«Νιώθουν ότι βρίσκονται στον απυρόβλητο, κανένα ίχνος τύψεων για το έγκλημα»

Ως άτομο που κρύβει το αληθινό του προσωπείο μέσα από τις κοινωνικές σχέσεις που μπορεί να έχει αναπτύξει με υψηλόβαθμα πρόσωπα και την οικονομική του κατάσταση, ώστε να αισθάνεται ότι βρίσκεται στο απυρόβλητο, με ψυχοπαθητικά στοιχεία και χωρίς ίχνη τύψεων και συναισθημάτων για τη εγκληματική βαρβαρότητα που διέπραξε, χαρακτήρισε τον 53χρονο μαστροπό που εκμεταλλεύτηκε το δωδεκάχρονο ευάλωτο κορίτσι στην Ελλάδα, το οποίο βίαζε και εξέδιδε σε άλλα πρόσωπα, ο ψυχίατρος, Γιώργος Μικελλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ομολόγησαν σεξουαλικές επαφές με τη 12χρονη οι δύο κατηγορούμενοι

Το νέο έγκλημα στην Ελλάδα, προκαλεί αποτροπιασμό. Ένα ευάλωτο κορίτσι, που αναγκάστηκε να εργαστεί για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του, αντί να δει στο πρόσωπο του 53χρονου επιχειρηματία έναν δεύτερο πατέρα, είδε τον βιαστή της. Έναν μαστροπό… Ο επιχειρηματίας κατάφερνε και έκρυβε την πραγματική και εγκληματική του φύση, αφού ήταν κοινωνικά ενεργός, είχε φιλικές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες, αποζητούσε τη δημοσιότητα. Βέβαια, ο ίδιος αρνείται τα όσα του καταλογίζονται παρόλα αυτά παραδέχθηκε σεξουαλικές επαφές με την δωδεκάχρονη, αλλά όχι τον βιασμό της. Η άρνησή του, όπως είπε μιλώντας στον REPORTER ο δρ. Μικελλίδης, θα ήταν αναμενόμενη. «Επειδή νιώθει αλώβητος, μπορεί να παραδεχτεί κάτι υπό δεδομένες συνθήκες. Ωστόσο, ο ίδιος μπορεί να θεωρεί πως δεν διέπραξε κάποιο έγκλημα ή ακόμη μπορεί να πει και ψέματα για να γλιτώσει κάποια χρόνια στη φυλακή».

Τα άτομα που μπορεί να προβούν σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις, σύμφωνα με τον δρ Μικελλίδη, πολλές φορές βάζουν τα χρήματα υπεράνω όλων, όπως είναι οι κοινωνικές αξίες, η Θρησκεία και ότι άλλο θεωρεί ο ίδιος νόμιμο ή παράνομο. Όπως εξήγησε, «ο μόνος του στόχος είναι να πλουτίσει. Η εικόνα που παρουσιάζει προς τα έξω είναι εντελώς διαφορετική από την κανονική του εικόνα και μπορεί εύκολα να ξεγελάσει τους γύρω του. Είναι ένα έγκλημα, το οποίο αδιαμφισβήτητα πρέπει να οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη και να δοθούν αυστηρές ποινές, ώστε να μειωθούν εγκλήματα τέτοιας φύσης».

Συνηθίζεται, άνθρωποι που προχωρούν σε τέτοια εγκλήματα να έχουν χαρακτηριστικά αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας και ναρκισσιστική προσωπικότητα, δηλαδή να θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Όπως εξήγησε ο δρ Μικελλίδης, «άτομα, τα οποία έχουν επαφή με υψηλόβαθμα στελέχη, είτε με την εκκλησία, είτε σε πολιτικό επίπεδο, μπορεί να βιώνουν και να σκέφτονται πως βρίσκονται στο απυρόβλητο. Επίσης, νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν και ότι δεν μπορεί να τους αγγίξει κανείς».

