Οι έξι πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά

Συνολικά 93 δράσεις σε έξι πυλώνες, που υλοποιούνται ή δρομολογούνται προς υλοποίηση, από οκτώ Υπουργεία προωθούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά 2022-2030, με στόχευση την πρόληψη και την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας των παιδιών. Το προκαταρκτικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης, βάσει της Σύστασης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέσπιση Ευρωπαϊκής Εγγύησης για τα Παιδιά, εγκρίθηκε την Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο. Εθνικός συντονιστής έχει οριστεί το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υφυπουργείου Πρόνοιας, "σκοπός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης είναι η κατοχύρωση για τα παιδιά πρόσβασης σε ένα σύνολο βασικών υπηρεσιών, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η δωρεάν περίθαλψη, εκπαίδευση και φροντίδα στην πρώιμη ηλικία, η κατάλληλη στέγαση και η υγιεινή διατροφή".

Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη εφαρμόζονται δράσεις, που στοχεύουν στη δημιουργία ενός ισχυρότερου κοινωνικού διχτύου ασφαλείας και τη μείωση των δυσκολιών, που βιώνουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους.

Ενδεικτικά και ανάμεσα σε άλλα, αναφέρονται το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4ων ετών και η δημιουργία 25 δομών βρεφονηπιακής φροντίδας, η εφαρμογή των οποίων προσφέρει ευέλικτες δυνατότητες για εναρμόνιση της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής και, κατ’ επέκταση, τη βελτίωση της ευημερίας της οικογένειας και του παιδιού.

Οι έξι πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης αφορούν την ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αύξηση της κοινωνικής ένταξης, τη βελτίωση της ευημερίας των παιδιών και τη μείωση της παιδικής φτώχειας (26 δράσεις), την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα (5 δράσεις), εκπαιδευτικές και σχολικές δραστηριότητες (31 δράσεις), υγιεινή διατροφή (13 δράσεις), υγειονομική περίθαλψη (16 δράσεις), και κατάλληλη στέγαση (2 δράσεις).

Οι δράσεις χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους ή με συγχρηματοδότηση από την ΕΕ μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θ.Αλ.Ε.Ι.Α» (2021-2027), κ.ά.

Το προκαταρκτικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης θα τεθεί σε διαβούλευση που προγραμματίζει στις 20 Οκτωβρίου το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με τη συμμετοχή παιδιών από όλο το κοινωνικό φάσμα, ως οι τελικοί αποδέκτες των πολιτικών, που θα εφαρμοστούν.

Στη διαβούλευση θα συμμετάσχουν παιδιά που βρίσκονται σε εναλλακτική φροντίδα, με μεταναστευτικό υπόβαθρο ή/και ασυνόδευτοι ανήλικοι, με αναπηρία, με μειονοτική φυλετική ή εθνική καταγωγή, που διαμένουν σε απομακρυσμένες/ορεινές περιοχές, μέλη της Παιδοβουλής και άλλων οργανωμένων συνόλων. Μέσα από εποικοδομητικό διάλογο, στη διαβούλευση τα παιδιά θα κληθούν να καταθέσουν απόψεις και εισηγήσεις, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο τελικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης που θα υποβληθεί στα αρμόδια Σώματα της ΕΕ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Θλίψη Δήμου Λεμεσού για τον θάνατο του μαέστρου Μαρίνου Μιτέλλα
Μέχρι 18 Ιουλίου οι αιτήσεις για εκπαιδευτικούς ορισμένου χρόνου στα μουσικά σχολεία
Διευκρινίσεις από το Τμήμα Δασών-«Απαγορεύεται η κατασκήνωση στα κρατικά δάση»
​​​​​​​Για απαγορευμένες γεννήτριες προειδοποιεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
Αφυπηρετεί μετά από τριάντα χρόνια στο Μακάρειο Νοσοκομείο ο Δρ Αβραάμ Ηλία
Διαμαρτυρία κατοίκων Κάμπου στην Επαρχιακή Διοίκηση Πάφου για σχέδιο παροχής βοήθειας
Ζητά διάλογο για την έδρα του στη Λευκωσία το Σωματείο Εικαστικών Καλλιτεχνών
Την ανάκληση κατεψυγμένων αμπελόφυλλων ανακοίνωσαν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες
Έντονη αντίδραση συνδέσμου καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα-«Είναι εκτός πραγματικότητας»
Κινήσεις για αναβάθμιση τουριστικής περιοχής Πρωταρά από τον Δήμο Παραλιμνίου-Αναπλάθονται πάρκα στο Φρέναρος