Οδηγείται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό δημοσίων υπαλλήλων
14:43 - 17 Οκτωβρίου 2022
Το Νοέμβριο αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια το συνταξιοδοτικό Νομοσχέδιο των υπαλλήλων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δήλωσε τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Εκκρεμούν τα θέματα των συμβασιούχων υπαξιωματικών και της αποζημίωσης ή συμπερίληψης στο σχέδιο αυτών που μονιμοποιήθηκαν μετά το 2011 αλλά αφυπηρέτησαν πριν το 2021.
Σε δηλώσεις της μετά την συνεδρία, η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρο συζήτηση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου, που αφορά, όπως είπε, «δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας» και τόνισε ότι στόχος δεν είναι να εγκρίνουν γρήγορα και «με κλειστά τα μάτια» ένα νομοσχέδιο.
Η συζήτηση αφορούσε, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση νέου επαγγελματικού σχεδίου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων για τους υπάλληλους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ότι μετά από την σημερινή συνεδρία, διαφάνηκε «πόσο χρήσιμη και απαραίτητη» ήταν αυτή η διαδικασία των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων όπου η Επιτροπή εξέτασε άρθρο προς άρθρο την κάθε πρόνοια του Νομοσχέδιου.
«Ο στόχος είναι, να καταλήξουμε σε ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, προς όφελος των μελών του συνταξιοδοτικού ταμείου, οι οποίοι, βεβαίως, έχουν άμεσο συμφέρον και η δική μας υποχρέωση, είναι να διασφαλίσουμε ότι όλα τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των μελών του ταμείου, θα είναι διασφαλισμένα στη βάση της Νομοθεσίας, που εμείς έχουμε εγκρίνει, και αυτή είναι η εργασία την οποία έχουμε ολοκληρώσει σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών», είπε.
Είπε ακόμη ότι από τη συζήτηση «προέκυψε ξεκάθαρα πόση ανάγκη έχει η βελτίωση της επενδυτικής διαδικασίας που προβλέπεται από τις πρόνοιες αυτού του Νομοσχεδίου, όπως και πόσο σωστή είναι η συζήτηση που ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή και τελικά καταλήγουμε με συναίνεση, στην απάλειψη του δικαιώματος του εκάστοτε Υπουργού Οικονομικών, με διάταγμα, να διαφοροποιεί τις εισφορές των μελών, αλλά με κανονισμούς, με δευτερογενή, δηλαδή, νομοθεσία, να διαφοροποιείται το ποσοστό των εισφορών, όταν, εφόσον και εάν τα περιουσιακά στοιχεία δεν καλύπτουν τα τεχνικά αποθέματα».
Αυτές οι αλλαγές, πρόσθεσε, είναι κάτι στο οποίο συμφωνήσαν όχι μόνο όλα τα μέλη της Επιτροπής «αλλά κρίθηκαν λογικά από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών». Είπε ότι η Επιτροπή αναμένει την επόμενη Δευτέρα την κατάθεση αναθεωρημένου συνταξιοδοτικού σχεδίου. «Στόχος και σκοπός», είπε, «πρέπει να είναι η ποιότητα, η ασφάλεια και η σαφήνεια των προνοιών του νομοσχεδίου και όχι η ταχύτητα με την οποία μπορεί να επικυρωθεί ή να απορριφθεί ένα νομοσχέδιο».
Σύμφωνα με την κ. Ερωτοκρίτου, παραμένει σε εκκρεμότητα, το θέμα των συμβασιούχων υπαξιωματικών και η αποζημίωση ή η συμπερίληψη σε αυτό το σχέδιο αυτών που μονιμοποιήθηκαν μετά το 2011 αλλά αφυπηρέτησαν πριν το 2021. «Τάξεις οι οποίες δεν αφορούν τόσο μεγάλο αριθμό, δεν αλλάζουν τόσο πολύ τα οικονομικά δεδομένα, και αυτούς θα προσπαθήσουμε, με συναίνεση και με διάλογο, να συμπεριλάβουμε, ή να προβούμε σε τέτοιες ρυθμίσεις ούτως ώστε να διασφαλιστούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντά τους», είπε.
Με την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρο συζήτησης και εν αναμονή του αναθεωρημένου νομοσχεδίου, το οποίο θα συζητηθεί την επόμενη Δευτέρα, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι αναμένει ότι θα προχωρήσει στην Ολομέλεια εντός του Νοεμβρίου.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, στις δικές του δηλώσεις, όσον αφορά το θέμα των συμβασιούχων αξιωματικών, είπε ότι «πηγαινοέρχεται» και γίνεται η συζήτηση μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Άμυνας. «Σημειώνω τη δέσμευση του Υπουργείου Άμυνας, να καταθέσει την ερχόμενη Πέμπτη στην Επιτροπή Άμυνας της τελική του πρόταση και αναμένουμε την πρόταση αυτή για να τοποθετηθούμε τελικώς», είπε.
Είπε ότι αν δεν καλυφθούν οι εκκρεμότητες από την Κυβέρνηση, θα υποβάλουν τους αναγκαίες τροπολογίες, ούτως ώστε, «να υπάρχει ένα σωστό και εύρυθμο συνταξιοδοτικό με τις κατάλληλες και σωστές αποδόσεις για τα μέλη του».
Είπε ακόμη ότι εξέτασαν και το εναρμονιστικό σχέδιο για τη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, όπου όπως είπε, «φάνηκε ολοκάθαρα ότι δεν έχει γίνει η σωστή διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους». Οι ενδιαφερόμενοι, είπε, έχουν θέσει μια σειρά από ζητήματα όπως η ανεξάρτητη αρχή ως αρμόδια αρχή για την εφαρμογή της νομοθεσίας και όχι να εναπόκειται στον Υπουργό Οικονομικών. Φαίνεται να υπάρχουν «σοβαρά κενά και ασάφειες» στο νομοσχέδιο με κίνδυνο να δημιουργηθούν συνθήκες οι οποίες να προάγουν τη διαφθορά, πρόσθεσε.
Είπε ακόμη, ότι απηύθυναν «ύστατη έκκληση» στο Υπουργείο Οικονομικών όπως πραγματοποιήσει νέο κύκλο διαβουλεύσεων με όλους τους ενδιαφερόμενους, και ότι αναμένουν να δουν ο αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων. Ο κ. Τρυφωνίδης απηύθυνε «ύστατη έκκληση» στο Υπουργείο Οικονομικών να μην στέλνει νομοσχέδια χωρίς να γίνεται η αναγκαία διαβούλευση με ενδιαφερομένους και να καταλήγει η Επιτροπή, όπως είπε, να κάνει τις διαβουλεύσεις ενώπιον της. Είπε ότι αυτή ήταν μια «απαράδεκτα πολιτική πράξη» και ευχήθηκε να εκλείψει στις επόμενες συνεδρίες.