Ανθούση: Προωθεί τη λειτουργία 25 δομών βρεφονηπιακής φροντίδας η Κυβέρνηση

H Κυβέρνηση, μέσω του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, προωθεί τη λειτουργία 25 δομών βρεφονηπιακής φροντίδας με τη συνδρομή των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων εθελοντισμού, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος_Το Αύριο», είπε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση στα εγκαίνια του Παιδοκομικού Σταθμού «Ουράνιο Τόξο», του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας.

Πρόσθεσε περαιτέρω ότι για πρώτη φορά, έχει εφαρμόσει με επιτυχία το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4ων ετών, δίνοντας πρόσβαση σε ποιοτική προσχολική εκπαίδευση σε παιδιά από την πρώιμη ηλικία και τη δυνατότητα στους γονείς για ένταξη στην αγορά εργασίας.

Ο σχεδιασμός στοχευμένων προγραμμάτων φροντίδας παιδιών από τη βρεφική ηλικία και η δημιουργία επαρκών δομών αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με τις κοινωνικό-οικονομικές μεταβολές που σημειώνονται παγκόσμια, συνέχισε η Υφυπουργός προσθέτοντας ότι τέτοια προγράμματα, πέραν της ωφελιμότητάς τους για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και την εξέλιξη των ικανοτήτων των παιδιών, συντείνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην προσπάθειά μας για συμφιλίωση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής. 

Τόνισε τη συμβολή των Τοπικών Αρχών στην αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής λέγοντας ότι η εμπλοκή τους στον τομέα της παροχής υπηρεσιών προσφέρει τη δυνατότητα καλύτερης διερεύνησης και εντοπισμού αναγκών, καθώς και αποτελεσματικότερη οργάνωση και συνεργασία με το σύνολο των τοπικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων για την αντιμετώπιση πολύπλοκων και σύνθετων τοπικών προβλημάτων. 

Σημείωσε ότι το κράτος στηρίζει έμπρακτα τη λειτουργία προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας που καλύπτουν τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μέσα από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας και ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό, το Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας λαμβάνει επιχορήγηση για τη λειτουργία πέντε προγραμμάτων κοινωνικής φροντίδας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών απογευματινής απασχόλησης παιδιών σχολικής ηλικίας, την κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, τη λειτουργία Κέντρου Ενηλίκων και την παροχή Συμβουλευτικών Υπηρεσιών. Η συνολική χορηγία που δόθηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο Λευκωσίας για το 2022 είναι ύψους €86.000.

Η Υφυπουργός ανέφερε πως οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας προωθούν αναβάθμιση της σχετικής νομοθεσίας και των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία των βρεφικών και παιδικών σταθμών, έτσι ώστε να παρέχεται ποιοτικότερη φροντίδα σε κάθε παιδί, η οποία θα ανταποκρίνεται στις νέες προκλήσεις, όπως είναι η ένταξη και ενσωμάτωση παιδιών με αναπηρία στον κοινωνικό ιστό, η πολυπολιτισμικότητα και οι νέες τεχνολογίες.

Η κ. Ανθούση είπε τέλος πως η εκδήλωση, πήρε ιδιαίτερα συγκινησιακό χαρακτήρα, αφού τελεστηκαν και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας για τη μετονομασία του κτιρίου σε «Γεωργία Πολυβίου», που  αποτελεί φόρο τιμής στη σπουδαία γυναίκα, την Γεωργία Πολυβίου, η οποία ως Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Αλκυονίδες» είχε αφοσιώσει τη ζωή της στην καλυτέρευση της ζωής των δυσπραγούντων συμπολιτών μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη 42χρονος για τη ληστεία σε περίπτερο στη Λεμεσό
Χειροπέδες σε τέσσερα πρόσωπα που εντοπίστηκαν στην κατοχή τους 19 κιλά κάνναβης και χρηματικό ποσό
Παίρνει θέση για τις καταδίκες από ΕΔΑΔ η Επίτροπος Ισότητας-«Αποτελούν, τουλάχιστον, αφορμή για σοβαρή αυτοκριτική»
Πυρά Οικολόγων κατά Εισαγγελίας μετά την καταδίκη από ΕΔΑΔ-«Ποιος θα πληρώσει τη λανθασμένη απόφαση του κ. Αγγελίδη;»
Ζήτησαν από την Βαρωσιώτου να αλλάξει σε «ανοικτό» το πόρισμα του Θανάση-Τι ανέφερε στην απάντησή της στο Ανώτατο
Στην Κύπρο την Κυριακή η Ολγκίν, τη Δευτέρα η συνάντηση με τον Πρόεδρο
ΒΙΝΤΕΟ: Ισχυρή έκρηξη σε βενζινάδικο στη Ρώμη-Αναφορές για δεκάδες τραυματίες
Στα 2,3 εκατομμύρια οι εισφορές στα κόμματα-Πάνω από ένα εκατομμύριο στο ΑΚΕΛ, ακολουθεί ο ΔΗΣΥ
Ο Τραμπ αναμένει ότι η Χαμάς θα απαντήσει εντός 24 ωρών για πρόταση εκεχειρίας
Φουλ επίθεση από Άλμα σε Εισαγγελία-«Ο Πρόεδρος δεν θεωρεί ότι είναι ανάρμοστοι; Aς αναλάβει τις ευθύνες του»