Στο στόχαστρο ο Χατζηπαντέλα-Έξω από το Υπουργείο γονείς για τη διαθεσιμότητα

Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο τομέας της υγείας, μετά και την απόφαση για διαθεσιμότητα των δύο εκ των τριών ιατρών που εμπλέκονται στην υπόθεση της 15χρονης Ιωάννας Σκορδή. Από τη μία το Υπουργείο Υγείας καλείται να υπεραμυνθεί των αποφάσεών του και από την άλλη οι γονείς φωνάζουν για επικίνδυνες αποφάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών τους. Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας, μετά την παράδοση της έκθεσης.

Ο υπουργός Υγείας, που βγήκε για πρώτη φορά μπροστά και απάντησε στα όσα του καταλογίζουν, παρουσιάζεται έντονος, αφού έχει βρεθεί για ακόμη μία φορά στο μάτι του κυκλώνα. Από τη μία, δέχεται ασταμάτητα πυρά από τους γονείς, καθώς η απόφαση έπιασε όλους εξ απροόπτου και φωνάζουν για επικίνδυνες αποφάσεις και από την άλλη καλείται να αντιμετωπίσει μία κατάσταση εντός του νοσηλευτηρίου, με γνώμονα να μην δημιουργηθούν επιπλέον προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγήκε μπροστά ο Χατζηπαντέλα και απάντησε για τη διαθεσιμότητα των γιατρών

Αν και έχει ήδη καταρτιστεί πλάνο, για αντικατάσταση των γιατρών, ο υπουργός δεν μπορεί να εφησυχαστεί, η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ανοίξει αρκετά μέτωπα, που καλείται να αντιμετωπίσει. Στην παρούσα φάση, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να περιμένει την έκβαση της διερεύνησης, ευχόμενος ότι δεν θα προκύψουν ποινικά αδικήματα, που θα επιφέρουν νέα προβλήματα.

Εξάλλου, αρμόδια πηγή ανέφερε στον REPORTER πως πρόθεση του Μιχάλη Χατζηπαντέλα είναι να μην εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο στη διερεύνηση της υπόθεσης, αφού πλέον έχει περάσει υπό την ομπρέλα ανεξάρτητης αρχής και όχι του Υπουργείου. Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ζητήσει συνάντηση με τον ίδιο τον Αρχηγό της Αστυνομίας, για να καθορίσουν τα επόμενά τους βήματα, καθότι είναι άγνωστο μέχρι στιγμής το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η Αστυνομία για να μελετήσει την έκθεση.

Σε περίπτωση που η Αστυνομία καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν ποινικά αδικήματα σε βάρος των δύο γιατρών, τότε ο υπουργός θα έχει συνάντηση με το νομικό του σύμβουλο, ώστε να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι, αλλά και πώς να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Στο παρόν στάδιο, το συγκεκριμένο σενάριο δεν είναι υπό μελέτη, αφού ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα επιθυμεί όπως η υπόθεση έχει μία ομαλή κατάληξη, που να δικαιώνει και τις δύο πλευρές.

Παράλληλα, οι έντονες επικρίσεις που δέχεται από μερίδα γονιών έχει προκαλέσει εκνευρισμό στον υπουργό, κάτι που διαφάνηκε και από το ύφος του, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του, μετά τη σύσκεψη που είχε στο Μακάρειο Νοσοκομείο με τον ΟΚΥπΥ. Τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και ο πολιτικός προϊστάμενός του, είναι έντονα ενοχλημένοι με τις αναφορές που τους καταλογίζουν ότι έλαβαν μία επικίνδυνη απόφαση και προς αυτό το σκοπό θέλησαν να ξεκαθαρίσουν ότι το νοσηλευτήριο έχει στελεχωθεί πλήρως με τους αντικαταστάτες.

