Βγήκε στους δρόμους ο Συνδέσμος Θαλασσίων Αθλημάτων για προσφορές στο Παραλίμνι

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής, έξω από το Δημαρχείο Παραλιμνίου, οι επαγγελματίες της Τοπικής Ομάδας Πρωταρά του Παγκυπρίου Συνδέσμου Θαλασσίων Αθλημάτων για προκήρυξη προσφορών από τον Δήμο για παροχή διευκολύνσεων σε σημεία παραλιών. Εφαρμόζουμε του νόμους του κράτους, τους ευρωπαϊκούς νόμους και τους κανονισμούς, ανέφερε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου.

Συγκεκριμένα, μέλη του Συνδέσμου διαμαρτυρήθηκαν για ενέργειες και αποφάσεις του Δημάρχου Παραλιμνίου για κήρυξη προσφορών οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, "παραβιάζουν τον Νόμο Περί Προστασίας της Παραλίας, τους υφιστάμενους Κανονισμούς, τις διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής Παραλιών και τις Πρόνοιες των σχετικών προσφορών – συμβάσεων."

Ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Μέσων Θαλασσίων Αθλημάτων - Ψυχαγωγίας δήλωσε πως "ο Δήμαρχος Παραλιμνίου προχώρησε σε προκήρυξη διαγωνισμού και το δημοτικό συμβούλιο δεν συμμετείχε στην λήψη αυτής της απόφασης. Τουναντίον το δημοτικό συμβούλιο είχε αντίθετες απόψεις αντίθετες αποφάσεις τις οποίες ο Δήμαρχος έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του". 

Πρόσθεσε ότι "δεν είμαστε εναντίον της προκήρυξης προσφορών. Εδώ και τρία χρόνια, παρακαλούσαμε τον κύριο Δήμαρχο να βγει σε προσφορές, καθυστερούσε να βγει, παραβίαζε την νομοθεσία και αναγκαζόταν η Βουλή να συνέρχεται για να δίνει παράταση ισχύος στις άδειες μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο στις παραλίες".

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου "απαιτείται πενταετής πείρα για κάποιον να κάνει αυτή την δουλειά" γιατί όπως εξήγησε "με την πείρα μπορείς να αναγνωρίσεις τις καιρικές συνθήκες, μπορείς να αναγνωρίσεις τις ιδιαιτερότητες της θάλασσας της περιοχής όπου εργάζεσαι και θα προστατεύσεις τον εξοπλισμό σου. Ακόμα αφαιρώντας αυτή την επαγγελματική πείρα πολλαπλασιάζονται τα αντικείμενα που ένας προσφοροδότης μπορεί να κάνει χρήση στην παραλία."

Ο Δήμαρχος, πρόσθεσε ο κ. Χατζηδημητρίου "ήρθε και τριπλασίασε σε συγκεκριμένη περιοχή του Πρωταρά, τα μηχανήματα, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν 100% συνθήκες συμφόρησης ατυχημάτων. Στο παρελθόν αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που ενδεχομένως να δημιουργούν αυτά τα σημεία, με ρύθμιση του τότε Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων και νυν Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ήρθε επιτόπου, και ρυθμίσαμε το θέμα λειτουργίας με πέντε κεντρικά σημεία στον Πρωταρά με πλατφόρμες ούτως ώστε τα σκάφη να λειτουργούν από μια απόσταση από την παραλία για να μην επηρεάζονται οι λουόμενοι και να αυξηθεί και ο χώρος που οι κολυμβητές θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως προβλέπει ότι θα γίνει "μετακίνηση αυτών των επιχειρήσεων στις βραχώδεις περιοχές" ενώ είπε ότι σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων "ο χώρος ο οποίος προτείνεται να γίνει αυτή η δραστηριότητα, δεν προσφέρεται για αυτή την δουλειά."

Από την μεριά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε πως ο Δήμος εφάρμοσε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και τις νομικές γνωματεύσεις που είχε από τους νομικούς συμβούλους μέσω των οποίων η επιτροπή προσφορών του Δήμου προχώρησε στην προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών.

Πρόσθεσε ότι "αυτοί οι άνθρωποι, θέλουν οι όροι των προσφορών να φωτογραφίζουν τους ιδίους και στα ποσά τα οποία θέλουν. Για παράδειγμα, το πιο ψηλό σημείο παροχής υπηρεσιών στον Πρωταρά είναι 15 χιλιάδες ενώ στην Αγία Νάπα είναι 50 χιλιάδες. Ο Δήμος Παραλιμνίου εισπράττει 110 χιλιάδες, ενώ ο Δήμος Αγίας Νάπας εισπράττει 200 χιλιάδες και με 3 σημεία λιγότερα."

Σημείωσε ακόμα ότι "ζητούν να φωτογραφίσουμε αυτούς μόνο ως προσφοροδότες. Αυτό αντίκειται στους νόμους του κράτους και στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία," αφού όπως εξήγησε υπάρχουν κάποιοι κανονισμοί που συγκρούονται με πρόνοιες της νομοθεσίας, και είναι ξεκάθαρη η νομική συμβουλή που έλαβε ο Δήμος, δηλαδή πως ο Νόμος υπερισχύει των κανονισμών.  Άρα είπε, εφαρμόστηκαν οι πρόνοιες της νομοθεσίας και εκεί που συγκρούονται με τις πρόνοιες των κανονισμών."

Αυτή ήταν απόφαση της επιτροπής προσφορών είπε ο Δήμαρχος, "η οποία είναι το αρμόδιο όργανο για να προχωρά στην προκήρυξη των διαγωνισμών και τόνισε πως όποιος νομίζει ότι ο Δήμος Παραλιμνίου δεν έχει ενεργήσει σωστά, υπάρχουν οι τρόποι και τα ένδικα μέσα για να βρει το δίκιο του."

Είναι καιρός είπε ο Δήμαρχος, "να σταματήσουν κάποιοι να θεωρούν τις χρυσές παραλίες του Πρωταρά ως τα τσιφλίκια τους ή τα κοτσιάνια τους. Υπάρχουν ικανότατα άτομα τα οποία μπορούν να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Ήδη συνέχισε "υπάρχουν ενδιαφερόμενοι οι οποίοι έχουν στείλει επιστολές στον Δήμο, με πρόθεση να λάβουν μέρος στις προσφορές, που έχουν πολύ περισσότερα προσόντα από τους ίδιους για να ασκήσουν το επάγγελμα".

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου ανέφερε επίσης ότι "εμείς εφαρμόζουμε του νόμους του κράτους, τους ευρωπαϊκούς νόμους και τους κανονισμούς."

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Η Κύπρος συνομιλεί με Ισραήλ για προμήθεια φυσ. αερίου αξίας $1,5 δισ. για 10 έτη
Διαμαρτυρία τ/κ οργανώσεων για τις συλλήψεις για σφετερισμό ε/κ περιουσιών
Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»
Οδηγίες Υπ. Υγείας για το εμβολιαστικό πλάνο για Covid και γρίπη-Προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες
Αποσύρθηκε βότκα από την αγορά για μη συμμόρφωση με το Νόμο
Βλάβη άφησε χωρίς νερό περιοχές της Λάρνακας-Διορθώνεται μέχρι το απόγευμα
Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς
Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Ψάχνει τη φόρμουλα ο ΟΚΥπΥ για την υποστελέχωση της ΘΕΜΕΑ μετά τις ανησυχίες των νοσηλευτών
Καυτή πατάτα η εμπορία προσώπων στο μεταναστευτικό-Μπαλάκι οι ευθύνες, φωνές για πρόχειρες αποφάσεις