Κατοικίες… φάντασμα από το 2006, χωρίς ένοικους-Ψάχνουν λύσεις, δίχως απαντήσεις

Διάσπαρτες κατοικίες άδειες χωρίς ένοικους υπάρχουν σε αρκετούς συνοικισμούς αυτοστέγασης της ελεύθερης Κύπρου, αφού οι κάτοικοι τους φαίνεται να έχουν αποβιώσει πριν το 2006 και ενώ την ίδια ώρα τα παιδιά ή τα εγγόνια τους ενδιαφέρονται να αναπτύξουν αυτές τις κατοικίες ή τη γη που έχουν ανεγερθεί εντούτοις αυτό δεν είναι εφικτό.  Γεγονός, που συμβαίνει χαρακτηριστικά στα Πολεμίδια, στη Δρομολαξιά, στο Κολόσσι και στα Περβόλια της Λάρνακας. Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές τις κατοικίες, φαίνεται να έχουν γίνει και έξοδα από τους ιδιοκτήτες τους πριν το 2006 και έτσι δεν είναι εύκολο ούτε να τις ανακτήσει το κράτος, αλλά δεν έχει και το δικαίωμα ούτε ο κληρονόμος σήμερα να αναλάβει αυτές τις κατοικίες.

Η πρόταση Νόμου που αφορά τις κατοικίες σε προσφυγικούς οικισμούς και συνοικισμούς αυτοστέγασης, που οι κάτοχοί τους απεβίωσαν πριν τον Απρίλιο του 2006, συζητήθηκε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, το 2006 ψηφίστηκε σχετική Νομοθεσία που αφορούσε την κληρονομική διαδοχή και επομένως όσοι είχαν αποβιώσει πριν από τον Απρίλιο του 2006, δεν είχαν αυτό το δικαίωμα οι συγγενείς τους. Η πρόταση Νόμου ουσιαστικά, δίνει το δικαίωμα της κληρονομικής διαδοχής και γι’ αυτές τις κατοικίες που οι κάτοχοί τους είχαν αποβιώσει πριν τον Απρίλιο του 2006, δηλαδή της κληρονομικής διαδοχής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρξαν κάποιες αμφιβολίες από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, σε ότι αφορά τους κυβερνητικούς οικισμούς, γιατί αρκετές από τις κατοικίες αυτές είχαν ανακτηθεί από το 2006 μέχρι σήμερα και παραχωρηθεί σε άλλους πρόσφυγες. Έτσι, υπήρξε ένας προβληματισμός στην Επιτροπή εάν θα εξαιρεθούν όλοι οι προσφυγικοί οικισμοί και θα παραμείνουν μόνο στη Νομοθεσία οι αυτοστεγάσεις ή εάν θα τεθεί σχετική πρόνοια, η οποία θα αφορά τις κατοικίες οι οποίες δεν είχαν ανακτηθεί.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Εσωτερικών, ζήτησε όπως αναβληθεί η συζήτηση των σχετικών προτάσεων Νόμου, γιατί υπάρχει νομοσχέδιο το οποίο είναι υπό επεξεργασία για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία. Το συγκεκριμένο ζήτημα, σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο, εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο, από τον Νοέμβριο του 2021 και «τότε μας είχαν πει να σταματήσουμε τη συζήτηση γιατί σύντομα έρχεται Νομοσχέδιο. Έχει περάσει ένας χρόνος και ακόμη βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία, αυτό το Νομοσχέδιο».

Επίσης, ο Νίκος Κέττηρος, ζήτησε από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών, να δώσει ημερομηνία κατάθεσης του Νομοσχεδίου ενώπιον της Επιτροπής και την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, «εγώ που υπέγραφα την πρόταση Νόμου θα την αποσύραμε. Δεν ήταν σε θέση να δώσει ημερομηνία κατάθεσης και έτσι θα συνεχίσει η συζήτηση και αναλήφθηκε μια δέσμευση ότι μέχρι την τελευταία συνεδρία πριν από τα Χριστούγεννα, η πρόταση Νόμου θα είναι ενώπιον της Ολομέλειας».

Κατοικίες ετοιμόρροπες που κτίστηκαν πριν 48 χρόνια...

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, είναι η στατική επάρκεια των τουρκοκυπριακών κατοικιών και υποστατικών, που είναι με δομικά υλικά αρκετών χρόνων. 

Έτσι, συζητήθηκε πρόταση Νόμου που θα υποχρεώνει το κράτος και την υπηρεσία διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών, να κάνει μελέτη στατικής επάρκειας σε όλες τις τουρκοκυπριακές κατοικίες και υποστατικά, πριν τις παραδώσει στους δικαιούχους του.

Είναι ένα ζήτημα ασφάλειας αναφέρθηκε στην Επιτροπή, αφού πρόκειται για οικοδομές που είναι 48 χρόνων και άνω με τα δομικά υλικά της εποχής και εφόσον υπάρχει υποχρέωση για τις νέες κατοικίες να τηρούν τις προϋποθέσεις ασφάλειας, δεν είναι δυνατό να παραχωρούνται κατοικίες σε πρόσφυγες και να μην τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Για τη συγκεκριμένη πρόταση Νόμου, υπήρξε αρκετός προβληματισμός, με το κατά πόσο θα μπουν τα εμπορικά υποστατικά, κατά πόσο θα αναλαμβάνει την ευθύνη ο ενοικιαστής και εάν θα γίνεται συμψηφισμός με το ενοίκιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κοινές δράσεις για προστασία θάλασσας και ακτών Μεσογείου ζήτησε ο Υφ. Τουρισμού
Ελπίδα για υλοποίηση δεσμεύσεων ΠτΔ εκφράζει η ΠΑΣΥΝΟ
Με τη συμμετοχή 250 ατόμων πορεία για την Παλαιστίνη στη Λευκωσία
Ενισχύεται η παροχή υπηρεσιών σε Τ/κ ασθενείς στο Ινστ. Νευρολογίας και Γενετικής
Άρχισε η καταγραφή ζημιών στο Γυμνάσιο Κιτίου-Το πλάνο της Κυβέρνησης για το Εστία
Πάνω από 1 εκ. επιβάτες διακινήθηκαν μέσω των αεροδρομίων της Κύπρου το Σεπτέμβριο
Επικίνδυνα παιδικά παιχνίδια εντοπίστηκαν στην κυπριακή αγορά (pics)
Τα βρήκαν τελικά ΟΚΥΠΥ με συντεχνίες-Καταρχήν συμφωνία για τη συλλογική σύμβαση
Καταγγελίες για την ασφάλιση ηλικιωμένων για οδήγηση ενώπιον της Βουλής-Παράπονα για μη παραχώρηση δανείων
Καταδίκασε την επίθεση στο ΤΑΕΠ ο ΠτΔ-«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, απαράδεκτο περιστατικό»