Πρόταση Νόμου για μη πώληση ή memo επί ακίνητης ιδιοκτησίας στα κατεχόμενα

Ξεκίνησε την Τετάρτη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών της πρότασης νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, για να μην επιτρέπεται η πώληση ή η επιβάρυνση, με την εγγραφή δικαστικής απόφασης, ακίνητης ιδιοκτησίας που βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές.  

Η πρόταση έχει στόχο την τροποποίηση του Περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμου. 

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Γεωργίου είπε ότι συζήτησαν επί της αρχής, πρόταση νόμου που κατέθεσε και σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, κανείς δεν εμποδίζει οποιοδήποτε πιστωτή να εγγράψει επιβάρυνση σε ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα, τα επονομαζόμενα memo, καθότι, όπως είπε, δεν υπάρχει ούτε νομοθετικό πλαίσιο ούτε εγκύκλιος από την Κεντρική Τράπεζα ούτε σχετική οδηγία από το Σύνδεσμο Τραπεζών προς τα μέλη του. Είπε ακόμη ότι κάποιοι πιστωτές, χρησιμοποιούν την ανάγκη της άρσης της επιβάρυνσης (Memo), ως μοχλό πίεσης για την είσπραξη της όποιας απαίτησής τους.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, ο χειρισμός υποθέσεων για την άρση επιβάρυνσης σε ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα, σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιθυμεί να μεταβιβάσει το ακίνητο στους νόμιμους κληρονόμους του ή και να το υποδείξει στον Κεντρικό Φορέα για σκοπούς δανειοδότησης των παιδιών ή και των εγγονιών του για θέματα δανειοδότησης ιδιοκατοίκησης, παιδείας και υγείας, εναπόκειται αποκλειστικά στον πιστωτή.

«Οι πιστωτές και αναφέρομαι ιδιαίτερα στις τράπεζες ενεργούν ξεχωριστά, κατά το δοκούν ανάλογα με τα γεγονότα της κάθε περίπτωσης και ασφαλώς σε συνάρτηση με το κέρδος που μπορεί να αποκομίσουν», είπε ο κ. Γεωργίου. Αποτέλεσμα τούτου, πρόσθεσε, είναι να χρησιμοποιούν την ανάγκη της άρσης της επιβάρυνσης (Memo), «ως μοχλό πίεσης» για την είσπραξη της όποιας απαίτησής τους, την ώρα που ο προσφυγικός κόσμος αναζητεί να καλύψει στις στοιχειώδεις ανάγκες του.

Ο κ. Γεωργίου έθεσε το ερώτημα σε τι εξυπηρετεί το συγκεκριμένο μέτρο από τη στιγμή που για νομικούς και πραγματικούς λόγους δεν μπορεί ο πιστωτής να προχωρήσει σε εκποίηση της περιουσίας στα κατεχόμενα. «Ιδιαίτερα για τις τράπεζες που η εγγραφή επιβάρυνσης ακίνητης ιδιοκτησίας (Memo) στα κατεχόμενα έχει εκ των πραγμάτων μηδενική αξία και ανάλογα έχουν κάνει και τις προβλέψεις στους ισολογισμούς τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Γεωργίου επεσήμανε ότι, μετά από 50 σχεδόν χρόνια κατοχής, την ανάγκη να εξεταστεί το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο, όπως είπε, «φέρει δυσκολίες και δυσχεραίνει τη μερίδα του προσφυγικού κόσμου που φτωχοποιήθηκε και δεν μπόρεσε ακόμα οικονομικά να στεριώσει».

Ανέφερε ότι, επί της αρχής, οι εμπλεκόμενοι φορείς εκφράστηκαν θετικά έναντι της πρότασης νόμου και η Νομική Υπηρεσία θα τοποθετηθεί γραπτώς σε δύο βδομάδες.

Είναι «χρέος της Πολιτείας» να ανταποκριθεί θετικά σε αυτό το μέτρο, το οποίο δεν θα επιφέρει κανένα οικονομικό κόστος ούτε στο κράτος αλλά ούτε και στις τράπεζες, είπε ο κ. Γεωργίου

Δειτε Επισης

Επικεφαλής Ανθρ. Θεμάτων: Έμπρακτη η στήριξη Kυβέρνησης σε εγκλωβισμένους
Α. Αριστοτέλους στην Μαρωνίτικη κοινότητα-«Νιώθουμε περήφανοι για τους αγώνες και την προσφορά σας»
Απεβίωσε ο νομικός Ευστάθιος Ευσταθίου-«Τίμησε την πατρίδα από πολλά σημαντικά βήματα»
Συννεφιασμένος με ανέμους ο καιρός-Η πρόγνωση για την ημέρα των Χριστουγέννων
Στόχος του ΟΑΥ η αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών-Στο επίκεντρο η αντιμετώπιση των καταχρήσεων και η ενδυνάμωση του ΓεΣΥ
Χωρίς σύστημα καταγραφής κεραυνών η Κύπρος-Προσπάθειες απόκτησης από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία
«Εν να κάμουμεν τζι’ εμείς γιορτές»-Ξεκίνησε η διαλογή προϊόντων σε οικογένειες για τα Χριστούγεννα (pics)
Κολύμπησαν για όγδοη χρονιά στη Λεμεσό για τους «Μικρούς Ήρωες»
Καταδικάζει ο ΠτΔ την επίθεση στη Γερμανία-«Βαθιά σοκαρισμένος και συντετριμμένος»
Τίθεται σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες