Αποκόπτουν το ΕΕΕ από άτομα με αναπηρία, ακόμη και για αγορά διπλοκάμπινου

Εκατοντάδες υποθέσεις αποκοπής επιδομάτων και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), έφτασαν ενώπιον της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας, Χριστάκη Νικολαΐδη, ο αριθμός των υποθέσεων από τον Ιανουάριο του 2021 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, έφτασε τις 270, αριθμός σχεδόν ο ίδιος από αυτόν που καταγράφηκε συνολικά για τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια (σ.σ.2016-2020).

Οι υποθέσεις, αφορούν τερματισμό επιδομάτων, επειδή άτομα με αναπηρίες παντρεύονται πολίτες με εισόδημα των 1000 ευρώ, επειδή μεγάλωσε η οικογένειά τους και πώλησαν το μικρό διαμέρισμα που είχαν για ένα μεγαλύτερο, επειδή ο σύζυγος ατόμου με αναπηρία δέχθηκε οικονομική στήριξη και αγόρασε διπλοκάμπινο όχημα ή ακόμη επειδή ο σύζυγός της εργάζεται σε κουρείο και λαμβάνει μισθό 650 ευρώ το μήνα. Αυτές είναι μερικές από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στην ΚΥΣΟΑ.

Όπως καταγγέλλει μιλώντας στον REPORTER ο κος Νικολαΐδης, «τερματίζονται επιδόματα ή δεν καταβάλλονται καθόλου σε άτομα με μόνιμες αναπηρίες, επειδή το κράτος έχει εμμονή να τα αξιολογεί ξανά και ξανά, μέχρι να καταλήξει στο χαρακτηρισμό τους ως άτομα με μέτρια αναπηρία, στερώντας τους οικονομικές παροχές και υπηρεσίες, λες και τα άτομα με αναπηρία δεν έχουν δικαίωμα σε επαρκές βιοτικό επίπεδο», ενώ την ίδια ώρα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του κατά της πολιτικής της Κυβέρνησης.

Από τις εκατοντάδες υποθέσεις, ο κος Νικολαΐδης αναφέρθηκε σε κάποιες που ήρθαν στα υπόψιν του τον τελευταίο ένα μήνα. Όπως είναι η πρώτη περίπτωση, ατόμου με αναπηρία που του αποκόπηκε το ΕΕΕ επειδή πώλησε το μονάρι διαμέρισμά του, στο οποίο διέμενε με την τριμελή οικογένειά του, για να εξοφλήσουν το δάνειο και να καταφέρει να αγοράσει διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων. Το άτομο αυτό ζει πλέον με 15 ευρώ το μήνα.

Σε άλλες δύο περιπτώσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΥΣΟΑ, τερματίστηκε το ΕΕΕ σε άτομο, της οποίας ο σύζυγος αγόρασε με οικονομική στήριξη του πατέρα του και από τα λεφτά που του άφησε ο αποβιώσαντας παππούς του, ένα διπλοκάμπινο όχημα... Επίσης, άτομο με αναπηρία έχασε το επίδομα, επειδή ο σύζυγός του εργάζεται σε κουρείο με τον πατέρα του και λαμβάνει 650 ευρώ τον μήνα.

Είναι και η περίπτωση ατόμου με νοητική αναπηρία, το οποίο έχασε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα αναπηρίας, το επίδομα φροντίδας και το επίδομα ενοικίου, επειδή μετά τον θάνατο του πατέρα του αναμένεται να πάρει σύνταξη 500 ευρώ το μήνα. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, το άτομο ψάχνει κατάλυμα για διαμονή.

Άλλη μια περίπτωσή που έφτασε στην ΚΥΣΟΑ αφορά άτομο που, 20 χρόνια μετά από ατύχημα που είχε και το οποίο τον κατέστησε ανάπηρο, έλαβε οικονομική αποζημίωση, με αποτέλεσμα να του αποκοπεί το ΕΕΕ. «Πρόκειται για παρανομία. Στη σχετική νομοθεσία προβλέπεται όπως το ποσό αυτό δεν αποτελεί εισόδημα και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να τύχει συνυπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», σχολίασε ο κος Νικολαΐδης.

Επιπρόσθετα, ο κος Νικολαΐδης σημείωσε πως υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων με αναπηρίες, στους οποίους αποκόπτονται τα επιδόματα επειδή παντρεύονται πολίτες που έχουν εισόδημα χιλίων ευρώ το μήνα, «λες και τα άτομα με αναπηρίες θα πρέπει να παντρεύονται μόνο λήπτες ΕΕΕ, που και εκεί θα μοιράζονται και πάλι το επίδομα, ώστε να εξοικονομούνται πόροι από το κράτος».

