Συναγερμός στο ECDC-Νέο στέλεχος της Όμικρον εντοπίστηκε στην Ευρώπη

Σε τουλάχιστον πέντε χώρες στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί ένα νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού και είναι πιθανό να κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της ΕΕ (ECDC).

Αυτό πιθανότατα θα συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 τις επόμενες εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με μια επιδημιολογική ενημέρωση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ECDC.

«Οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για την εμφάνιση και εξάπλωση του στελέχους BQ.1 και να διατηρήσουν τον ευαίσθητο και αντιπροσωπευτικό διαγνωστικό έλεγχο», προέτρεψε ο διευθυντής του ECDC Andrea Ammon. 

«Οι χώρες, θα πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα ποσοστά κρουσμάτων κορωνοϊού, ειδικά σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Θα πρέπει επίσης να παρακολουθούνται δείκτες όπως οι νοσηλείες, οι εισαγωγές και οι πληρότητες στις μονάδες εντατικής θεραπείας καθώς και οι θάνατοι» πρόσθεσε.

Προκαταρκτικές εργαστηριακές μελέτες στην Ασία δείχνουν ότι η παραλλαγή BQ.1 της Όμικρον έχει την ικανότητα να αποφεύγει σημαντικά την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το στέλεχος οδηγεί σε βαρύτερη νόσηση σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον που υπάρχουν ήδη.

Αναμένεται ότι θα χρειαστούν πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις για τις ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, όπως ενήλικες άνω των 60 ετών, ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και έγκυες γυναίκες, σύμφωνα με το ECDC.

Δειτε Επισης

Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία
Πάνω από 1 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου το Σεπτέμβριο
Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά (pics)
Τα βρήκαν τελικά ΟΚΥΠΥ με συντεχνίες-Καταρχήν συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση
Καταγγελίες για την ασφάλιση ηλικιωμένων για οδήγηση ενώπιον της Βουλής-Παράπονα για μη παραχώρηση δανείων
Εμπρηστικός ο Τατάρ-«Μακροπρόθεσμος στόχος η κατεδάφιση και ανοικοδόμηση στο Βαρώσι»
Με ευχές, χαμηλές προσδοκίες και μία διαφωνία πάει στη Νέα Υόρκη για τη συνάντηση με Τατάρ ο ΠτΔ
Αναζητούν δέκα άτομα για την επίθεση με ντελιβεράδες-Κουβαλούσαν και ρόπαλο οι δράστες (pics)
Στο κελί μέχρι τη δίκη ο συνεργός του Κομμωτή-Λήφθηκε υπόψη πως αποφυλακίστηκε με parole
Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»