Απαντά στον Φαίδωνα η Επίτροπος Δεδομένων-«Δεν είμαι εγώ, είναι ο Νόμος»

Δεν είναι η Επίτροπος που απαγορεύει την τοποθέτηση καμερών στα όρια των Δήμων, αλλά, ο ίδιος ο περί Δήμων Νόμος, που δεν παρέχει τέτοια εξουσία στους Δήμους, αναφέρει σε ανακοίνωση της, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοïζίδου Νικολαΐδου.

Η απάντηση της κ. Λοïζίδου Νικολαΐδου γίνεται με αφορμή πρόσφατους βανδαλισμούς σε πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους του Δήμου Πάφου και δήλωση του Δήμαρχου Πάφου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι η Επίτροπος δεν επιτρέπει την τοποθέτηση καμερών ενώ τα φαινόμενα αυτά είναι καθημερινά.

Σημειώνει ότι κατόπιν δικής της εισήγησης ο περί Δήμων Νόμος τροποποιήθηκε πρόσφατα, για να μπορούν οι Δήμοι να τοποθετούν κάμερες εκεί και όπου επιβάλλεται. Οι σχετικές διατάξεις, επισημαίνει, θα τεθούν σε εφαρμογή με Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Διευκρινίζει ότι «η Επίτροπος μπορεί μόνο, κατ’ εξαίρεση, να εγκρίνει την εγκατάσταση και λειτουργία καμερών, για επιτακτικούς λόγους, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, τις μέρες του Πάσχα, λόγω αυξημένης κίνησης και κίνδυνου τραυματισμού, εγκρίθηκε η λειτουργία καμερών για παρακολούθηση των υάλινων ανελκυστήρων στην Πλατεία Ελευθερίας, κατά τρόπο που δεν ταυτοποιούσαν κάποιο πρόσωπο και μόνο για τις ημερομηνίες 21 - 26 Απριλίου 2022».

Η Επίτροπος αναφέρει ότι τον περασμένο Ιούνιο, ο Δήμος Πάφου υπέβαλε ερώτημα για τοποθέτηση καμερών στον περιβάλλοντα χώρο των ανελκυστήρων στο χώρο στάθμευσης της Δημοτικής Αγοράς επί του οποίου απάντησε, λίγες ημέρες αργότερα. Επίσης, είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με το Δήμαρχο και του εξήγησε ότι, μπορούν να τοποθετηθούν κάμερες, με τον τρόπο που τοποθετήθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας.

Όπως σημειώνει, τον περασμένο Ιούλιο, έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Δήμο Πάφου και παρακάλεσε όπως, αν τελικά αποφασίστηκε να τοποθετηθούν οι κάμερες, με τον τρόπο που περιγράφεται ανωτέρω, να της αποσταλούν εικόνες ώστε να βεβαιωθεί ότι, δεν καταγράφεται υλικό που ταυτοποιεί πολίτες. «Δεν έλαβα απάντηση από τον Δήμο», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Αισιόδοξο το μήνυμα της ExxonMobil για το Πήγασος 1-«Άρχισε να μαζεύεται ποσότητα εμπορεύσιμη»
Μάρτιο 2026 θα δοθεί το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση Βασιλικού-Μέχρι τον Οκτώβριο η πιστοποίηση «Προμηθέα»
Χειροπέδες σε άλλο ένα άτομο για τη ληστεία ζεύγους τουριστών-Στις έξι οι συλλήψεις
Ποινή τριών χρόνων επιβλήθηκε στον Κομμωτή για την απόδρασή του-Φυλάκιση και στον συνεργό του
Πυροδότησε το κλίμα ο Αγγελίδης, νέα ριπή από κόμματα που εμμένουν σε παραίτηση-«Απειλή για τη δικαιοσύνη είναι ο ίδιος»
Μαίνεται η κόντρα Αννίτας και Οδυσσέα με φόντο το χαστούκι του ΕΔΑΔ-«Επανέφερε την προσέγγιση ''το κόμμα τζαι τα μάθκια σας''»
Υποβλήθηκαν 2.841 αιτήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου Πολεοδομικής Αμνηστίας
ΒΙΝΤΕΟ: Οδηγός λεωφορείου έριξε σπρέι στα μάτια μαθητή στη Λεμεσό-Αυτεπάγγελτη έρευνα από Αστυνομία
Ορίστηκε για τις 16 Ιουλίου η εξέταση ένστασης της Βαρωσιώτου κατά της απόφασης του Ανωτάτου
Απαντά σε Άλμα και Οδυσσέα ο ΔΗΣΥ-«Θυμίζει γιατί κρίθηκε ακατάλληλος να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον»