εξάλλου, αυτές είναι οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες η Επιτροπή Νομικών και η Βουλή, ζήτησαν αυτό το Νομοσχέδιο στο οποίο ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος Ισότητα, ήταν, είναι και θα είναι αντίθετος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νέα απάτη με τηλεφωνικές βιντεοκλήσεις-Παριστάνουν λειτουργούς της Revolut
Το μεταναστευτικό σημαντικότερο θέμα για Κύπριους σε σχέση με μέσο όρο ΕΕ
Γυρίζουν την πλάτη στους θεσμούς οι Κύπριοι-Πάνω από τους μισούς δεν τους εμπιστεύονται
Δεν έλαβε ακόμη απάντηση ο ΠτΔ για την ημερομηνία της συνάντησης με Τατάρ-«Έχουμε και εμείς κόκκινες γραμμές»
Συνελήφθη σε υπό ανέγερση πολυκατοικία ο δραπέτης-Most Wanted στη Σουηδία για απάτη εκατομμυρίων
Μονόλεπτη σιγή στην Ολομέλεια για τον θάνατο του Ευστάθιου Ευσταθίου
Τα πρωτόκολλα μας έπεσαν απ' τα χέρια... Απέδρασαν από το παράθυρο οι «καμπάνιες», ζητούμενο η επάρκεια
«Με βίασαν οι κακοποιοί του Άσαντ, αλλά πλέον δεν φοβάμαι να δείξω το πρόσωπό μου»-Η ιστορία του Ρενέ και της Νουτζίν
Αποδέχτηκε η Ολομέλεια την αναπομπή για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά
Honda και Nissan ανακοίνωσαν πως συγχωνεύονται-Mega deal στην αυτοκινητοβιομηχανία