Ανακαλεί την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ η Αυστραλία

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα πως παύει να αναγνωρίζει πλέον τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, ακυρώνοντας το διάβημα στο οποίο προχώρησε το 2018 η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση.

«Το ζήτημα του τελικού καθεστώτος της Ιερουσαλήμ οφείλει να επιλυθεί στο πλαίσιο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στον παλαιστινιακό λαό», εξήγησε η Aυστραλή υπουργός Εξωτερικών Πένι Γουόνγκ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες της.

«Σήμερα, η κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την προηγούμενη και μακρόχρονη θέση» της Αυστραλίας για το ζήτημα αυτό, υπογράμμισε.

Με αυτόν τον τρόπο, «ακυρώνει την αναγνώριση από την κυβέρνηση Μόρισον της Δυτικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ».

ψ Ο ισραηλινός στρατός κυρίευσε το ανατολικό της τμήμα στον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967) και το έχει προσαρτήσει, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει. Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την ιερή για τους πιστούς τριών θρησκειών πόλη «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του. Οι Παλαιστίνιοι, από την άλλη, βλέπουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την πρωτεύουσα του μελλοντικού κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους τους.

Το 2018, η δεξιά κυβέρνηση του Σκοτ Μόρισον —τον αντικατέστησε στον θώκο του πρωθυπουργού ο Άντονι Αλμπανέζι των Εργατικών νωρίτερα φέτος— ανακοίνωνε την απόφασή της να αναγνωρίσει τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ, δεσμευόμενη ταυτόχρονα να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης μετά την επίτευξη λύσης δύο κρατών.

«Λυπάμαι για την απόφαση του κ. Μόρισον να παίξει πολιτικά παιγνίδια με αποτέλεσμα τη μεταβολή της θέσης της Αυστραλίας και για την αναστάτωση που προκάλεσε η αλλαγή αυτή σε πολλούς ανθρώπους (...) στην Αυστραλία, που νοιάζονται βαθιά για το ζήτημα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επικεφαλής της αυστραλιανής διπλωματίας.

Η κυρία Γουόνγκ ανέφερε ακόμη πως η πρεσβεία της χώρας της στο Ισραήλ θα παραμείνει στο Τελ Αβίβ, εκεί «όπου ήταν πάντα».

Η Αυστραλιανή ΥΠΕΞ επέμεινε πως η Καμπέρα είναι προσηλωμένη «στη λύση των δύο κρατών», δυνάμει της οποίας «το Ισραήλ και το μελλοντικό κράτος της Παλαιστίνης θα συνυπάρχουν, με ειρήνη και ασφάλεια, στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά τους», κι ότι δεν θα υιοθετήσει στο εξής καμία «προσέγγιση που υπονομεύει την προοπτική αυτή». Διαβεβαίωσε εξάλλου πως η χώρα της θα παραμείνει «αταλάντευτος» σύμμαχος του Ισραήλ.

Πηγή:ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Η πρώτη αντίδραση Ησαΐα μετά τις ποινικές διώξεις-«Σύντομα θα αποκαλυφθεί, ξανά, όλη η αλήθεια»
Bloomberg: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να πλήξουν το Ιράν το Σαββατοκύριακο
WSJ: Ο Τραμπ ενέκρινε σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράν, αλλά δεν έχει δώσει ακόμα την τελική εντολή
Στις φλόγες δύο οχήματα σε Στρόβολο και Λεμεσό-Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές στη μια υπόθεση
LIVE: Νέα ομοβροντία ιρανικών πυραύλων εναντίον του Ισραήλ-Χτυπήθηκε νοσοκομείο στη Μπερ Σεβά
Χειροπέδες σε 23χρονο μετά από επεισοδιακή καταδίωξη με πυροβολισμούς-Θετικός σε έλεγχο νάρκοτεστ
Η χρήση των social media και «Ο ψηφιακός εθισμός των νέων»-Ειδικοί εξηγούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν
Η προθεσμία έληξε, ήρθε η ώρα των αποφάσεων για τα buggies-«Αν δεν βρουν λύση θα προχωρήσουμε νομοθετικά»
Διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή η ΔΗΠΑ-Χτίζει προφίλ και συναινέσεις
Το χαμένο μέτρο της κριτικής και η διαπόμπευση μέσω διαρροών της Αστυνομίας που κατέληξε σε ανθρωποφαγία