Ζήτησαν περισσότερο έλεγχο γιατρών και αμοιβών για τις καισαρικές στην Κύπρο

Για θλιβερή πρωτιά της Κύπρου στις καισαρικές τομές έκαναν λόγο Βουλευτές μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας κατά τη σημερινή συνεδρία στην οποία, μεταξύ άλλων, συζήτησαν τον αυξημένο αριθμό των καισαρικών τομών στην Κύπρο, τις αιτίες που τον προκαλούν και τρόπους περιορισμού του.

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, ανέφερε ότι η Κύπρος κατέχει δυστυχώς την πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα ποσοστά καισαρικών τομών. Σημείωσε ότι, πρόκειται για σωτήρια επέμβαση, όταν αυτή γίνεται, εκεί που ενδείκνυται. Δήλωσε επίσης, ότι ποσοστό μεγαλύτερο της τάξης του 15%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν συνδέεται με βελτίωση της μητρικής ή νεογνικής θνησιμότητας, αφού η καισαρική τομή δεν παύει από το να αποτελεί μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση. Όλοι γνωρίζουμε, είπε, τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού. Ανέφερε ότι όλοι οφείλουμε να εντρυφήσουμε στις αιτίες για το φαινόμενο του υψηλού αριθμού των καισαρικών τομών, ώστε να μπορέσουμε να θεμελιώσουμε τις λύσεις, στη βάση επιστημονικών δεδομένων, βέλτιστων ιατρικών πρακτικών και ιατρικών κατευθυντήριων γραμμών. Ο κ. Πάζαρος δήλωσε ότι, η Επιτροπή Υγείας είναι πρόθυμη να εργαστεί συλλογικά για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού και για τον λόγο αυτό κλήθηκαν στην Επιτροπή Υγείας όλοι οι αρμόδιοι φορείς ώστε να ξεκινήσει μία γόνιμη συζήτηση, η οποία θα οδηγήσει σε συγκεκριμένες λύσεις. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, δήλωσε ότι δυστυχώς η Κύπρος έχει παγκόσμια πρωτιά στις καισαρικές, αφού είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με ποσοστό 70%. Οι καισαρικές πρόσθεσε, είναι αυξημένες για πολλούς λόγους. Ο πρώτος λόγος, είπε, είναι ότι έχουμε πολλές κυήσεις διδύμων. Συμπλήρωσε ότι, δεν υπάρχει ο ανάλογος έλεγχος των γιατρών-γυναικολόγων καθώς οι αμοιβές των καισαρικών είναι πιο ψηλές από τους φυσιολογικούς τοκετούς. Οι προφανείς λύσεις, πρόσθεσε ο κ. Σαββίδης, είναι περισσότερος έλεγχος, μεγαλύτερη ενημέρωση των γυναικών για τα οφέλη του φυσικού τοκετού και για τους κινδύνους που διατρέχουν κατά τη διάρκεια της καισαρικής. Ο ΟΑΥ, συνέχισε, πρέπει να επιβραβεύει νοσηλευτήρια που κάνουν γέννες με φυσικό τοκετό. Οι καισαρικές τομές θα πρέπει να γίνονται εάν και εφόσον τεκμηριωμένα επιστημονικά είναι ανάγκη, κατέληξε ο κ. Σαββίδης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνάντηση των εκπαιδευτικών οργανώσεων μετά τη συμβιβαστική πρόταση του Προέδρου
Πέρασε από χίλια μύρια κύματα αλλά παραδίδεται η επέκταση του ΤΑΕΠ Λάρνακας-Τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης
Oι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 8.400.000 ευρώ
Βάζει τέλος στη στέρηση άδειας οδηγού που καταδικάστηκε για κατοχή ή χρήση ουσιών η Βουλή
Απαντά στο ΥΠΕΣ ο Δήμος Στροβόλου-«Ακατανόητη προσπάθεια να δικαιολογήσει την απουσία αναπτυξιακών έργων»
ΟΣΑΚ: Στόχος και αποστολή το συμφέρον των Κυπρίων ασθενών
Υπεγράφη συμβόλαιο για τη Φάση Β3 του Περιμετρικού, θα συνδέεται η Μακαρίου στη Λακατάμια με τον δρόμο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου
Εγκρίθηκε τροποποίηση για απαγόρευση πώλησης ακινήτων σε περιοχές μη ελεγχόμενες από την Κύπρο
Η Βουλή ψήφισε νόμο που κατοχυρώνει το επάγγελμα του διασώστη-Τι προβλέπει
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από Βουλή κατά του νομοσχεδίου για διαδηλώσεις