Παραλογισμοί, προσκόμματα και ένα ημερολόγιο που χρήζει... γνωμάτευσης
06:40 - 20 Οκτωβρίου 2022
22 Αυγούστου 2022: Η Ελεγκτική Υπηρεσία δίδει στη δημοσιότητα την Ειδική Έκθεση που ετοίμασε για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα
25 Αυγούστου 2022: Τα αποτελέσματα της Έκθεσης τίθενται προς συζήτηση ενώπιον της επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Εκεί μεταξύ άλλων ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κοινοποιεί την απόφαση του να αποστείλει στοιχεία και τεκμήρια των ελέγχων της υπηρεσίας του, προς τη Νομική Υπηρεσία και την Αρχή Καταπολέμησης κατά της Διαφθοράς, τονίζοντας μάλιστα πως ενδεχομένως να προκύπτει ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος για την ηγεσία της πρώτης.
2 Σεπτεμβρίου 2022: Η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών πλήρη κατάλογο των παρόχων (δικηγόρων, Ελεγκτών κτλ) με τον αριθμό των πολιτογραφήσεων που χειρίστηκε ο κάθε ένας για να τις προωθήσει στη Νομική Υπηρεσία και την Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Την ίδια ημέρα λειτουργός του Υπουργείου Εσωτερικών ενημερώνει λειτουργό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι ο εν λόγο κατάλογος ήταν ήδη έτοιμος για χρήση και ότι θα τον διαβίβαζε στην Ελεγκτική Υπηρεσία εφόσον λάμβανε έγκριση από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας μήνας για μια υπογραφή-Δεν δόθηκαν στον Οδυσσέα τα στοιχεία για διαβατήρια
Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά εξηγήσεις για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην διαβίβαση των στοιχείων. Η απάντηση της λειτουργού του ΥΠΕΣ, είναι πως εκκρεμεί η έγκριση από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών.
15 Σεπτεμβρίου 2022: Ερωτηθείς για τις ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας μετά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ΚΕΠ, ο Γενικός Εισαγγελέας υπεραμύνεται τον χειρισμών του, αφήνοντας παράλληλα αιχμές ότι σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν του απέστειλε τα στοιχεία της Ειδικής Έκθεσης παρά το γεγονός ότι ο ίδιος τα ζήτησε.
Την ίδια ημέρα ο Γενικός Ελεγκτής απαντά στον Γενικό Εισαγγελέα με ανάρτηση του στο twitter, στην οποία αναφέρει πως αναμένει κάποια συμπληρωματικά στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών και μ΄λις τα παραλάβει θα διαβιβάσει την έκθεση για το ΚΠΕ στον Γενικό Εισαγγελέα και την Αρχή κατά της Διαφθοράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καλά κρατεί η κόντρα των Γενικών-Έριξε το γάντι ο Σαββίδης, το σήκωσε ο Οδυσσέας
3 Οκτωβρίου 2022: Η Ελεγκτική Υπρηεσία απευθύνεται γραπτώς στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών επισημαίνοντας ότι το άρθρο 4 του Περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στο Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Νόμου (Ν.113(I)/2002) του επιβάλλει υποχρέωση να μην ασκεί επιρροή σε πρόσωπο που κλήθηκε για την παροχή στοιχείων ή πληροφοριών και να μην το υποκινεί στην κατακράτηση των στοιχείων ή πληροφοριών αυτών, ζητώντας την παράδοση των στοιχείων που ζητήθηκαν.
17 Οκτωβρίου 2022: Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών απάντησε στην επιστολή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ότι ο εν λόγω κατάλογος «άπτεται ευαίσθητων δεδομένων, των οποίων η εμπιστευτικότητα θα πρέπει να διαφυλαχθεί», και συνεπώς το Υπουργείο ζήτησε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και μέχρι τότε δεν θα παραχωρήσει τα ζητηθέντα στοιχεία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Καρφώνει» ξανά το ΥΠΕΣ η Ελεγκτική-Δεν τους δίνουν στοιχεία για τα διαβατήρια
Αυτή είναι συνοπτικά η ιστορία που αφορά τα επιπλέον στοιχεία που ζήτησε η Ελεγκτική Υπηρεσία από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε σχέση με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Ουσιαστικά, αυτά τα στοιχεία αφορούν τα δικηγορικά, τα ελεγκτικά και τα λογιστικά γραφεία που παρείχαν υπηρεσίες για τις ανάγκες της πολιτογράφησης ξένων επενδυτών. Πρόκειται για έναν κατάλογο ή καλύτερα μια λίστα με τα ονόματα των γραφείων αυτών και δίπλα των αριθμών των πολιτογραφήσεων που συμμετείχαν. Αυτή τη λίστα το Υπουργείο Εσωτερικών αρνείται να την παραδώσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία, διότι σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του, θα πρέπει να διαφυλαχθεί η εμπιστευτικότητα τους.
