Ανακαλεί την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ η Αυστραλία

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα πως παύει να αναγνωρίζει πλέον τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, ακυρώνοντας το διάβημα στο οποίο προχώρησε το 2018 η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

«Το ζήτημα του τελικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ οφείλει να επιλυθεί στο πλαίσιο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στον παλαιστινιακό λαό», εξήγησε η Aυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.

«Σήμερα, η κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την προηγούμενη και μακρόχρονη θέση» της Αυστραλίας για το ζήτημα αυτό, υπογράμμισε.

Με αυτόν τον τρόπο, «ακυρώνει την αναγνώριση από την κυβέρνηση Μόρισον της Δυτικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ».

ψ Ο ισραηλινός στρατός κυρίευσε το ανατολικό της τμήμα στον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967) και το έχει προσαρτήσει, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει. Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την ιερή για τους πιστούς τριών θρησκειών πόλη «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι, από την άλλη, βλέπουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την πρωτεύουσα του μελλοντικού κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους τους.

Το 2018, η δεξιά κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον —τον αντικατέστησε στον θώκο του πρωθυπουργού ο Άντονι Αλμπανέζι των Εργατικών νωρίτερα φέτος— ανακοίνωνε την απόφασή της να αναγνωρίσει τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, δεσμευόμενη ταυτόχρονα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης μετά την επίτευξη λύσης δύο κρατών.

«Λυπάμαι για την απόφαση του κ. Μόρισον να παίξει πολιτικά παιγνίδια με αποτέλεσμα τη μεταβολή της θέσης της Αυστραλίας και για την αναστάτωση που προκάλεσε η αλλαγή αυτή σε πολλούς ανθρώπους (...) στην Αυστραλία, που νοιάζονται βαθιά για το ζήτημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας.

Η κυρία Γουόνγκ ανέφερε ακόμη πως η πρεσβεία της χώρας της στο Ισραήλ θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ, εκεί «όπου ήταν πάντα».

Η Αυστραλιανή ΥΠΕΞ επέμεινε πως η Καμπέρα είναι προσηλωμένη «στη λύση των δύο κρατών», δυνάμει της οποίας «το Ισραήλ και το μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης θα συνυπάρχουν, με ειρήνη και ασφάλεια, στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά τους», κι ότι δεν θα υιοθετήσει στο εξής καμία «προσέγγιση που υπονομεύει την προοπτική αυτή». Διαβεβαίωσε εξάλλου πως η χώρα της θα παραμείνει «αταλάντευτος» σύμμαχος του Ισραήλ.

Πηγή:ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Wall Street Journal: Πρόβες πολέμου στον Ειρηνικό, ΗΠΑ και Κίνα ακονίζουν τα ξίφη τους
«Όχι» Ιράν σε διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ αν ζητηθεί διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου
Πρώην αστυνομικός στην Τουρκία δολοφόνησε την φίλη του, την έβαλε σε βαλίτσα και την πέταξε στο δρόμο
Τελεσίγραφο 50 ημερών Τραμπ στον Πούτιν-«Δευτερεύοντες δασμοί 100% αν δεν υπάρξει συμφωνία με Ουκρανία»
Διάλογος της Κομισιόν με επιχειρήσεις για τους κανόνες καταγωγής των προϊόντων
Δύο πρώην Πρωθυπουργοί του Ισραήλ αντιτίθενται στο σχέδιο Νετανιάχου για ανθρωπιστική πόλη στη Γάζα
Κατέρρευσε τμήμα οροφής αεροδρομίου στην Ισπανία μετά από σεισμό 5,5 Ρίχτερ
Απέχουν πολύ από τον προσδιορισμό των αιτιών του δυστυχήματος εκτιμά ο CEO της Air India
Θα επιδιώξει συμφωνία με ΗΠΑ η ΕΕ για τους δασμούς-Ετοιμάζει αντίμετρα
Το παρασκήνιο της στροφής Τραμπ για αποστολή Patriots στην Ουκρανία-Η συνάντηση και το τηλεφώνημα