Ψάχνουν τρόπους μείωσης του αριθμού καισαρικών τομών-Χτυπά κόκκινο το ποσοστό

Η πρωτιά της Κύπρου, τα τελευταία χρόνια, στη διενέργεια καισαρικών τομών θα βρεθεί ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, σε μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις από τους αρμόδιους φορείς για τις αιτίες και τρόπους περιορισμού τους. Το ζήτημα δεν απασχολεί για πρώτη φορά, αφού έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο, χωρίς ωστόσο να ελεγχθεί σε βάθος η αιτία που οι γυναικολόγοι προτείνουν ευκολότερα τη διενέργεια καισαρικών τομών, παρά τον φυσιολογικό τοκετό.

Ο αυξημένος αριθμός των καισαρικών στην χώρα μας, καταδεικνύεται και μέσα από τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τα οποία, το 2020 οι καισαρικές τομές ανήλθαν στο 61% του συνόλου των γεννήσεων, ποσοστό το οποίο έρχεται σε αντίθεση με το αποδεκτό όριο που έχει καθοριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δηλαδή το 10-15% του ποσοστού γεννήσεων κάθε χώρας, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ξεπερνά το 30%.

Τα δεδομένα έχουν κρούσει τον κώδωνα κινδύνου, με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και υπεύθυνη των πολιτικών θεμάτων του Οργανισμού Birth Forward, Ειρήνη Σοφρωνίου, να αφήνει αιχμές για το χρηματικό ποσό που λαμβάνουν οι γυναικολόγοι. Ποσό που είναι σχεδόν το διπλάσιο σε σύγκριση με αυτό του φυσιολογικού τοκετού.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η κα Σοφρωνίου, κάποιες φορές, οι γυναικολόγοι βρίσκουν ως πρόφαση διάφορες δικαιολογίες, είτε για την θέση που βρίσκεται το έμβρυο πριν τη γέννα, είτε ακόμη και ότι είναι στενή η λεκάνη της μητέρας, ώστε να μην προχωρήσει με φυσιολογικό τοκετό. «Μας ανησυχεί το γεγονός ότι πραγματοποιούνται σε μεγάλο βαθμό καισαρικές στην Κύπρο. Προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα και αυτό κυρίως είναι το χρηματικό, αφού στοιχίζουν πολύ περισσότερο από έναν κανονικό τοκετό. Ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς», είπε η κα Σοφρωνίου.

Παράλληλα, σημειώνει πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας το Μακάρειο Νοσοκομείο προχωρούσε μόνο με καισαρικές τομές λόγω του κορωνοϊού, κάτι που για την κα Σοφρωνίου, δεν ισχύει. «Οι καισαρικές τομές θέτουν τις μητέρες και το παιδί, σε μεγαλύτερο κίνδυνο, αφού πρόκειται για εγχείρηση. 

Είναι πολλές οι περιπτώσεις που οι γυναικολόγοι πιέζουν την μητέρα να προχωρήσει σε καισαρική, κάτι που για την κ. Σοφρωνίου είναι κατακριτέο, αφού θεωρεί πως εάν η καισαρική τομή δεν είναι επιθυμία της μητέρας, θα πρέπει να αποφασίζεται στα λογικά πλαίσια των ειδικοτήτων που έχουν οι γυναικολόγοι.

Ο σημαντικός ρόλος της μαίας και το οικονομικό κίνητρο

Ως πολυπαραγοντική χαρακτήρισε την κατάσταση, η πρόεδρος της Επιτροπής Μαιών του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών (ΠΑΣΥΝΜ), Στέλλα Λεοντίου, στηρίζοντας την αναφορά της στο γεγονός πως δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση όσον αφορά την καισαρική τομή αλλά και στο ότι έχει αλλάξει ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία.

