Ράβε ξήλωνε για διάδοχο Αντωνίου-Φωτιές Κουλία με την πρόταση που γκρεμίζει ΓεΣΥ
14:30 - 01 Οκτωβρίου 2022
Ακέφαλο παραμένει το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, με την Κυβέρνηση να καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να πληρώσει το κενό, την ώρα που οι συνεδριάσεις για σημαντικές αποφάσεις είχαν μπει στον πάγο, μετά την αποχώρηση του Θωμά Αντωνίου. Από την άλλη πλευρά, οι διαδικασίες της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου βρίσκονται στην τελική ευθεία, για ολοκλήρωση του πορίσματος για τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του ΟΑΥ, ενώ η δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει γύρω από την πρόταση του Ζαχαρία Κουλία, για διορισμό γιατρών στο ΔΣ του Οργανισμού, έχει προκαλέσει δύο σχολές σκέψης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαβάστε στον REPORTER το πόρισμα για το ασυμβίβαστο του Αντωνίου-Όσα καταγράφει
Ο υπουργός Υγείας βρέθηκε στο μάτι του Κυκλώνα, για ακόμη μία φορά, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην εξεύρεση του αντικαταστάτη του Θωμά Αντωνίου στη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΟΑΥ. Μπορεί το ένα από τα ανοιχτά μέτωπα, που αφορούσε την πλήρωση της θέσης της Μελίνας Πύργου, να έχει κλείσει, με το διορισμό του Παναγιώτη Καϊσερλίδη, ωστόσο τα προβλήματα για τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα συνεχίζονται.
Η πρώτη κρούση από πλευράς Κυβέρνησης, για αντικατάσταση του κ. Αντωνίου έγινε στον τέως Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αδάμο Αδάμου, αφού αποτελεί πρόσωπο ευρείας αποδοχής και χαίρει σεβασμού και εκτίμησης. Ωστόσο, ο ίδιος ο γιατρός άναψε κόκκινο στις προτάσεις των κυβερνώντων, αφού θεώρησε ότι θα προκύψει ασυμβίβαστο, λόγω της συζύγου του. Τις σκέψεις του ανέλυσε ο ίδιος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν τον κάλεσε στο τηλέφωνο, για να του κάνει την πρόταση για την προεδρία του ΔΣ του ΟΑΥ.
Μέχρι στιγμής, στο τραπέζι δεν φαίνεται να υπάρχει άλλο επικρατέστερο όνομα, ωστόσο εντός της εβδομάδας δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις, από πλευράς Υπουργείου Υγείας. Οι έρευνες του Μιχάλη Χατζηπαντέλα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με στόχο του να είναι η εξεύρεση του ανθρώπου που θα μπορεί να σταθεί στα παπούτσια του Θωμά Αντωνίου και την ίδια ώρα, θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του Γενικού Συστήματος Υγείας. Πάντως, η όποια πρόταση και αν προωθηθεί στο Προεδρικό, θα πρέπει να λάβει την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεδομένου ότι εκείνος θα διορίσει το νέο Πρόεδρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Δείχνει ασυμβίβαστο το πόρισμα για Αντωνίου-Κλήθηκε εκτάκτως στο Προεδρικό
Ολοκληρώνεται το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου
Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία έχουν μπει και οι έρευνες της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, όσον αφορά στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του ΟΑΥ. Συγκεκριμένα, αναμένεται να καλεστούν για να δώσουν απαντήσεις στην Επιτροπή, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων και στη συνέχεια η Επιτροπή θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει το πόρισμά της.
«Είχαν καλεστεί σε προηγούμενο στάδιο οι εκπρόσωποι, όμως λόγω ενός προβλήματος δεν κατέστη δυνατό να έρθουν και θα γίνει τώρα. Στη συνέχεια θα μπορούμε να προχωρήσουμε με την εκπόνηση του πορίσματος», ανέφερε στον REPORTER η πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου, Ηλιάνα Νικολάου.
