Βγήκε μπροστά ο Χατζηπαντέλα και απάντησε για τη διαθεσιμότητα των γιατρών

Σήκωσε το γάντι και απάντησε στις αντιδράσεις, αλλά και τα όσα ακούγονται από γονείς παιδιών με νεφρολογικές παθήσεις, αλλά και το προσωπικό, για τη διαθεσιμότητα των δύο γιατρών, σχετικά με την υπόθεση θανάτου της 15χρονης Ιωάννας Σκορδή, ο υπουργός Υγείας, διαμηνύοντας πως πρέπει να ολοκληρωθεί η διερεύνηση της υπόθεσης και μετά να ληφθούν αποφάσεις.

Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα επισκέφτηκε το πρωί το Μακάρειο Νοσοκομείο, όπου μελέτησε την εικόνα που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή, μετά την εξέλιξη με τους δύο ιατρούς, ενώ είχε σύσκεψη με τον ΟΚΥπΥ, για να μελετήσουν τα επόμενά τους βήματα, αλλά και να λάβει ενημέρωση για το πλάνο που σχεδιάστηκε για κάλυψη των αναγκών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτοψία Χατζηπαντέλα στο Μακάρειο-Νέες καταγγελίες για τους γιατρούς

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι έπρεπε να γίνει διερεύνηση και με αυτό τον τρόπο υπεραμύνθηκε των αποφάσεων γύρω από την εν λόγω υπόθεση.

«Αυτό το κοριτσάκι θα μπορούσε να ήταν δικό μας. Οφείλουμε σαν Υπουργείο υγείας, μετά που είχαμε γραπτή καταγγελία από την οικογένεια, να το διερευνήσουμε. Εξετάστηκε η καταγγελία και πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο από την Αστυνομία. Για την προστασία όλων μας πρέπει να αφήσουμε τη διερεύνηση να γίνει».

Αναφορικά με την επίσκεψη στο Μακάρειο, ο κ. Χατζηπαντέλα διευκρίνισε ότι ενημερώθηκε για την αντικατάσταση των δύο γιατρών και τόνισε όσον αφορά στους παιδοχειρουργούς, αυτή τη στιγμή υπάρχουν έξι ειδικοί στο νοσηλευτήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στο κάδρο των ερευνών τρεις γιατροί για αμέλεια πίσω από τον θάνατο της Ιωάννας

«Όσον αφορά στην άλλη ειδικότητα, ενημερώθηκα με ικανοποίηση ότι υπάρχει γιατρός στον ΟΚΥπΥ που εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και θα παρέχει τις υπηρεσίες του στο Μακάρειο. Ταυτόχρονα, μετά και από ενέργειες που θα γίνουν σε συνδυασμό με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, θα γίνουν προσπάθειες να έρθει στην Κύπρο ακόμη μία γιατρός, για να προσφέρει τις υπηρεσίες της μόνιμα στο Μακάριο».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι από την συνάντηση με τους γιατρούς, εξηγήθηκαν οι λόγοι πίσω από τη σχετική απόφαση, ενώ ο ίδιος άκουσε προσεκτικά όσα ήθελαν να του πουν και ζήτησε εισηγήσεις για αναβάθμιση του νοσηλευτηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ποινική έρευνα κατά γιατρού για τον θάνατο της Ιωάννας-Ζήτησε διαθεσιμότητα ο Χατζηπαντέλα

Σε ερώτηση ότι γονείς που έχουν παιδιά με νεφρικά προβλήματα ανησυχούν για το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι γιατροί παρακολουθούσαν για καιρό τα παιδιά τους, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι οι γιατροί που θα παρακολουθούν τα παιδιά τους είναι παιδονεφρολόγοι με αρκετή εμπειρία και θεωρούν ότι θα μπορούν να επιβλέπουν αυτά τα παιδιά.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν και άλλες καταγγελίες ή παράπονα στο Υπουργείο αναφορικά με ιατρική αμέλεια για άλλες περιπτώσεις και αφορούν και αυτές τους ίδιους γιατρούς, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχουν και μελετώνται.

«Εμείς στο Υπουργείο Υγείας τα μελετούμε όλα. Δεν αφήνουμε τίποτε στην τύχη. Τα πάντα μελετώνται. Αν πρέπει να ανακοινώσουμε κάτι θα σας το ανακοινώσουμε», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αναφορικά με την ενίσχυση του Νοσοκομείου με εξοπλισμό, ένα πάγιο αίτημα γονέων, και αν είναι για αξονικό και μαγνητικό τομογράφο, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα εγκαινίασαν τελευταίας τεχνολογίας αξονικούς και MRI στη Λεμεσό.

