Ανοίγει η συζήτηση για θέματα γονιμότητας στην Κύπρο-Στο επίκεντρο δύο επίπεδα

Με στόχο να βελτιωθεί η ενημέρωση που λαμβάνουν οι νεαρές γυναίκες για τα θέματα γονιμότητας, ανοίγει σήμερα συζήτηση η Βουλή, ώστε να τεθούν στο τραπέζι όλα όσα αυτή τη στιγμή ισχύουν στην Κύπρο. Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί σε δύο βασικά επίπεδα, για να εντοπιστούν τα κενά που υπάρχουν και να κλείσουν κάποιες τρύπες.

Με φάρο τη δική της εμπειρία, ως προς τα θέματα γονιμότητας, το θέμα της κατάψυξης ωαρίων, αλλά και τις εξετάσεις που έπρεπε να υποβληθεί, η Σάβιο Ορφανίδου προχώρησε στην εισήγηση της συγκεκριμένης πρότασης. Σε αρχικό επίπεδο, αναμένεται να ανοίξει η συζήτηση για να ενημερωθεί η Επιτροπή Υγείας σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η Κύπρος, ως προς το θέμα της διαφώτισης των γυναικών.

«Είναι μία πρόταση αναφορικά με την ανάγκη ενημέρωσης σε διάφορα επίπεδα για τα θέματα γονιμότητας, της φύλαξης ωαρίων κλπ. Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμη κενό σε αυτά τα θέματα. Θα δούμε τι κενά υπάρχουν. Θα επικεντρωθούμε στα θέματα ενημέρωσης, να δούμε τα δύο επίπεδα αυτά» ανέφερε η βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού στον REPORTER.

Τα δύο επίπεδα που επιδιώκει η Επιτροπή να ακουμπήσει είναι η ενημέρωση που λαμβάνουν οι γυναίκες από τους γιατρούς και κατά πόσο αυτή είναι ενδελεχής και το δεύτερο είναι οι ενέργειες του κράτους, ως προς την προώθηση αυτών των θεμάτων, μέσω διάφορων εκστρατειών.  

«Πιστεύω ότι, για να γνωρίζουν οι γυναίκες αυτά τα θέματα, από τη μία είναι υπεύθυνοι οι γιατροί και γυναικολόγοι, που ενδεχομένως να μην ενημερώνουν εγκαίρως τις γυναίκες και από την άλλη θεωρώ ότι είναι υπεύθυνο και το κράτος, που πρέπει να κάνει μία εκστρατεία για το πώς θα φυλάξουν τα ωάρια τους οι γυναίκες, από ποια ηλικία κλπ. Ένας γιατρός οφείλει να ενημερώσει από νεαρή ηλικία μία κοπέλα ότι πρέπει να κάνει εξετάσεις στον υπέρηχο για να δει αν είναι γόνιμη. Δεν χρειάζεται να φτάσει 35-36 για να το κάνει. Αυτά θέλουμε να θέσουμε στο τραπέζι».

Ένας άλλος τομέας που επιδιώκει να αγγίξει η έναρξη της συζήτησης είναι και την ενημέρωση που λαμβάνουν οι κοπέλες, σε μαθησιακή ηλικία, με την κα. Ορφανίδου να θέτει στο τραπέζι και την πρόταση εισήγησης ενός μαθήματος, στο πλαίσιο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγσης.

«Θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση, για να υπάρχει μία ενημέρωση. Για παράδειγμα, εγώ έγινα 39 για να ενημερωθώ. Θα το συνδέσω με το γεγονός ότι πρέπει ενδεχομένως να ενημερώνουμε τα παιδιά σε πιο νεαρή ηλικία. Ίσως στα πλαίσια της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, να υπάρξει ένα μάθημα ίσως πιο διακριτικό, για να ξέρουν τα θέματα της γονιμότητας».

Την πρόταση συνυπογράφει και η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, η οποία θεωρεί ότι υπάρχει μία έλλειψη ενημέρωσης για τα συγκεκριμένα θέματα και η συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας αναμένεται να είναι η αφετηρία.

«Θα μπορούσε εν δυνάμει η Κύπρος να καταστεί ένα κέντρο παροχής αυτών των υπηρεσιών, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης και αυτό θα φέρει έσοδα στο κράτος. Ο λόγος που γράφτηκε η πρόταση έρχεται από εμάς, ως νέες γυναίκες προς την κοινωνία, για να δοθεί μία περαιτέρω ενημέρωση ακόμη και για τα υφιστάμενα προγράμματα επιδότησης που υπάρχουν από το κράτος, σε σχέση με τις νέες γυναίκες που θέλουν να κάνουν κρυοσυντήρηση των ωραρίων τους».

Στο μεταξύ, με τη συζήτηση του θέματος, η Επιτροπή θα προσπαθήσει να εντοπίσει τα προβλήματα, όσον αφορά στη διαφώτιση, ώστε εκεί και όπου χρειάζεται να παρέμβει και να δώσει λύσεις, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση.

«Αυτή είναι η πρώτη φάση, που είναι περαιτέρω για διαφώτιση και ενημέρωση του κόσμου και εκεί που εντοπίζονται κενά, είτε μεταξύ γιατρών, είτε μεταξύ κοινωνίας, είτε μεταξύ των νέων γυναικών που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα πράγματα, να τους δώσουμε τρόπους για περαιτέρω ενημέρωση. Θα δούμε αν υπάρχουν προβλήματα και παραλείψεις και κατά πόσο εμείς μπορούμε να το διορθώσουμε θα το κάνουμε, αλλά τώρα θα ανοίξει μία συζήτηση. Πολλές φορές μέσα από συζητήσεις, μπορεί να βρεθεί και λύση». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οδηγείται στην ολομέλεια η θεσμοθέτηση της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Δειτε Επισης

Κοινές δράσεις για προστασία θάλασσας και ακτών Μεσογείου ζήτησε ο Υφ. Τουρισμού
Ελπίδα για υλοποίηση δεσμεύσεων ΠτΔ εκφράζει η ΠΑΣΥΝΟ
Με τη συμμετοχή 250 ατόμων πορεία για την Παλαιστίνη στη Λευκωσία
Ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών σε Τ/κ ασθενείς στο Ινστ. Νευρολογίας και Γενετικής
Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία
Πάνω από 1 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου το Σεπτέμβριο
Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά (pics)
Τα βρήκαν τελικά ΟΚΥΠΥ με συντεχνίες-Καταρχήν συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση
Καταγγελίες για την ασφάλιση ηλικιωμένων για οδήγηση ενώπιον της Βουλής-Παράπονα για μη παραχώρηση δανείων
Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»