Δυόμιση μήνες για διερεύνηση ο Αιμιλιανίδης, πέραν του ενός και ακόμη μελετά η Εισαγγελία

Στις 20 Ιουνίου, ο Γενικός Εισαγγελέας διόρισε τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή για να διερευνήσει το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς που κατήγγειλε η Διεύθυνση των Φυλακών σε βάρος του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, ο οποίος φέρεται να συνομιλούσε παράνομα με βαρυποινίτη που εκτίει πολυετή ποινή φυλάκισης για εμπορία ναρκωτικών και από τον οποίο, μεταξύ άλλων, ζητούσε στοιχεία που θα έπλητταν την Άννα Αριστοτέλους με σκοπό την εξόντωση της, ακόμα και βίντεο από την προσωπική της ζωή.   

Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, ο οποίος βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με την Εισαγγελία καθ' όλη την διάρκεια των ερευνών του, παρέδωσε το πόρισμα του στον Γενικό Εισαγγελέα, με το οποίο εισηγείται την ποινική δίωξη τριών προσώπων. Του Μιχάλη Κατσουνωτού, του δεύτερου αστυνομικού και του βαρυποινίτη, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν διαψεύδονται, αντιθέτως επιβεβαιώνονται «άτυπα» από πηγές στην Εισαγγελία, προκύπτουν αδικήματα που σχετίζονται με διαφθορά, κατάχρηση εξουσίας, συνωμοσία και άλλα συναφή. 

Στο μεταξύ, το σκάνδαλο είδε το φως της δημοσιότητας στις 17 Ιουνίου, με τους αρμόδιους, παρά τη σοβαρότητα των καταγγελιών, να επιδεικνύουν διστακτικότητα στην αυτεπάγγελτη παρέμβαση τους, η οποία εν τέλει δεν έγινε, μέχρι που ακολούθησε γραπτή καταγγελία από τους δικηγόρους της Άννας Αριστοτέλους, ενώ πληροφορίες επιμένουν να αναφέρουν μέχρι σήμερα, πως αρμόδιοι ήταν ενήμεροι προ πολλού για τα στοιχεία που εντοπίστηκαν, χωρίς όμως να υπάρχει αντίδραση, αντιθέτως επιχειρήθηκε το ζήτημα να επιλυθεί με διαφορετικό τρόπο, πράγμα το οποίο δεν αποδέχθηκε η Διεύθυνση των Φυλακών. Ίσως είναι για αυτό το λόγο που κάποιοι διαμηνύουν πως υπάρχουν ακόμη άγνωστες πτυχές της υπόθεσης που δεν ήρθαν στο φως, που σχετίζονται με γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν των καταγγελιών, όπως επίσης και για άλλα στοιχεία που έχουν σχέση με την υπόθεση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μια φορά και ένα καιρό η Αριστοτέλους κατήγγειλε διαφθορά...

Ωστόσο, πλέον τα μάτια είναι στραμμένα στην Εισαγγελία, στα χέρια της οποίας βρίσκεται το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, το οποίο περιέχει δεκάδες καταθέσεις, έγγραφα και τα αποτελέσματα από τον δικανικό έλεγχο του κινητού του βαρυποινίτη που κατείχε παράνομα και με τον οποίο συνομιλούσε με τον Μιχάλη Κατσουνωτό αλλά και με τον δεύτερο αστυνομικό, όπως είχε παραδέχθηκε ο ίδιος μετά την κατάσχεση του. Το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, ενώ οι έρευνες γύρισαν ενάμιση με δύο χρόνια πίσω, αφού προέκυψαν μαρτυρίες που έδειχναν επικοινωνία βαρυποινίτη με Κατσουνωτού από πέρυσι, ενώ παρεμφερή ζητήματα, όπως για παράδειγμα οι παρεμβάσεις σε διαδικασίες, που κλήθηκε να διερευνήσει. 

Σημειώνεται, πως από τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη ζητήθηκε να επεκταθεί η έρευνα του, σε σχέση με κινητά και ναρκωτικά στις Φυλακές, κάτι που δείχνει πως ήταν στο πεδίο διερεύνησης του και είχε σχέση με την δική του έρευνα, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε λόγο όγκου εργασίας, με τον Εισαγγελέα να διατάζει δεύτερη έρευνα, από τέσσερις ανακριτές - δύο από τις τάξεις της Αστυνομίας - αναφέροντας μάλιστα πως πρόκειται για ανεξάρτητη έρευνα που δεν συνδέεται με αυτή του κ. Αιμιλιανίδη, ανεξαρτήτως εάν πρώτα ζητήθηκε από αυτόν να διευρύνει τις έρευνες του. Υπενθυμίζεται, πως ο ενώπιον του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη υπάρχει μαρτυρία κρατούμενου, ο οποίος ανέφερε πως τους προτάθηκε να εφοδιαστεί με κινητό ώστε να δίνει πληροφορίες της Αστυνομίας κατά της Διεύθυνσης με αντάλλαγμα να βοηθηθεί στην ποινική του υπόθεση, ενώ υπάρχει και δεύτερη μαρτυρία από άλλο κρατούμενο, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε σε προτεινόμενο deal. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παραμύθι δίχως… Δράκο!