«Ένα αίτημα που το είχε το Νοσοκομείο Λεμεσού εδώ και 10 χρόνια…Έχω ζητήσει από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ΟΚΥπΥ και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Νοσοκομείου να έρθει πρόταση στο Υπουργείο Υγείας και θα εξεταστεί ώστε να εγκατασταθεί ένας νέος αξονικός στο Μακάρειο Νοσοκομείο και την ίδια στιγμή αυτός ο αξονικός να εγκατασταθεί σε ένα μέρος, ώστε όταν θα κτίσουμε το νέο Μακάρειο να μπορέσουμε να το χρησιμοποιούμε και να μην αχρηστευτεί αυτός ο αξονικός», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση ότι τους προσέγγισε και ένας γονέας σήμερα και τους ανέφερε ότι δεν είχε ενημερωθεί ότι ήταν χαλασμένο ότι μηχάνημα και ήρθε από την Λάρνακα, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι είναι λογικό όταν υπάρχουν μηχανήματα κάποιες φορές να σπάζουν και πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε ο Διευθυντής του Νοσοκομείου και λύθηκε και αυτό το θέμα.           

Ο Γενικός Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κύπρος Σταυρίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «από την Τετάρτη το απόγευμα που έγινε γνωστή η διαθεσιμότητα των δύο γιατρών μας, το καθήκον του ΟΚΥπΥ ήταν να φροντίσει για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και για την υγεία και ασφάλεια των παιδιών μας».

«Δράσαμε άμεσα, μαζί με τη βοήθεια του Υπουργού Υγείας και της ΓΔ. Χρησιμοποιήσαμε, όπως σας εξήγησε και ο Υπουργός, ίδιους πόρους μέσω του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και με την βοήθεια της Γενικής Διευθύντριας εξασφαλίσαμε και τις υπηρεσίες έμπειρης γιατρού από την Ελλάδα, η οποία θα βλέπει τα παιδάκια με νεφρολογικά προβλήματα. Θεωρούμε ότι δράσαμε άμεσα», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Σταυρίδης, είδαν όλους τους Διευθυντές των κλινικών του Μακάρειου Νοσοκομείου, έτσι ώστε να επιφέρουν την ηρεμία στο νοσηλευτήριο, πράγμα το οποίο έπραξαν.

«Το ίδιο κάναμε σήμερα και με την Γενική Διευθύντρια και με τον Υπουργό. Θεωρούμε ότι έχουμε φέρει ξανά την ηρεμία στο νοσηλευτήριο, διότι εμάς σκοπός μας είναι το νοσηλευτήριο μας να δουλεύει απρόσκοπτα και τα παιδάκια μας, και μητέρα και παιδί να απολαμβάνουν τις καλύτερες υπηρεσίες υγείας όπως απολαμβάνουν τις τελευταίες δεκαετίες», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Το ΤΑΕΠ και τη Μονάδα Αιμοκάθαρσης ΓΝ Λάρνακας επισκέφθηκε η Υπ. Υγείας
Επαναλειτουργεί από την Τρίτη η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για τις Παγκύπριες
Πέραν των 60 εκατομμυρίων θα δοθούν σε Κύπριους γεωργούς μέσω εκταρικών επιδοτήσεων
Tον Νόμο περί Τύπου και τη δημοσιογραφική ταυτότητα, συζήτησαν ΕΣΚ και ΥΠΕΣ
Επ. Περιβάλλοντος: Το Γραφείο μου θα συμβάλει ώστε οι παραλίες της Κύπρου να είναι χωρίς πλαστικά
Κάλεσμα ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση για παροχή αντισταθμιστικών μέτρων για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα
Διευθετήσεις για ραντεβού μετά την κατάργηση της πλατφόρμας του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού
Νέος Αντιδήμαρχος Λευκωσίας ο Χρίστος Ιωσήφ
Απόδοση ευθυνών και διασφάλιση βιωσιμότητας δημοσίων νοσηλευτηρίων ζητά η ΠΑΣΥΚΙ
Ανοικτοί δρόμοι μόνο για οχήματα 4Χ4 ή με αλυσίδες προς το Τρόοδος-Η πρόγνωση του καιρού