Έξω από το Υπουργείο οι γονείς

Στο μεταξύ, οι γονείς παιδιών με νεφρολογικές παθήσεις και μεταμοσχεύσεις, αναμένεται να μαζευτούν έξω από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τη συγκεκριμένη απόφαση. Όπως ανέφεραν σε σχετική ανακοίνωση, «κανένα παιδί δεν θα μείνει χωρίς την απαιτούμενη ιατρική φροντίδα, ως γονείς παιδιών με μεταμόσχευση νεφρού και παιδιών με σοβαρές νεφρολογικές παθήσεις εκφράζουμε την έντονη διαφωνία, απαρέσκεια και απογοήτευση για τις λύσεις που βρήκε το Υπουργείο Υγείας οι οποίες συνιστούν προχειρότητες, λύσεις ανάγκης για να καλύψουν το κενό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοψία Χατζηπαντέλα στο Μακάρειο-Νέες καταγγελίες για τους γιατρούς

Παράλληλα, αναφέρεται πως «σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε να θίξουμε τους γιατρούς, τους οποίους βρήκε το Υπουργείο Υγείας για να καλύψουν το κενό, όμως από την άλλη σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε τα παιδιά μας να τύχουν παρακολούθησης από γιατρούς, οι οποίοι δεν διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία στην παρακολούθηση σοβαρών παιδιατρικών νεφρολογικών παθήσεων και ιδιαίτερα στην διαχείριση μεταμοσχευμένων παιδιών.Το Υπουργείο Υγείας  με τις ενέργειες του δημιουργεί την πιθανότητα διάπραξης ιατρικής αμέλειας εις βάρος των μεταμοσχευμένων παιδιών μας, αγνοώντας τις πιθανές επιπλοκές που ενδέχεται να δημιουργηθούν και να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την ζωή τους, από την στέρηση του δικαιώματος τους στην λήψη εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας από τον έμπειρο Παιδονεφρολόγο τους, ο οποίος από τις πρώτες μέρες της γέννησης τους τα παρακολουθεί ανελλιπώς στην Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου, η οποία αποτελεί το σημείο αναφοράς παγκύπρια για την παρακολούθηση παιδιατρικών νεφρολογικών παθήσεων».

Όπως αναφέρουν επίσης οι γονείς παιδιών με μεταμόσχευση νεφρού και παιδιών με σοβαρές νεφρολογικές παθήσεις «πρόκειται για παιδιά, των οποίων η ζωή κερδήθηκε με πολλές θυσίες, η ζωή των μοσχευμάτων τους κρέμεται από μία κλωστή και σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να τύχουν πειραματισμών. Θέτουμε προ των ευθυνών της την πολιτεία, να αναλογιστεί τις συνέπειες που πιθανότατα θα προκύψουν από τη στέρηση της συνεχούς καθοδήγησης από τον άριστα καταρτισμένο με πολυετή εμπειρία Παιδονεφρολόγο τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στους δρόμους οι γονείς παιδιών με νεφρολογικές παθήσεις-«Εσφαλμένη και επικίνδυνη απόφαση»

Δειτε Επισης

Με τη συμμετοχή 250 ατόμων πορεία για την Παλαιστίνη στη Λευκωσία
Ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών σε Τ/κ ασθενείς στο Ινστ. Νευρολογίας και Γενετικής
Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία
Πάνω από 1 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου το Σεπτέμβριο
Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά (pics)
Καταγγελίες για την ασφάλιση ηλικιωμένων για οδήγηση ενώπιον της Βουλής-Παράπονα για μη παραχώρηση δανείων
Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»
Προς απόρριψη της συλλογικής σύμβασης, λόγω συγκεκριμένου όρου, οδεύουν οι συντεχνίες γιατρών και νοσηλευτών
Μόνιμη αστυνομική παρουσία ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΤΑΕΠ-Διαμαρτυρήθηκαν για την απουσία ασφάλειας
Συνεχίζονται οι πτήσεις για μεταφορά υπηκόων τρίτων χωρών στην Κύπρο από Βηρυτό