Μια εμπιστευτικότητα που ουσιαστικά αφορά το τρίγωνο Ελεγκτική Υπηρεσία-Νομική Υπηρεσία-Αρχή κατά της Διαφθοράς. Η υπόθεση υπενθυμίζει σε όλους τον κακό χαμό που προκλήθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια όταν σε ένα déjà vu το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από γνωμάτευση του Γιώργου Σαββίδη, αρνήθηκε να παραδώσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία τους φακέλους των πολιτογραφήσεων. Σε εκείνη την περίπτωση, ωστόσο, η δικαιολογία ορθά ή λανθασμένα, ήταν πως θα έπρεπε πρώτα να ολοκληρωθεί η έρευνα της Επιτροπής Νικολάτου.
Σήμερα, όμως καμία άλλη έρευνα δεν συντρέχει, συνεπώς η δικαιολογία που προβάλλεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι πως πρόκειται για ευαίσθητα δεδομένα. Ευαίσθητα δεδομένα που πάντως, θα μπορούσαν οφθαλμοφανέστατα να βοηθήσουν τις διωκτικές Αρχές στις έρευνες για το σκάνδαλο των διαβατηρίων.
Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε και αναμένει αυτά τα στοιχεία για να προχωρήσουν οι έρευνες που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νομική Υπηρεσία σε συνεργασία με την Αστυνομία για το συγκεκριμένο σκάνδαλο, ενώ την ίδια ώρα τα στοιχεία θα διαβιβαστούν και στην Αρχή Καταπολέμησης της Διαφθοράς, για να ξεκινήσει κι αυτή δειλά δειλά τις δικές της έρευνες.
Με αυτή την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, δημιουργείται το εξής παράδοξο. Ουσιαστικά καλείται η Νομική Υπηρεσία να αποφασίσει εάν οι λίστες με τους δικηγόρους και τους λογιστές που ενδεχομένως να εκμεταλλεύτηκαν το ΚΕΠ και να πλούτισαν στις πλάτες του κράτους, το οποίο είναι σήμερα εκτεθειμένο, θα παραμείνουν σκονισμένες σε ένα γραφείο στο Υπουργείο Εσωτερικών ή αν θα τις λάβει η ίδια η Νομική Υπηρεσία για να τις χρησιμοποιήσει στις ποινικές έρευνες που διεξάγει.
Η ίδια η Νομική Υπηρεσία δηλαδή που καλείται από το ΥΠΕΣ να δώσει γνωμάτευση, είναι αυτή που ουσιαστικά θα βοηθηθεί από την παράδοση τους με την λογική της παράδοσης πάντως, για πολλούς να μοιάζει μονόδρομος. Το ζήτημα ωστόσο που κάποιοι προβάλλουν είναι εάν μέσα από τη γνωμάτευση που θα δοθεί θα αποκλείει την παράδοση τους, είτε στην Ελεγκτική Υπηρεσία, είτε στην Αρχή κατά της διαφθοράς, είτε και στις δύο ανεξάρτητες Αρχές.
Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε για την αντιπολίτευση και για όσους κατηγορούν την ηγεσία της για διαφθορά, ότι επιχειρεί να αφήσει εκτός κάδρου και να αποκλείσει τις έρευνες της Ανεξάρτητης Αρχής Κατά της Διαφθοράς. Της νεοσύστατης Αρχής δηλαδή που ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης δήλωσε ότι θα παραδώσει τα στοιχεία για το ΚΕΠ, για να διερευνήσει εάν εντοπίζεται σύγκρουση συμφέροντος για τον Γιώργο Σαββίδη και τον Σάββα Αγγελίδη, μεταξύ των θέσεων που κατέχουν σήμερα και των προηγούμενων τους ιδιοτήτων, ως υπουργών της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Η εξέλιξη κι αυτής της υπόθεσης ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις αλλοπρόσαλλές αποφάσεις που κατά καιρούς λήφθηκαν και λαμβάνονται από διάφορους εμπλεκομένους στη διαδικασία. Το που θα οδηγήσει κι αυτή η νέα κόντρα μεταξύ των κορυφαίων θεσμών παραμένει άγνωστο. Αυτό όμως που είναι σίγουρο, είναι πως σε μια μάχη που θεωρητικά όλος ο μηχανισμός του κράτους και σύσσωμοι οι ανεξάρτητοι θεσμοί θα έπρεπε να δίνουν δίπλα δίπλα, παραμένουν απέναντι και ο απλός πολίτης διερωτάται αν αυτά τα πρόσωπα που κλήθηκαν να υπηρετήσουν είναι αντάξια των προσδοκιών της κοινωνίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Η μικρογραφία του Οδυσσέα, το άδειασμα από πολιτικούς φίλους και ένα στοίχημα
- Παρτίδα σκάκι οι έρευνες για ΚΕΠ-Ρουά ματ από Οδυσσέα, αντιδρούν οι υπόλοιποι
- Έδωσε συνέχεια στη διαμάχη με τον Ελεγκτή ο ΔΗΣΥ-«Στερούνται βάσης οι ισχυρισμοί»