Θέση της Επιτροπής Μαίων είναι πως, οι νέες μητέρες θα πρέπει να ενημερώνονται για τις επιπλοκές, τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις της καισαρικής τομής. «Η καισαρική πρέπει να πραγματοποιείται, εκεί και όπου είναι σωτήρια. Παρόλα αυτά, το ποσοστό καισαρικών στην Κύπρο απέχει σε μεγάλο βαθμό από το όριο του 20%», εξήγησε η κα Λεοντίου.

Είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν ώστε να παρατηρηθεί μείωση στις καισαρικές, σύμφωνα με την κα Λεοντίου, όπως είναι  η ενδυνάμωση της γυναίκας και η πρόσβασή της σε μαίες. Όπως είπε, «από τον Ιούλιο 2020 στην ολομέλεια της Επιτροπής Υγείας της Βουλής έχουμε κερδίσει το δικαίωμα η γυναίκα να έχει άμεση πρόσβαση στη μαία, δηλαδή να μπορεί να επισκεφθεί τη μαία χωρίς κανένα παραπεμπτικό. Όμως, ο ΟΑΥ και το Σύστημα Υγείας, δεν έχει εναρμονιστεί. Θα έπρεπε να υλοποιηθεί αυτή η πρόνοια σύμφωνα με τον νόμο γιατί υπάρχουν γυναικολόγοι που δεν προσχωρούν σε παραπομπή των γυναικών σε μαίες».

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει, είναι η εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας, αφού όπως τόνισε η κα Λεοντίου, τόσο οι γυναικολόγοι, όσο και οι μαίες, έχασαν την επαφή με τον φυσιολογικό τοκετό, ενώ την ίδια ώρα θεωρεί πως σημαντικό ρόλο παίζει το οικονομικό κίνητρο αλλά και η δημιουργία κοινών κατευθυντήριων οδηγιών σε ιδιωτικά και κρατικά νοσηλευτήρια. «Θα έπρεπε να πάρουμε ως παράδειγμα άλλες χώρες που είχαν υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών και έχουν μειώσει τα ποσοστά λόγων των σεμιναρίων στα οποία έχουν προχώρησε το νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει εξίσωση της αμοιβής, τόσο του φυσιολογικού,  όσο και την καισαρικής τομής. Δεν γίνεται να αμείβεται η καισαρική τομή περισσότερο έναντι του φυσιολογικού τοκετού. Τέλος,  θα πρέπει να υπάρξουν κοινές κατευθυντήριες οδηγίες τόσο από τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια όσο και από τα κρατικά για  ακολουθούμε την ίδια γραμμή, αλλά και η δημιουργία μητρώου για τα καταγράφονται τα στατιστικά δεδομένα των καισαρικών τομών ανά νοσηλευτήριο», είπε η κα Λεοντίου.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Ευθύμιος Δίπλαρος είπε πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα αναζητηθούν τρόποι μείωσης των καισαρικών τομών στην Κύπρο, όπως επίσης θα εξεταστεί το κατά πόσον τηρούνται τα πρωτόκολλα. «Δεν γίνεται να προτείνουν συνέχεια καισαρικές οι γιατροί είτε γιατί λαμβάνουν περισσότερα χρήματα, είτε γιατί είναι πιο εύκολο για αυτούς», σημείωσε ο κος Δίπλαρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Με τη συμμετοχή 250 ατόμων πορεία για την Παλαιστίνη στη Λευκωσία
Ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών σε Τ/κ ασθενείς στο Ινστ. Νευρολογίας και Γενετικής
Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία
Πάνω από 1 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου το Σεπτέμβριο
Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά (pics)
Καταγγελίες για την ασφάλιση ηλικιωμένων για οδήγηση ενώπιον της Βουλής-Παράπονα για μη παραχώρηση δανείων
Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»
Προς απόρριψη της συλλογικής σύμβασης, λόγω συγκεκριμένου όρου, οδεύουν οι συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών
Μόνιμη αστυνομική παρουσία ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΤΑΕΠ-Διαμαρτυρήθηκαν για την απουσία ασφάλειας
Συνεχίζονται οι πτήσεις για μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο από Βηρυτό