Πάντως και τα τρία πρόσωπα που διορίστηκαν πρόσφατα στο ΔΣ του ΟΑΥ κλήθηκαν να συμπληρώσουν την υπεύθυνη δήλωση που έπρεπε να είχαν συμπληρώσει, βάσει της νομοθεσίας που διέπει τις εργασίες της Επιτροπής, παρόλο που δεν περιλαμβάνονταν στα πρόσωπα που έπρεπε να εξεταστούν. Οι απαντήσεις που θα λάβει η Επιτροπή θα κρίνει και κατά πόσο είναι αναγκαίο να εξεταστούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα για ασυμβίβαστο.
Τη συγκεκριμένη δήλωση θα πρέπει να συμπληρώσει και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΥ, όταν διοριστεί, ώστε να είναι σε θέση η Επιτροπή να γνωρίζει και για τον συγκεκριμένο αν υπάρχει ενδεχόμενο να προκύψει ασυμβίβαστο και να μην τρέχει η Επιτροπή κατόπιν εορτής.
Πάντως, το πόρισμα της Επιτροπής για τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο, αφού σε περίπτωση που προκύψει ασυμβίβαστο και για άλλα πρόσωπα, το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία να προωθήσει τροποποίηση της νομοθεσίας περί ασυμβίβαστου. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση τι εστί ασυμβίβαστο και για ποιους και να προωθηθεί στη Βουλή.
Αυτό εμπεριέχει αρκετούς κινδύνους, αφού τον ερχόμενο Φεβρουάριο είναι οι Προεδρικές Εκλογές και αν αρχίσει η οποιαδήποτε συζήτηση στο νομοσχέδιο που ετοιμάσει ο νυν υπουργός Υγείας, πιθανό να πρέπει να μπουν στον πάγο, μέχρι να διοριστεί ο διάδοχος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν τον διάδοχο του Αντωνίου-Το παρασκήνιο και οι έλεγχοι για ασυμβίβαστο
Την Πέμπτη η πρώτη συνεδρία του ΔΣ του ΟΑΥ
Παράλληλα, η ερχόμενη Πέμπτη είναι αρκετά σημαντική για τον ΟΑΥ, αφού το Διοικητικό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνεδρία μετά την παραίτηση του Θωμά Αντωνίου.
«Στη νομοθεσία του Οργανισμού υπάρχει πρόνοια ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα μπορεί να συγκληθεί, ακόμη και στην απουσία του προέδρου του και θα μπορεί να λάβει αποφάσεις. Μπορεί να μην υπάρχουν τόσο σημαντικά προβλήματα, ωστόσο ο διορισμός του προέδρου του ΔΣ θα βοηθήσει αρκετά την κατάσταση», υπέδειξε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ, Άθως Τσινωντίδης.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσινωντίδης τα μέλη του ΔΣ που θα είναι παρόντα στη συνεδρία την ερχόμενη Πέμπτη, θα αποφασίσουν μεταξύ τους ποιος θα είναι ο προεδρεύων κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ενώ θα βρίσκονται σε θέση να λάβουν οποιαδήποτε απόφαση.
Σε αναμμένα κάρβουνα οι ασθενείς
Με αρκετό ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι οργανωμένοι ασθενείς και αυτό που επιζητούν να είναι ότι πρέπει το άτομο που θα διοριστεί στη θέση του κ. Αντωνίου, θα πρέπει να να είναι κάποιος που είναι γνώστης των θεμάτων του τομέα της υγείας, αλλά και της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ.
«Η επίσημη θέση μας είναι ότι το συντομότερο πρέπει να διοριστεί άτομο, που θα είναι υπέρ του ΓεΣΥ, της φιλοσοφίας και της αρχιτεκτονικής του και θα εργαστεί στη βελτίωση του συστήματος ως έχει τη δεδομένη στιγμή», επεσήμανε ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σεβαστό μεν, αντιδράσεις δε για το ασυμβίβαστο στο Θωμά Αντωνίου
Άναψε φωτιές η πρόταση Κουλία
Κι ενώ το μέτωπο της κάλυψης της θέσης του Θωμά Αντωνίου παραμένει ανοιχτό, μία νέα πρόταση από πλευράς Βουλής έρχεται να ανάψει νέες φωτιές. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής και βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, Ζαχαρίας Κουλίας, εξέφρασε τη πρόθεση να καταθέσει πρόταση νόμου για αλλαγή της νομοθεσίας του ΓεΣΥ, ώστε να μπορούν να διοριστούν στον ΟΑΥ και γιατροί.