Εάν κάποιος διερωτηθεί, εάν έχουν συναισθήματα, αυτό που συμβαίνει αρκετές φορές είναι ο θύτης να μην νιώθει τίποτα. Ούτε ενοχές, ούτε τύψεις, αλλά ούτε κανένα οίκτο για το ανήλικο - σε αυτή τη περίπτωση - θύμα του. Όπως ανέφερε ο δρ Μικελλίδης, «αυτό που συμβαίνει είναι να μην νιώθει κανένα από τα πιο πάνω συναισθήματα, αλλά αντίθετα να θεωρεί πως αυτό που κάνει το πράττει στα πλαίσια της δικής του απόφασης, την οποία ο ίδιος χαρακτηρίζει ως φυσιολογική. Όταν μιλάμε για την παιδοφιλία-που ανήκει στις ψυχικές διαταραχές- μπορεί το άτομο να βιώνει φαντασιώσεις, να μην προβαίνει όμως σε οποιαδήποτε εγκληματική συμπεριφορά. Εάν οι φαντασιώσεις γίνουν πράξεις, τότε σίγουρα ακολουθείται η νενομισμένη διαδικασία. Άρα, είναι διαφορετικό κομμάτι, αν η παιδοφιλία που είναι ψυχική διαταραχή και άλλο να μιλάμε για εγκλήματα που οδηγούνται στη φυλακή. Παρόλα αυτά, ένα άτομο που πάσχει από παιδοφιλία μπορεί να μην ζητήσει βοήθεια από ειδικό γιατί ακριβώς θεωρεί πως αυτά που σκέφτεται ή αισθάνεται και βιώνει είναι φυσιολογικά. Δεν υπάρχει κάτι ψυχιατρικά που μπορεί να αλλάξει, δεν υπάρχει λύση αποδεδειγμένη, για να βοηθηθεί. Μπορεί ένα άτομο μέσω της ψυχοθεραπείας είτε κάποιες φορές μέσα από τη φαρμακευτική αγωγή να καταστείλει κάποιες σκέψεις».

Τα θύματα τους είναι συνήθως ευάλωτα άτομα. Άτομα που «είναι του χεριού τους», όπως χαρακτηριστικά είπε ο ψυχίατρος δρ Γιώργος Μικελλίδης, αφού θεωρούν δύσκολο να χειραγωγήσουν πρόσωπα, τα οποία θα προχωρούσαν σε καταγγελία στις Αρχές. Όπως εξήγησε, «εκμεταλλεύονται άτομα που έχουν τεράστιες δυσκολίες σε οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο. Άτομα τα οποία κυριολεκτικά προσπαθούν να βρουν φαγητό και μια στέγη για να επιβιώσουν. Άτομα, που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα και δεν γνωρίζουν το πολιτειακό, το δικαστικό και το νομικό πλαίσιο της χώρας στην οποία ζουν. Δυστυχώς, βλέπουμε συχνά τέτοιους εγκληματίες».

Το πόσο τραυματική μπορεί να είναι αυτή η εμπειρία για ένα παιδί, είναι κάτι που δεν μπορεί να περιγράψει ή να εξηγήσει κάποιος. Ένα παιδί που έζησε κάτι τέτοιο, πιθανόν να παρουσιάσει μετατραυματική διαταραχή. Αυτή η διαταραχή, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να παρουσιάζεται συχνά με εφιάλτες, με υπερδιέγερση και να νιώθει συνεχώς πως η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ την ίδια ώρα να δυσκολεύεται να διαμορφώσει δυνατές ανθρώπινες σχέσεις. «Ο τρόπος που αλληλοεπιδρά και σκέφτεται για τους άλλους είναι πιο καχύποπτος, είναι σε μια κατάσταση πανικού που μπορεί να διαρκέσει καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Να τραυματιστεί τόσο, που να απομονωθεί, να περνάει κατάθλιψη, άγχος με μακροχρόνια προβλήματα σε βαθμό που να μην μπορέσει ποτέ να τα ξεπεράσει. Είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα, έχεις να κάνεις με την ανθρώπινη ψυχή που ακόμη και ένας ενήλικας μπορεί, δυστυχώς, να αναβιώνει αυτές τις τραυματικές εμπειρίες στο μυαλό σου», είπε καταλυτικά ο δρ. Μικελλίδης.

Το αποτρόπαιο έγκλημα, έχει ήδη βρεθεί ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, οι λεπτομέρειες που βλέπουν και θα συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας σοκάρουν. Πρόκειται για ένα έγκλημα με πολλούς θύτες και θύτη μια αθώα ανήλικη ψυχή, που το μόνο που ψάχνει είναι δικαίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 1 εκατ. ευρώ στο Τζόκερ
Εγκατάσταση υπόγειου καλωδίου 14.300 μέτρων στο Δάσος Πάφου για μείωση των πυρκαγιών
Το 43% των εφήβων στην Κύπρο έχει συνεχή διαδικτυακή επαφή
Σε δίκαιη αποζημίωση ιδιοκτήτη γης καλεί η Λοττίδη τον ΕΟΑ Λευκωσίας
Μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για ανανέωση εγγραφής στο μητρώο ενεργειακών ελεγκτών
Στη μείωση της σχολικής βίας στοχεύει η εθνική στρατηγική του Υπουργείου Παιδείας
Από την Πέμπτη οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ – Αναβαθμίζω (2004)»
Σε κλίμα βαθύτατου πένθους και με άσπρα μπλουζάκια αποχαιρέτησαν τον Ειρηναίο, τον Μαρτίνο και τον Νικόλα (pics)
Ν. Χριστοδουλίδης: Οι νέοι σήμερα έχουν λιγότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς τους
Στον προϋπολογισμό €0,25 εκατ. για βιοτεχνικές Κιτίου Ξυλοτύμπου και Άχνας