Η υγεία του Αρχιεπισκόπου αναζωπυρώνει τον «Ιερό Πόλεμο» για τη διαδοχή του

Σε θέσεις μάχης, σαν έτοιμα από καιρό, βρίσκονται ήδη τα επιτελεία των βασικών υποψηφίων-ιεραρχών για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας με την κατάσταση του να έχει επιδεινωθεί από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.   

Τα προβλήματα υγείας του Αρχιεπισκόπου, τα οποία είναι γνωστά εδώ και χρόνια, ήταν αυτά που ουσιαστικά οδήγησαν τους ενδιαφερόμενους για τον αρχιεπισκοπικό θώκο, στο να αρχίσουν από νωρίς τον προεκλογικό με φόντο πάντα μια θέση στο τριπρόσωπο όπου εκεί τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα κληθούν να επιλέξουν τον διάδοχο του Χρυσοστόμου του Β΄. Σε σχέση με την υγεία του Αρχιεπισκόπου, όπως είναι γνωστό ο Μακαριότατος ταλαιπωρείται από μεταστάσεις του καρκίνου στο πάγκρεας. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε μεταβεί στο εξωτερικό, όπου είχε υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες ουσιαστικά απάμβλυναν το οξύ ιατρικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε, πιστώνοντας του χρόνο. 

Το τελευταίο ταξίδι του Αρχιεπισκόπου στο εξωτερικό, έγινε τον περασμένο Ιούλιο, όταν ταξίδεψε στο Ισραήλ για να νοσηλευτεί σε κλινική της χώρας για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει.

Όσο οξύμωρο και άκομψο κι αν ήταν, η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου, ήταν αυτή που οδήγησε τα διάφορα επιτελεία των διαδόχων του να πιάσουν δουλειά και να αρχίσουν εδώ και μήνες, ενδεχομένως και χρόνια μια παρασκηνιακή προεκλογική εκστρατεία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με αποτέλεσμα σήμερα οι περισσότεροι εξ αυτών να παρουσιάζονται έτοιμοι για τη μάχη της διαδοχής. 

Αυτό είναι κάτι που στο παρελθόν δεν πέρασε απαρατήρητο κι από τον ίδιο τον Μακαριότατο ο οποίος έσπευσε να στείλει το μήνυμα πως ακόμη δεν πέθανε, είναι ζωντανός και ασκεί τα καθήκοντα του, αλλά και ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί. Ο Μακαριότατος παρά την βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του παραμένει στην Αρχιεπισκοπή και εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του, στην παρουσία του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 

Οι επικρατέστεροι για τη διαδοχή

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα δεδομένα, αυτή τη στιγμή ως ενδιαφερόμενοι για τη διαδοχή του Μακαριότατου, παρουσιάζονται ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας, ο Πάφου Γεώργιος, ο Κωνσταντίας Βασίλειος, ο Μόρφου Νεόφυτος, ενώ σύμφωνα με ραδιοφωνικές δηλώσεις του Θεόδωρου Κυριακού, πλέον έχει κοινοποιήσει το ενδιαφέρον του και ο Μητροπολίτης Καρπασίας Χριστοφόρος.

Με βάση τις καταστατικές αλλαγές που έγιναν στον χάρτη της Εκκλησίας, ο λαός είναι ελεύθερος να ψηφίσει τον καταλληλότερο για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μέσα από τη ψηφοφορία του λαού, θα προκριθούν οι τρεις βασικοί υποψήφιοι, που θα αποτελέσουν το τριπρόσωπο που θα τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα έχει και τον τελικό λόγο στο ποιος εκ των τριών θα ενθρονιστεί.

Στην τελευταία δημοσκόπηση του REPORTER, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ως επικρατέστεροι ανάμεσα στο λαό εμφανίζονται οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, με τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον τρίτο.