Μετά από μία συνεδρία της Επιτροπής, στην οποία θα έπρεπε να εξεταστεί η πρόθεση του ΟΑΥ, για την αναθεώρηση της συμφωνίας με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που είναι ενταγμένα στο ΓεΣΥ, ο κ. Κουλίας, αφού δεν είχε πειστεί με τις απαντήσεις των πλέον αρμοδίων, αποφάσισε να προωθήσει μία πρόταση που στην ουσία είναι αδύνατο να εφαρμοστεί με την παρούσα νομοθεσία, αφού θα προκύψει ασυμβίβαστο.
Ο λόγος που θεωρεί ο κ. Κουλίας ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος είναι το γεγονός ότι στο ΔΣ του ΟΑΥ και αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις για το ΓεΣΥ είναι συντεχνίες, ασθενείς και εργοδότες και όχι ιατροί, που έχουν την εμπειρία και τη γνώση και αυτό που επιδιώκει είναι όπως περάσουν οι εξουσίες στα χέρια του Υπουργείου Υγείας.
Πάντως, η προώθηση μίας τέτοιας πρότασης, με τη νομοθεσία που ισχύει αυτή τη στιγμή, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί, καθώς ο διορισμός ιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ενδέχεται να προκαλέσει ασυμβίβαστο. Κάτι που έγινε στην περίπτωση του κ. Αντωνίου. Για να γίνει εφικτό να διορίζονται στο ΔΣ του ΟΑΥ γιατροί, θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με τη Βουλή, να προωθήσουν τροποποιημένο νομοσχέδιο, που θα περιέχει όλες τις λεπτομέρειες και θα κλείνει τρύπες, που σήμερα είναι ανοιχτές.
Ωστόσο, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο υπουργός να αφήσει κατά μέρους όλες τις υπόλοιπες ασχολίες του και να δώσει προτεραιότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφού θα θέλει αρκετές διαβουλεύσεις και συζητήσεις με όλους τους αρμόδιους.
Από την άλλη, οι ασθενείς θεωρούν ότι είναι ανεδαφική η πρόταση και η άποψη να συγκεντρώνονται όλες οι εξουσίες κάτω από το Υπουργείο Υγείας οδηγούν την Κύπρο αρκετά βήματα πίσω και όχι μπροστά, όπως θα έπρεπε. «Οι προτάσεις να διοικεί το Υπουργείο Υγείας νοσοκομεία και Γενικά Συστήματα Υγείας, ανήκουν στον προηγούμενο αιώνα και αυτές οι σκέψεις είναι ξεπερασμένες. Η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης, που αντί το Υπουργείο Υγείας να επιτελεί τον πραγματικό του ρόλο, κάνει οτιδήποτε άλλο, όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, επεσήμανε ο κ. Κουλούμας.
Μάλιστα, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι το Υπουργείο Υγείας πρέπει να εποπτεύει για την πρόληψη της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και ένα από τα αιτήματά τους είναι να γίνει μία πλήρης αναδιοργάνωση του Υπουργείου. «Δεν πρέπει να διοικεί νοσοκομεία, ούτε να δίνει φάρμακα. Το ΔΣ του ΟΑΥ αποτελεί μία βασική φιλοσοφία του ΓεΣΥ που είχε προωθήσει ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Το 2005 είχε αναφέρει ότι το ΔΣ θα πρέπει να απαρτίζεται από αυτούς που συνεισφέρουν στο σύστημα Υγείας, που είναι το κράτος, οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς».
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ούτε ο ΟΑΥ είδε με θερμότητα την πρόταση που θέλει να προωθήσει ο κ. Κουλίας, αφού θεωρεί ότι δεν πρόκειται για ένα απλό θέμα και θα πρέπει να υπάρξει μία ενδελεχής μελέτη, δεδομένου ότι θα επιφέρει πολλές αλλαγές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Oριστικά εκτός νοσηλευτηρίων οι γιατροί που δεν είναι συμβεβλημένοι με το ΓεΣΥ