Ρεκόρ ορίου φτώχειας στα κατεχόμενα-Ναυλωμένες πτήσεις από Αζερμπαϊτζάν ζητά ο Τατάρ

Δημοσιεύματα για ρεκόρ πληθωρισμού αλλά και για το όριο της φτώχειας στα κατεχόμενα, φιλοξενεί ο τουρκοκυπριακός Τύπος χθες και σήμερα.

Όπως μεταδίδει το ΓΤΠ, υπό τον τίτλο «Ρεκόρ 19 χρόνων στον πληθωρισμό», η χθεσινή Halkın Sesi γράφει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός για το 2021 αυξήθηκε κατά 46,09%, φτάνοντας στο ψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 χρόνων.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η «στατιστική υπηρεσία» στα κατεχόμενα, το κόστος ζωής αυξήθηκε κατά 15,16% εντός του Δεκεμβρίου του 2021, αύξηση που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 44 χρόνων.

Η μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση τον Δεκέμβριο παρατηρήθηκε στα σχολικά βιβλία (183,30%), στα αγγουράκια (103,98%) και στα κολοκύθια (97,13%).

Μέσα σε έναν χρόνο επήλθε αύξηση 58,21% στα τρόφιμα και στα ποτά, 36,50% στην υγεία, 87,44% στην βενζίνη, 79,93% στο υγραέριο 10 κιλών, 96,07% στο ψωμί, 87,24% στα κοτόπουλα και 81,87% στο γάλα.

Εξάλλου, σε σημερινό δημοσίευμά της η Yeni Düzen γράφει ότι ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS) Γκιουβέν Μπενγκινχάν δήλωσε ότι το όριο της φτώχειας για μιαν τετραμελή οικογένεια υπολογίστηκε στις 5.774 τουρκικές λίρες (ΤΛ) στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τον Μπενγκινχάν, ο κατώτατος μισθός κατά την ίδια ημερομηνία ήταν 4.324 ΤΛ.

Την ίδια ώρα, ναυλωμένες πτήσεις και ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων μεταξύ κατεχομένων και Αζερμπαϊτζάν επιθυμεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε χθεσινό της δημοσίευμα η Güneş γράφει ότι ο κ. Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία, το ψευδοκράτος και το Αζερμπαϊτζάν θα είναι ένα ενιαίο σύνολο πάντοτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ως «ένα έθνος τρία κράτη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», μιλώντας στη δημοσιογράφο Σαμπίνα Αγκάγιεβα του τηλεοπτικού σταθμού Real TV από το Αζερμπαϊτζάν, ο Τατάρ υποστήριξε ότι οι "λαοί" του Αζερμπαϊτζάν και της «τδβκ» ήρθαν στο σήμερα, περνώντας από παρόμοιο πόνο και υπογράμμισε τη σημασία του «παρόμοιου αγώνα των δύο χωρών».

Επαναλαμβάνοντας τη σημασία της «νέας πολιτικής» που προβλέπει ένα μοντέλο λύσης στη βάση της συνεργασίας δύο κυριαρχικά ίσων κρατών, ο Τατάρ είπε ότι αυτή η πολιτική στηρίζεται πλήρως από την Τουρκία και θα συνεχίσουν να εξηγούν τη "νομιμότητά" της, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του τουρκοκυπριακού «λαού» για το γεγονός ότι το Αζερμπαϊτζάν πήρε πίσω τα εδάφη του, όπως τα αποκάλεσε, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο Τατάρ συνεχάρη το Αζερμπαϊτζάν για τη μεγάλη νίκη του, την οποία χαρακτήρισε ως νίκη ολόκληρου του τουρκικού κόσμου.

Ο Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι τα κατεχόμενα είναι ο εκπρόσωπος του τουρκικού κόσμου στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι ο αγώνας του τουρκοκυπριακού «λαού» είναι και αγώνας του τουρκικού κόσμου. 

Εκφράζοντας την επιθυμία να αναπτυχθούν οι σχέσεις του ψευδοκράτους με το Αζερμπαϊτζάν σε όλους τους τομείς, ο Τατάρ υπογράμμισε ότι αναμένει την έναρξη ναυλωμένων πτήσεων ανάμεσα στις «δύο χώρες» και ανάπτυξη των εμπορικών τους σχέσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Η Κύπρος συνομιλεί με Ισραήλ για προμήθεια φυσ. αερίου αξίας $1,5 δισ. για 10 έτη
Διαμαρτυρία τ/κ οργανώσεων για τις συλλήψεις για σφετερισμό ε/κ περιουσιών
Μετακινεί το σχολείο για παραβατικούς μαθητές το ΥΠΑΝ-«Αδικαιολόγητη στοχοποίηση παιδιών»
Οδηγίες Υπ. Υγείας για το εμβολιαστικό πλάνο για Covid και γρίπη-Προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες
Αποσύρθηκε βότκα από την αγορά για μη συμμόρφωση με το Νόμο
Βλάβη άφησε χωρίς νερό περιοχές της Λάρνακας-Διορθώνεται μέχρι το απόγευμα
Διευθύντρια άρπαξε το ημερολόγιο παιδιού με ΔΕΠΥ και αρνείτο να το δώσει πίσω-Φωνάζουν οι γονείς
Σε φθινοπωρινή διάθεση ο καιρός-Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
Ψάχνει τη φόρμουλα ο ΟΚΥπΥ για την υποστελέχωση της ΘΕΜΕΑ μετά τις ανησυχίες των νοσηλευτών
Καυτή πατάτα η εμπορία προσώπων στο μεταναστευτικό-Μπαλάκι οι ευθύνες, φωνές για πρόχειρες αποφάσεις