Είναι γνωστό πως στο παρελθόν και οι τρεις Μητροπολίτες που εμφανίζονται να προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, εκπροσωπούσαν μια συγκεκριμένη σχολή σκέψης σε ότι αφορά τα διεθνή-πολιτικά θέματα της Εκκλησίάς και κυρίως το θέμα της αναγνώρισης της ουκρανικής Εκκλησίας. Ωστόσο φαίνεται πως καταγράφεται μια αναδίπλωση κυρίως ανάμεσα στον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, ο οποίος εξ αρχής τηρούσε μια μετριοπαθή στάση και αυτό έφερε και τη ρήξη με τον Κύκκου Νικηφόρο αλλά και του Ταμασού Ησαΐα ο οποίος μάλιστα ταξίδεψε μέχρι το Φανάρι όπου δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις στον Πατριάρχη για τη στάση που είχε στο Ουκρανικό ζήτημα. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για τον Μόρφου Νεόφυτο, ο οποίος με τη στάση του και τις δημόσιες παρεμβάσεις του για μια σειρά από ζητήματα με αποκορύφωμα τα θέματα της πανδημίας, είναι ο πλέον απομονωμένος εντός της Ιεράς Συνόδου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η διπλή ανάγνωση των επισκέψεων σε Φανάρι και η αναζωπύρωση σεναρίων για εκλογές

Πάντως πέραν του ζητήματος του αυτοκέφαλου της ουκρανικής Εκκλησίας, όπου ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι συγκεκριμένοι μητροπολίτες πλέον τα στρατόπεδα εντός της Ιεράς Συνόδου ολοένα και αυξάνονται και πλέον είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για την έκβαση των ενδεχόμενων αρχιεπισκοπικών εκλογών και όλα θα κριθούν από το ποιους θα αποτελείται το τριπρόσωπο. Εάν το τριπρόσωπο αποτελείται από τους μητροπολίτες Λεμεσού, Ταμασού και Μόρφου, τότε ουσιαστικά το στρατόπεδο των πιο μετριοπαθών θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε πρόσωπα με τα οποία ουσιαστικά είχαν καταγραφεί σοβαρές διαφωνίες στο παρελθόν.

Από την άλλη αν στο τριπρόσωπο αναδειχθεί ένας εκ των μητροπολιτών που ανήκουν στο στρατόπεδο του Αρχιεπισκόπου, όπως για παράδειγμα ο Πάφου Γεώργιος ή ο Κωνσταντίας Βασίλειος, τότε η κατάσταση αναμένεται να είναι πολύ διαφορετική, αφού θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει προτίμηση των Συνοδικών που ασπάζονται τις συγκεκριμένες θέσεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Εξάλλου το γεγονός ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο οι Αρχιεπισκοπικές Εκλογές να συμπέσουν χρονικά με τον Προεκλογικό, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν πολιτικές παρεμβάσεις από κόμματα και υποψηφίους που θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση, για να αλληλοβοηθηθούν σε μια περίοδο που η ψήφος των πολιτών είναι κρίσιμη και για τις δύο εκλογικές διαδικασίες. Άλλωστε το φαινόμενο να παρεμβαίνουν τα κόμματα στα τις εκκλησίας και το αντίθετο, δεν είναι κάτι πρωτοφανές για τα κυπριακά δεδομένα από τα χρόνια του Μακαρίου μέχρι και την σύγχρονη εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρήθηκαν σε Γκουτέρες για τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 οι Τούρκοι-Προτάσσουν ξανά τα δύο κράτη
Η κινητικότητα στο Κυπριακό, οι χαμηλές προσδοκίες και τα ορόσημα του 2025
Επίσκεψη ΠτΔ στο υποβρύχιο USS Indiana στη Λεμεσό-«Η ΚΔ η λύση σε πολλές από τις κρίσεις στην περιοχή»
Κάνει απολογισμό της χρονιάς στο πρωτοχρονιάτικό του μήνυμα ο ΠτΔ-Δηλώνει πανέτοιμος για τη συνάντηση με Τατάρ
Απαντά στο "υπεξ" η Λευκωσία-«Η ΚΔ ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με διεθνές δίκαιο»
Με κατηγορίες κατά της Ε/κ πλευράς και «κυριαρχική ισότητα» το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Τατάρ
Tη ΔΕΑ επισκέφθηκε ο Τατάρ-«Το θέμα των αγνοουμένων δεν πρέπει να πολιτικοποιείται»
«Έχουν ξεπεράσει τους 542 οι Σύροι που ζήτησαν να επαναπατριστούν... Κάποιοι το έχουν πράξει ιδιωτικά»
Για «πολιτικοποίηση του θέματος των αγνοουμένων» κάνει λόγο το τ/κ μέλος ΔΕΑ
Γεραπετρίτης: Σκοπός της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος ΣΑ να διατηρήσει το Κυπριακό στην ενεργό ατζέντα ΟΗΕ