Το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης, απαριθμεί 660 σελίδες. Με βάση τις ημερομηνίες, ο ανακριτής μέσα σε περίπου δυόμιση μήνες (σ.σ συμπεριλαμβάνονται και οι διακοπές του Αυγούστου), έλαβε δεκάδες καταθέσεις από διάφορα πρόσωπα, αξιολόγησε έγγραφα, εξέτασε τα αποτελέσματα του δικανικού ελέγχου και κατέληξε σε ευρήματα, τα οποία παρέδωσε στον Γενικό Εισαγγελέας. 

Ωστόσο, έχει περάσει πέραν του ενός μήνα από την ημέρα της παράδοσης του πορίσματος, με την Νομική Υπηρεσία όμως να μην ανακοινώνει ακόμη τις αποφάσεις της, αναφέροντας πως το πόρισμα βρίσκεται υπό μελέτη, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε πως δεν μπορεί να καθορίσει το χρονοδιάγραμμα των ανακοινώσεων. 

Η καθυστέρηση που παρατηρείται επιβεβαιώνει από τη μία εμμέσως τις εισηγήσεις για διώξεις, σε διαφορετική περίπτωση ενδεχομένως να έλεγε κάποιος πως θα είχαμε ήδη ανακοινώσεις, ενώ από την άλλη, έχει αναπτύξει μια παραφιλολογία γύρω από τις προθέσεις της Εισαγγελίας. Σε αυτή την παραφιλολογία έρχεται να προστεθεί και η συγκυρία πως εκπνέει το χρονοδιάγραμμα της δεύτερης έρευνας σε βάρος των Φυλακών, γύρω από την οποία δημιουργήθηκαν σκιές, αφού διατάχθηκε μετά την καταγγελία της Διεύθυνσης και η οποία βασίστηκε κατά κύριο λόγο σε διαρροή μαρτυρικού υλικού, σύμφωνα με τους δικηγόρους της Αριστοτέλους, που παρέδωσαν οι ίδιοι και το οποίο εντοπίστηκε στις συνομιλίες του βαρυποινίτη με τον Μιχάλη Κατσουνωτό. Σημειώνεται πως ακόμη δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα γιατί ζητήθηκε από τον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη να διευρήνει την έρευνα του, αφού η Νομική Υπηρεσία υποδεικνύει πως πρόκειται για διαφορετική έρευνα. 

H Νομική Υπηρεσία υποστηρίζει πως χρειάζεται χρόνος να μελετηθεί το ογκωδέστατο πόρισμα, κάποιοι βλέπουν πίσω από την καθυστέρηση προσπάθεια συγκάλυψης, κάποιοι άλλοι επικοινωνιακή στρατηγική. Εντούτοις, η απάντηση θα δοθεί μέσα από το χρόνο που θα επιλέξει η Νομική Υπηρεσία να προβεί σε ανακοινώσεις και στην βάση των αποφάσεων της, με φόντο το πόρισμα Αιμιλιανίδη.

Από εκεί και πέρα, ο κάθε ένας εξάγει τα δικά του συμπεράσματα, όπως τα εξάγει μέχρι σήμερα, για όλα τα ζητήματα. Αναμφίβολα όμως, η καθυστέρηση που παρατηρείται γενικότερα στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με σοβαρά ζητήματα, που κατά κύριο λόγο αφορούν σκάνδαλα διαφθοράς (σ.σ διαβατήρια, Αl jazeera, υπόθεση Γιαννάκη κτλ), οδηγεί τον κόσμο σε καχυποψία και ενδεχομένως να είναι κάτι που αδικεί την ίδια την Νομική Υπηρεσία, η οποία, δεδομένου πως αποτελεί γρανάζι στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης, θα πρέπει να ρίξει λάδι στην μηχανή της, εάν θέλει να απομακρύνει τις σκιές που έχουν δημιουργηθεί γύρω από ένα από τους πιο σημαντικούς θεσμούς.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι καταγράφει τελικά ο Αιμιλιανίδης και γιατί η τόση καθυστέρηση στις αποφάσεις;

Δειτε Επισης

Νέα φρίκη στη Γαλλία-Πατέρας βίαζε την έφηβη κόρη του και την «προσέφερε» σε άλλους άνδρες
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Είχαν τηλέφωνα, ρολόγια, χρυσαφικά και βαλίτσες με ακριβά ρούχα αλλά δεν λένε πού τα βρήκαν
Σχεδόν 1,500 φυσίγγια εντόπισε η Αστυνομία στις έρευνες στο Βατί
Οργιώδες παρασκήνιο για την απεργία των γιατρών-Βρήκε το… εμβόλιο ο Δίπλαρος, καταρχήν συμφωνία
Χάλασε κοντραμπάντο δέκα κιλών ναρκωτικών η Αστυνομία-Χειροπέδες σε τρεις, γνωστοί στις Αρχές οι δύο
Εντοπίστηκε ο ανήλικος που καταζητείτο για την απόπειρα φόνου 24χρονου και 16χρονου στη Λευκωσία
Πώς απαντά ο Γενικός Εισαγγελέας για τις εκκρεμούσες υποθέσεις στο σκάνδαλο Αββακούμ
Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες και ανέμους από τη Μετεωρολογική
Νέα προδικαστική ένσταση στη δίκη Αϊκούτ-Επικαλείται την φυματίωση στις Κεντρικές και ζητά να αφεθεί ελεύθερος η υπεράσπιση