Φανερά δυσαρεστημένος για τον τρόπο χειρισμού των περιπτώσεων αυτών από την Πολιτεία, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας εξαπέλυσε πυρά κατά του Σχεδίου «Κύπρος του Αύριο» και διερωτήθηκε «ποια είναι η Κύπρος του Αύριο; Η χώρα που καταστρέφει το παρόν και το μέλλον των πολιτών, επειδή διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ως άτομα με αναπηρίες; Ποιο είναι το νόημα του σχεδίου που πολυδιαφημίζεται τις τελευταίες βδομάδες από την Κυβέρνηση;»

Πρόσθεσε πως, «είναι η Κύπρος που κατάργησε δεκάδες επιδόματα, παροχές και υπηρεσίες από το 2012 μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των εισοδημάτων των ατόμων με αναπηρίες μέχρι και 40%, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην έχουν τους πόρους, ούτε για να ζήσουν αυτοί, ούτε η οικογένεια τους. Είναι η χώρα, που κατάργησε υπηρεσίες και στήριξη σε άτομα με αναπηρίες και τις οργανώσεις τους που αφορούν στέγαση, απασχόληση, εκπαίδευση, κινητικότητα, ανεξάρτητη διαβίωση και επαρκές βιοτικό επίπεδο. Είναι η χώρα, που, παρά την περί του αντιθέτου δέσμευση των αρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Πρόνοιας, ότι κανένα άτομο με αναπηρία δε θα χάσει τα επιδόματα που λαμβάνει, (αυτό άλλωστε προβλέπεται από τη διεθνή και εθνική νομοθεσία όπως είναι οι γενικές αρχές διοικητικού δικαίου), δεκάδες άτομα με αναπηρίες έχασαν και εξακολουθούν καθημερινά να χάνουν τα επιδόματα τους, χωρίς να τους δίνεται οποιαδήποτε αιτιολογία».

Με αφορμή τα πιο πάνω και την πρόσφατη επιστολή που απέστειλαν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τα μέλη της Κυπριακής Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων, έχουν στα πλάνα τους, για τον επόμενο μήνα, την πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, ως μέτρο αντίδρασης στη μη επαναφορά των προνοιών και κονδυλίων που καταργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και τις αποκοπές του ΕΕΕ.

«Εμείς καταγράψαμε ένα μέρος των επιδομάτων αυτών τα οποία περιλαμβάνονταν στο δημόσιο βοήθημα και δεν επανήλθαν ποτέ μέσω του ΕΕΕ. Μερικά από αυτά είναι, η παραχώρηση επιδόματος θέρμανσης, επιδόματος οδοιπορικών για σκοπούς υγείας, εργασίας και εκπαίδευσης, επιδόματος αναψυχής και πολιτισμού, μηνιαίου επιδόματος προσωπικής άνεσης, επιδόματος δίαιτας, επιδόματος για πανιά, έκτακτης οικονομικής βοήθειας για δαπάνες επιδιορθώσεων του υποστατικού, για σκοπούς επαγγελματικής εκπαίδευσης ή εργαλείων ή άλλου εξοπλισμού, για καταβολή εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χορηγήματος θανάτου για σκοπούς ταφής σε άτομο με αναπηρίες που δεν δικαιούται οποιοδήποτε επίδομα κηδείας από το εν λόγω Ταμείο και πολλά άλλα», ανέφερε καταληκτικά ο κος Νικολαΐδης.

Δειτε Επισης

Κοινές δράσεις για προστασία θάλασσας και ακτών Μεσογείου ζήτησε ο Υφ. Τουρισμού
Ελπίδα για υλοποίηση δεσμεύσεων ΠτΔ εκφράζει η ΠΑΣΥΝΟ
Με τη συμμετοχή 250 ατόμων πορεία για την Παλαιστίνη στη Λευκωσία
Ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών σε Τ/κ ασθενείς στο Ινστ. Νευρολογίας και Γενετικής
Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία
Πάνω από 1 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου το Σεπτέμβριο
Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά (pics)
Τα βρήκαν τελικά ΟΚΥΠΥ με συντεχνίες-Καταρχήν συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση
Καταγγελίες για την ασφάλιση ηλικιωμένων για οδήγηση ενώπιον της Βουλής-Παράπονα για μη παραχώρηση δανείων
Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»