Έπεσε κι άλλο κεφάλι στην Κυβέρνηση Τρας-Δεν παραιτείται και δηλώνει μαχήτρια

Εκτός βρετανικής κυβέρνησης είναι από το απόγευμα η Υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπράβερμαν μετά από μόλις 43 ημέρες στη θέση της.

Οι συνθήκες αποχώρησης της κορυφαίας Υπουργού δεν ήταν άμεσα σαφείς. Σύμφωνα με το BBC, η κα Μπράβερμαν παραιτήθηκε, ενώ σύμφωνα με τον Guardian ενημερώθηκε από την Πρωθυπουργό Λιζ Τρας το απόγευμα ότι τίθεται εκτός κυβέρνησης. Το Sky News αναφέρθηκε σε εκ παραδρομής αποστολή εμπιστευτικών πληροφοριών ασφαλείας από την υπουργό μέσω ιδιωτικού τηλεφώνου.

Πρόκειται για τη δεύτερη απώλεια κορυφαίου υπουργού σε λίγες ημέρες για την κα Τρας, μετά από την απομάκρυνση-παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ.

Η κα Μπράβερμαν θεωρείται πιο ακραιφνής εκπρόσωπος της δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών ακόμα και από την κα Τρας. Είχε καταστήσει σαφή την αντίθεσή της στην ανατροπή της κατάργησης του ανώτατου συντελεστή φόρου εισοδήματος του 45% λέγοντας ότι βουλευτές στην ουσία έκαναν «πραξικόπημα» με θύμα την πρωθυπουργό.

Ο Guardian αναφέρει πως στο Υπουργείο Εσωτερικών ίσως τοποθετηθεί ο Υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Τζόνσον Γκραντ Σαπς, ο οποίος, όπως και ο κ. Χαντ, στην πορεία της κούρσας διαδοχής του Μπόρις Τζόνσον είχε υποστηρίξει τον Ρίσι Σούνακ έναντι της Λιζ Τρας.

Λίγο νωρίτερα ο Συντηρητικός βουλευτής Ουίλιαμ Ραγκ είχε δηλώσει στη Βουλή πως έχει υποβάλει επιστολή δυσπιστίας κατά της πρωθυπουργού στο αρμόδιο κομματικό όργανο.

Αποφασισμένη να παραμείνει

Αποφασισμένη να παραμείνει στην πρωθυπουργία και να εκτελέσει το κυβερνητικό της πρόγραμμα δήλωσε η Λιζ Τρας κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων με ερωτήσεις προς την Πρωθυπουργό.

Δεχόμενη έντονα επικριτικές ερωτήσεις από τους ηγέτες και βουλευτές της αντιπολίτευσης, η κα Τρας είπε ότι απολογήθηκε για τα λάθη του μίνι προϋπολογισμού και ότι αυτό δείχνει πως δε διστάζει να αναγνωρίζει και να διορθώνει τα κακώς κείμενα.

Ο ηγέτης των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ απαρίθμησε ένα προς ένα τα οικονομικά μέτρα που πήρε πίσω η Λιζ Τρας, ρωτώντας στο τέλος γιατί η ίδια παραμένει στη θέση της. «Είμαι μαχήτρια, δεν είμαι από αυτούς που τα παρατάνε», ήταν η απάντηση της Πρωθυπουργού.

Σε μια σημαντική πολιτική δήλωση ως προς τον κατευνασμό των εσωκομματικών αντιδράσεων, η κα Τρας τόνισε ότι είναι δεσμευμένη στη διατήρηση της λεγόμενης «τριπλής κλειδαριάς» αναφορικά με την αύξηση των συντάξεων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τον προσεχή Απρίλιο οι συντάξεις θα αυξηθούν κατά το ύψος του πληθωρισμού για το Σεπτέμβριο, που σήμερα ανακοινώθηκε ότι διαμορφώθηκε στο 10,1%.

Τις προηγούμενες 48 ώρες ο νέος Υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ αλλά και εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είχαν αποφύγει να δεσμευθούν ότι η αύξηση των συντάξεων δεν θα ήταν μικρότερη του πληθωρισμού, οδηγώντας σε προειδοποιήσεις από Συντηρητικούς βουλευτές περί παραβίασης των δεσμεύσεων του εκλογικού μανιφέστου του 2019.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 o «Milton»-Νεκροί, πλημμύρες και εκατομμύρια σπίτια στο σκοτάδι
ΒΙΝΤΕΟ: Ξήλωσε την οροφή σταδίου στο Σεν Πίτερσμπεργκ της Φλόριντα ο τυφώνας
Τον απόλυτο τρόμο βιώνουν εκατομμύρια κάτοικοι στην Φλόριντα-«Ήρθε προειδοποίηση για να βρούμε καταφύγιο»
Διπλωματικός πυρετός ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ-Συνεχίζονται οι επιθέσεις σε Λίβανο και Συρία
Πρόγευση για την Φλόριντα οι βροχές και οι ανεμοστρόβιλοι-Η πορεία του Μίλτον
ΒΙΝΤΕΟ: Σημαδεύουν με μπογιά τα άλογα στην Φλόριντα, για να τα βρουν μετά τον τυφώνα
Σε κατάσταση συναγερμού ομογενείς στη Φλόριντα-«Οχυρώσαμε τα σπίτια μας και περιμένουμε»
Δεν τους έφτανε ο Μίλτον, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις θεωρίες συνωμοσίας για τον καιρό στις ΗΠΑ
Η Φλόριντα προετοιμάζεται για τα χειρότερα-Σε πορεία σύγκρουσης με την Τάμπα ο Μίλτον
ΒΙΝΤΕΟ: Τραγουδούσαν στον Ορμπάν το Bella Ciao οι ευρωβουλευτές και η Μέτσολα τους είπε «δεν είμαστε στη Eurovision»